Bitcoin (afk. BTC) is een zgn. cryptomunt of cryptovaluta waarvan de uitgifte niet steunt op een centrale bank of een andere beheersinstelling, maar op een netwerk van digitale codes, algoritmen, software. Zouden jullie aan deze koersen Bitcoin kopen of verkopen? (reageer onderaan deze pagina)
De koers tikte even $50 800 aan, maar is inmiddels gezakt ronde de $20 000.
Nu is het al een behoorlijke tijd stil geworden rond deze -en andere- cryptomunten. Een korte geschiedenis.
Het bezit van bitcoins en uitgevoerde transacties in deze munt worden digitaal bijgehouden in een gedecentraliseerde, gedeelde, openbare database, ook peer-to-peer-netwerk genoemd. Dit netwerk staat beter bekend als blockchain, letterlijk een ketting van versleutelde (“geëncrypteerde”) blokjes computercode.
Elk nieuw blokje (een nieuwe bezitter van bitcoin, een nieuwe transactie…) kan op juistheid worden gecontroleerd door de deelnemers die deel uitmaken van het decentraliseerde netwerk; in theorie iedereen die beschikt over een voldoende krachtige server, in de blockchaintaal ook wel ”node” genoemd, en een internetaansluiting. Er is geen centrale controle, “clearing house”, … nodig: dat doen de deelnemers immers zelf; alle info wordt permanent gedeeld!
Elke nieuwe transactie wordt bijgehouden door het creëren van een nieuw blokje computercode, dat gedeeld wordt over het hele netwerk. De blockchaintechnologie maakt het mogelijk om de echtheid van zo’n nieuwe transactie gedecentraliseerd te controleren. Via algoritmes kan worden nagegaan of het nieuwe blokje code in de bestaande ketting past. Als dat het geval is wordt het nieuwe blokje code aan de ketting toegevoegd en wordt de “boekhouding” een stukje uitgebreid. Hieronder, als voorbeeld, de registratie van een betaling via blockchain.
Het verhaal van de –dan nog volslagen onbekende- bitcoin begint ergens in 2007. Een onder de schuilnaam Satoshi Nakamoto opererende computerwetenschapper (of groep van wetenschappers?) werkt aan een nieuw concept voor een digitale munt, bitcoin. In oktober 2008 publiceert Satoshi Nakamoto de zgn. “white paper”, zeg maar de bitcoin-handleiding, op bitcoin.org.
Blockchaintechnologie, en ook de bitcoinsoftware, is zgn. “open source”-software. Wie over een krachtige server met voldoende rekenkracht beschikt, kan dus zelf op zoek gaan naar nieuwe stukjes code (volgens de basisprincipes beschreven in de white paper) die in de softwareketting of blockchain passen. Wie zo’n stukje code vindt komt dus in het bezit van een bepaalde (kleine) hoeveelheid bitcoin. Naarmate er meer bitcoins worden gevonden, wordt de ketting langer en worden de nodige berekeningen en voorwaarden om nog méér nieuwe bitcoins te vinden, steeds complexer. Omdat dit proces doet denken aan het zoeken naar goud of diamant in een groeve, wordt ook wel van “mining” gesproken. De bitcoinsoftware is zo ontworpen door de maker(s), dat er tegen 2040 maximaal 21 miljoen BTC kan worden gevonden. Daarna is het onmogelijk om er nog méér te “ontginnen”.
Een gedetailleerd overzicht van belangrijke bitcoingebeurtenissen van de beginjaren tot nu kan je als een soort tijdlijn (zoals in de geschiedenisles op school!) terugvinden op historyofbitcoin.org.
Ondanks de soms spectaculaire berichtgeving rond bitcoin (met een tijdelijk toppunt tegen het einde van 2017, zie verder) lijkt het prijsverloop van de beginjaren een beetje … saai. Wie de grafiek bekijkt (2013-2019, zie verder) wordt zo geïmponeerd door de torenhoge piek van eind 2017, dat de rest van het koersverloop zeer onbeduidend en bijna helemaal vlak lijkt. Maar schijn bedriegt! Wie in detail kijkt, merkt spectaculaire, zeer hevige prijsschommelingen, die toen echter grotendeels voorbijgingen aan de aandacht van het grote publiek.
Op 12 januari 2009 zou de eerste -officieuze- transactie in bitcoin hebben plaatsgegrepen tussen –daar heb je hem weer- Satoshi Nakamoto en een andere softwareontwikkelaar. Op de eerste transactie in de echte wereld was het wachten tot 2010: Laszlo Hanyecz, een IT-specialist, programmeur en echte bitcoinfanaat, zou toen 10000 BTC hebben geboden voor een pizzabestelling met een commerciële waarde van … 25 USD! Het is niet bekend wat de pizzabakker met die bitcoins heeft gedaan.
In de periode 2009-2010 ontstonden ook de eerste “bitcoinbeurzen”, online platformen waar je terechtkan om BTC te verhandelen, te laten bewaren, enz. Wie onvoldoende technische kennis of –al dan niet gehuurde- rekenkracht heeft om naar bitcoins te zoeken, kan uiteraard wel actief zijn op de BTC-markt door bitcoins te kopen tegen andere valuta. De allereerst vastgelegde “officiële koers” zou zijn vastgesteld op 1 USD = 1309,03 BTC. Begin 2011 was er een echte “boom” in de markt en steeg de waarde van bitcoin spectaculair –in vergelijking met de eerste koers- tot een niveau van 1 BTC = 31,90 USD in februari 2011, om tegen het einde van het jaar, begin 2012 terug fel te dalen tot ongeveer 2 USD, een echte spectakelcrash dus. Weinig mensen waren er toen in geïnteresseerd.
Het grote publiek had ook in 2013 nog geen grote belangstelling voor bitcoin. In China was dat anders: velen daar zagen in BTC een middel om aan het overheidstoezicht op het betalingsverkeer te ontsnappen. Insiders vermoeden dat bv. het aanvaarden van BTC door de zoekmachine Baidu en partners, in 2013, een hernieuwde belangstelling voor de munt heeft teweeggebracht – en dan vooral vanuit China. 90% van de Baidu-gebruikers wonen immers in China of zijn uit China afkomstig. Ook nog in 2013 dachten sommige bitcoinkenners dat het instorten van het illegale marktplatform Silk Road de doodsteek had kunnen betekenen voor de virtuele munt, maar dit bleek niet het geval. Eind november 2013 was er alweer een nieuwe “boom”: de munt steeg boven de 1000 USD, maar kwam daarna toch weer in een “berenmarkt” terecht.
Grote volatiliteit of koersbeweeglijkheid is altijd een kenmerk geweest van het bitcoinprijsverloop. Die volatiliteit is uiteraard merkbaar voor wie prijsdata en grafieken op een wat langere periode bekijkt. Maar ook op korte termijn zijn de prijsverschillen, en dus de volatiliteit, bijna altijd hevig en spectaculair.
De frequente crashes hielden (houden) vaak verband met de (on)veiligheid van de handelsplatformen. Hackings en verlies van bitcoins door (semi-)professionele handelsplatformen kwamen (komen) vrij vaak voor.
In 2014 kwakkelde de munt wat tussen 120 en 250 USD. 2015 leek een doorslagje van 2014 te worden voor de virtuele munt, die ruwweg tussen 200 en 300 USD schommelde. In november en december van 2015 kwamen er plots enkele scherpe pieken en was 1 BTC even méér dan 450 USD waard. In 2016 schommelde 1 BTC rond de 400 USD, maar in de zomer van 2016 kwam de belangstelling, ook van het grote publiek, op gang: de munt steeg tot bijna 800 USD. Op 2 aug. 2016 raakte alweer een hack en diefstal bekend bij het handelsplatform BITFINEX, waardoor de koers op enkele uren tijd met 20% crashte. Dit nieuws raakte gauw vergeten, want vanaf dan ging het weer in stijgende lijn.
2017 werd echt het “jaar van de bitcoinzeepbel” met een piek van (afgerond) 19540 USD (!) op 17 december van dat jaar. 2 weken later, op 31 december, was de munt nog 13400 USD waard. 2018 werd een jaar van gestage afkalving van de koers – de bubble leek voorbij – maar het was een ware roetsjbaan: af en toe waren er wel felle uitschieters omhoog. Op het moment van het schrijven van deze tekst noteert de koers ongeveer 7.327,49 EUR. Een sterke stijging sinds vorig jaar. Begin 2019 was het waardeverlies ong. 80% ten opzichte van de piek van december 2017; net iets meer dan 1 jaar – als illustratie van volatiliteit kan dit tellen!
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Dag Mijn Kapitaal, Heel erg leuk en interessant dat jullie dit topic durven aansnijden. Laat mij toe om enkele opmerkingen te formuleren over de deze post en zo het een en ander te verduidelijken.
Een blockchain hoeft niet per se een netwerk te zijn. Een blockchain op slechts 1 toestel is perfect mogelijk. Of het nuttig is, dat is een andere zaak.
Een “Block” bestaat steeds uit 1 transactie naar de miner (uitgave van nieuwe bitcoin) gevolgd door x aantal transacties (niet noodzakelijk).
*Op moment van schrijven verdient diegene die de code ‘kraakt’ (eerder ‘raad’), 12.5 btc (of 12.5 * 3600USD = 45000 USD) + een klein percentage van de transacties. Dat gebeurt gemiddeld elke 10 minuten. Merk op dat de concurrentie immens is.
Hopelijk hebben jullie hier iets aan. Ik help graag indien iemand met vragen zit.
Met vriendelijke groeten,
Jeroen
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be