We kregen volgende lezersvraag:
Belfius maakt reclame voor de obligatie BELFIUS FUNDING (NL) TRY – 5,9 (2013-2016). Is dit een goede belegging?
Belfius Funding TRY 5,90% is een obligatie in Turkse Lira(TRY). Dit betekent dat je de obligatie koopt per coupure van 5.000 TRY. Jaarlijks krijg je een coupon van 5,90% … in TRY. En op het einde van de looptijd wordt je netjes 5.000 TRY terug betaald.
En daar ligt het kalf natuurlijk gebonden. Indien de koers van de TRY gestegen is op de vervaldatum, zal je een meerwaarde noteren. Is hij echter gedaald, dan zal je verlies lijden bij conversie naar de Euro. Dit heet dan het “muntrisico”.
Hoe sterk kan zo’n munt nu variëren ? En zal de TRY eerder dalen of stijgen ?
De infobrochure van Belfius probeert ons wijzer te maken met een grafiekje van de EUR/TRY koers over de voorbije 5 jaar:
Deze grafiek suggereert dat de schommelingen best wel meevallen.
Dit is dezelfde grafiek, maar met een andere schaal:
Dat ziet er al helemaal anders uit, niet ? Wat maar aantoont dat je met een grafiek alles kan bewijzen.
We doen liever geen uitspraken over het stijgingspotentieel van de munt, maar noteren wel dat schommelingen van 15% of meer (in beide richtingen) niet ongewoon zijn voor deze munt. Een niet te onderschatten risico dus.
Vrijwel alle grootbanken brengen regelmatig gelijkaardige obligaties in vreemde munt op de markt . De TRY is maar één voorbeeld, soms zijn dit andere exotische munten zoals de Braziliaanse Real (BRL).
We zijn geen voorstander van dergelijke obligaties. Het risico is immers erg hoog, hoewel de coupon vaak erg aantrekkelijk lijkt. Voorbehouden voor de ervaren belegger, die niet schuw is van wat risico.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Diegenen die ingeschreven hebben, zullen ondertussen weten wat volatiliteit betekent. Wie had dit scenario ingecalculeerd 2 à 3 weken geleden ? En steeds met munten: je komt altijd te laat om iets te ondernemen.
sloeberke is dit een goeie zaak als men deze obligatie heeft gekocht? de try is toch sterk gestegen, graag een antwoord
Toen de obligatie uitgebracht werd, kreeg je voor 1 TRY ongeveer 0,49 euro. Nu krijg je slechts 0,39 euro, dat is een daling met 20%. Indien de TRY niet zou herstellen voor het einde van de looptijd, dan kijkt de belegger effectief tegen een verlies aan.
Zie je nu in Cyprus wat er kan gebeuren als je in vreemde landen gaat beleggen. Hier is het zelfs nog in EUR. Eén politieke beslissing en je bent een gedeelte van je centen kwijt. De Russen kunnen er niet mee lachen. Als het dan nog in een vreemde munt is zoals TRY, dan weet je helemaal niet meer waar je uitkomt. Bovendien is Cyprus heel dicht bij Turkije en zijn die twee landen voor een deel gelinkt aan mekaar. Dit zou aldaar ook invloed kunnen hebben… Wreed dangeroes !
Het benadrukt inderdaad de noodzaak om sterk te spreiden, want de politiek kan alle economische argumenten in één pennenstreek wegvegen.
Vandaar mijn voorkeur voor fondsen die wereldwijd spreiden, zodat je nooit heel veel kapitaal in één enkel land hebt zitten. Ook landen-specifieke fondsen zijn in mijn ogen daarom te mijden.
Maar het toont ook aan dat je moet bereid zijn om buiten de euro-zone te beleggen, ter diversificatie en spreiding.
Muntkoersen zijn totaal onvoorspelbaar. Heb obligaties vaste couipon en variabele coupon en zelfs achtergestelde obligaties in USD, omdat ik een USD beleggersrekening heb voor aan-/verkoop van deze obligaties. Als ik veel USD voor 1 EUR krijg vb 1EUR =1,36USD vul ik mijn rekening. Verder heb ik “zero coupons” in TRY ZAR bijv XS0077909371 RABO 0.000% 1997-2027 23/07 (ZAR) met vervaldag 23/07/2027 aan 38,00% gekocht op 30/01/2013 1EUR=12,2576 ZAR als ze in 2017 of 2018 op >70% en 1EUR rond12,2576 ZAR worden ze verkocht. Maar vreemde munten is en blijft een gok, zelfs voor gespecialiseerden die zich met puts en calls indekken tov aan-/verkoop.
Enkele maanden geleden zat ik met twee Zwitserse valutaspecialisten in Montreux in een werkvergadering en heb daar kunnen constateren welke risico’s er verbonden zijn aan vreemde valuta’s, zelfs voor specialisten die er elke minuut met hun neus bovenop zitten. Als ik dan nu oproepen in de kranten lees om een valuta-oorlog te vermijden ( alle landen zijn momenteel hard hun best aan ’t doen om hun munt te ondersteunen of te verzwakken om uit de crisis te geraken ) dan zou ik zeggen aan alle mensen die al die professionele info niet hebben: “Laat die kelk aan jou voorbij gaan” want het risico is te groot om je vingers te verbranden… Wil je toch enige diversificatie naar een andere munt: koop dan fondsen die de invloed ondergaan van zo’n munt: koop fondsen die beleggen in Turkije, America, Emerging Markets… Dan is de soep al minder heet dan ze wordt opgediend…
Het is zoals gokken op de lotto. Ik denk dat je 50% kans hebt voor een positief resultaat.
Uit jarenlange ervaring heb ik (met scha en schande) geleerd dat muntkoersen totaal onvoorspelbaar zijn. Adviseurs spreken vaak over “opwaarts potentieel” maar je weet dat dus nooit.
AXA heeft er ook eentje, maar dan in AUD: XS0893605799
Uitgiftes in AUD, CAD of NOK zijn ook erg populair. Toch schat ik munten als TRY of BRL (dus van opkomende landen) in als nog risicovoller. De infobrochure van Belfius waarschuwt trouwens voor de mogelijke gevolgen van politieke instabiliteit in Turkije.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be