About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

58
Reageer op dit artikel

avatar
21 Comment threads
37 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
RobokatAnnAl FondsMoucheJhn Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Ann
Gast
Ann

Ik heb een obligatie die in 2018 vervalt. Wil dat zeggen dat ik nog 3 keer een coupon krijg (2016 moet ik nog krijgen), of nog 2 keer ?
Daarstraks heb ik een artikel gelezen in een tijdschrift, en ben sinds dat moment gaan twijfelen.

Ann
Gast
Ann

In april heb ik me een obligatie laten aanpraten van de secundaire markt (vervaldag februari 2025), die toen aan 103% stond, en een bruto coupon heeft van 2,35%. Bij de eigenlijke aankoop stond ze al 104%, maar daarna is ze gekelderd naar 95%, en hier blijft ze ook hangen. Kan ik deze van de ene op de andere dag verkopen ? Of moet de bank eerst voor mij een koper zoeken (die er misschien niet is) ? Of kan ik eigenlijk niet anders dan de hele rit nog uit te zitten ? En als ik ze toch kan verkopen, waar… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Het zou te ver leiden om je dat allemaal uit te leggen, maar er is voor zo’n obligatie door die afwaardering altijd een koper.
Biedt ze zomaar niet aan: bij de bank kunnen ze je bijna tot op de euro vertellen wat je gaat krijgen. Neem dan een beslissing.

Mouche
Gast
Mouche

@Robokat, ik heb een vraag over de Fagron obligatie. Het gaat niet zo goed met Fagron, dat weten we. Is het aangeraden om de obligatie die pas in juni 2017 afloopt nu te verkopen aan 97% van de waarde, maar het risico te vermijden dat als het bedrijf in zware moeilijkheden komt, men niet alles verliest?

Jhn
Gast
Jhn

Hhmmmm, misschien toch maar eens eentje verkopen.

jhn
Gast
jhn

ik heb nog steeds niet het lef gehad om 1 of meerdere obligaties te verkopen.
is de rv ook verhoogd voor dit product van 25 naar 27?

indien zo, nog een reden om ze dan toch te verkopen?

jhn
Gast
jhn

hebben de ontwikkelingen van de laatste weken nog voor minder opbrengst gezorgd?
ik zit met zo een aantal van deze obligaties en ben er nog niet uit of ik deze nu moet verkopen of niet.

Jens
Gast
Jens

Op de website van Rabobank staat een calculator om je reële rendement te berekenen.
https://www.rabobank.be/nl/beleggen/particulier/obligaties/default.aspx

Mouche
Gast
Mouche

Bedankt voor de update! Goed om dit nog eens onder de aandacht te brengen.

Luc
Gast
Luc

Kan je dit artikel updaten? Zijn er andere conclusies?

Met dank,

Filip
Gast
Filip

Volgens mij kan je in de toekomst beter geen gestructureerde obligatie kopen daar je meestal afhankelijk bent van je bank om een goede prijs te krijgen bij verkoop en er meestal geen beursnotering is. Gewone obligaties met een vaste coupon met een clean price die beursgenoteerd zijn en eveneens liquid zijn kan je steeds aan of verkopen aan een correcte prijs. Je kan vele ook zelf aankopen met zeer lage kosten bv bij BinckBank .

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

Ben in bezit van gestructureerde Note in € (OBL DFN 10 Light Rev Note12 6,200 – 050315 – isin XS0482797247) waarvan het rendement gekoppeld is aan de evolutie van de Dow Jones EURO STOXX-Sel Div 30 Price Index en stel mij nu de vraag of ik dit product niet beter nu kan verkopen. Actueel (30.04) staat deze Note aan 104,20% genoteerd en ik meen dat op eindvervaldag de terugbetaling à 100% zal geschieden (op voorwaarde dat beursindex op 05.03.15 min 1039,30 punten bedraagt . Is het dan niet beter om de laatste coupon (6,20%) te negeren?

juluscesar
Gast
juluscesar

Robo, welk is nu eigenlijk het beste moment om te verkopen ? Juist na of voor het betalen van het dividend ? Of speelt dit geen rol ? Ik heb hier namelijk eentje boven de 110 tot 2017 aan 5,7%.
Bedankt om dit allemaal zou mooi op te lijsten;

Geert
Gast
Geert

Volgens mij moet je naar het restrendement van de obligatie kijken. Als je nog 3 jaar 5,7% bruto kan krijgen, komt dit neer op netto nog 12,825% te ontvangen. Als je dan voor deze obligatie 110% kan krijgen (na afhouding van de verkoopkosten), dan komt het restrendement op 0,96% per jaar (2,875 / 3). Indien je dus met het bedrag van de verkoop een belegging kan vinden die meer opbrengt dan 0,96% netto, dan is het aan te raden om deze obligatie vervroegd te verkopen. Temeer ook omdat je dan nu al ook een groter kapitaal kan herbeleggen (110% van… Lees verder »

Filip
Gast
Filip

Voor niet Belgische obligaties kan je beter verkopen voor coupondatum daar op de verlopen intrest die je ontvangt niet automatisch Rv wordt afgehouden.

juluscesar
Gast
juluscesar

Bedankt voor het antwoord filip.

Filip
Gast
Filip

Al deze obligaties hebben een hoge coupon en moeten bovenpari betaald worden . Dit is fiskaal zeer ongunstig daar de RV op de coupon moet betaald worden . Je betaald dus belasting op rendement die je niet ontvangt daar je meer betaald bij aankoop dan de nominale waarde (bovenpari ). Het dus fiskaal interessant obligaties te kopen met een lage couponintrest .

E10
Gast
E10

weer een zeer kwalitatief en informatief artikel

Frankiebis
Gast
Frankiebis

Zouden de restrendementen eens geactualiseerd kunnen worden?
Zou het voor VGP (5,15% – Jul 17) eveneens berekend kunnen worden?

Dank bij voorbaat,
Frankiebis

Frankiebis
Gast
Frankiebis

Zijn de restrendementen 2 maand later geëvolueerd?

Jhn
Gast
Jhn

Fondsen staan inderdaad duur, heb er ook wat winst door. Joepie! Kijk maar naar CP vandaag 571,38. Vooral de goud fondsen staan goedkoop, ik hou die in het oog. Wat ik ook doe is fondsen die ik in port heb, bijaankopen als ze ne keer eens een dipke maken van een paar %. ook fondsen die historisch 10% per jaar maken, maar nu YTD en op 6 maand bvb op 2% staan kopen voor een klein bedrag. Op deze zit een mogelijks potentieel: goedkoop Wat ik niet doe is fondsen kopen met een YTD van bvb 10% en een jaarlijkse… Lees verder »

Mouche
Gast
Mouche

Bedankt Robocat om dit voor ons te berekenen!

Ronny Jonckers
Gast
Ronny Jonckers

Ik heb hier nog een UCB 27/11/2014 5,750% die vandaag 106,68% haalde en een Cofinimmo 25/11/2014 5% die vandaag 103,55% haalde. Ik ben aan ’t overwegen om UCB tegen 107,50% te koop te zetten en Cofinimmo tegen 105%. Te koop zetten kost me geen cent, en stel dat de koers even mijn aanbod bereikt, dan is dat mooi meegenomen alleen……. hoe ga ik die centen herinvesteren? Ik wil wel in fondsen verder gaan, maar is het daar nu de geschikte moment voor?

gebocom
Gast
gebocom

Ronny, Die UCB-obligatie zeker en vast verkopen en zo snel mogelijk. Zelfs aan een koers van rond de 106% zou ik die verkopen. Immers als je ze houdt, krijg je nog maar 5,75% bruto gedurende ongeveer nog 1,5 jaar, wat neerkomt op totaal ongeveer nog slechts 6,50% ! Van die 6,5% kan je er vandaag dus al 6% krijgen (en niet te vergeten : de verlopen dagen intrest tussen de vorige coupon en de dag van verkoop worden bruto uitbetaald aan 5,75% !!). Het vrijgekomen bedrag (106% van het nominale bedrag) kan je dus nu al terug herbeleggen ipv te… Lees verder »

Sloeberke
Gast
Sloeberke

Beste Gebocom, het is niet omdat ze intresten bruto uitbetalen dat dat een meerwaarde is. Zulke inkomsten dien je wel aan te geven in je belastingsaangifte.

udi
Gast
udi

Werd er in de berekening nettorestrendement ook rekening gehouden met verkoopkosten?

Frankiebis
Gast
Frankiebis

Alhoewel ik een order ingegeven had van min 107,5% werd de obligatie deze morgen verkocht aan 107,8%.
Allè, ne keer een goeie zaak gedaan (incl intresten kleine 8% rendement op 10,5 maand).
Bedankt voor de tip!

Frankiebis
Gast
Frankiebis

Gezien het vermoedelijk niet mogelijk zal zijn om Fluxys aan 107,8% te verkopen en rekening houdend met de te ontvangen intresten wat zou een verkoopprijs zijn waaronder men niet mag gaan rekening houdend met vb een alternatieve belegging (hoogrentende spaarrekening van 2%)?
Welke berekening zit hier achter?

Groeten,
Frankiebis

Frankiebis
Gast
Frankiebis

Interessant aangezien ik er enkele in portefeuille heb.

Wat is de reden dat Fluxys zo hoog doorgeschoken is in vgl met vb CFE? Rating related? Puur vraag-aanbod?
Idem voor Arseus dat 2% hoger noteert dan de vergelijkbare Omega Pharma.

Onnodig te vertellen dat ik deze site ten zeerste waardeer. Ik vrees dat sommige (groot)banken er anders over denken 😉

Groeten,
Frankiebis

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be