De firma Arseus brengt een obligatielening op de markt met een looptijd van 5 jaar. De bruto coupon is 4,75% en de uitgifteprijs is 101,875%. Hiermee komt het netto rendement op 3,34%. De ISIN code is BE0002180462.
Arseus
Arseus is een bedrijvengroep die vooral onder meer actief is in het aanleveren van grondstoffen voor de apotheek, tandheelkundige producten, medische en chirurgische producten en medische IT-oplossingen.
Arseus heeft de afgelopen tijd een aantal overnames gedaan, waardoor de schuldenlast van het bedrijf flink is toegenomen. Deze obligatieuitgifte kadert dan ook in een herfinancieringsoperatie van het bedrijf. Het bedrijf heeft daarbij een akkoord afgesloten met een vijftal banken voor een nieuwe kredietovereenkomst, waarbij de schuldratio nog mag groeien doch wel geplafonneerd wordt. Ondanks de hoge schuldratio, lijkt de kans beperkt dat het groeibedrijf zijn verplichtingen tegenover de obligatiebelegger niet kan nakomen.
We maken de vergelijking met recente andere obligatie uitgiftes en vastrentende beleggingen op dezelfde termijn.
De obligatie heeft een looptijd van 5 jaar, wat korter is dan de andere obligatieuitgiftes van de afgelopen tijd. Het netto rendement ligt hierdoor iets lager dan bij CFE met eenzelfde bruto coupon en uitgifteprijs. Toch zien we graag een dergelijke kortere looptijd in het huidige klimaat van lage rentes.
Het prospectus maakt melding dat de obligaties vervroegd kunnen terugbetaald worden indien het bedrijf wordt overgenomen. Dergelijke melding is niet ongewoon, maar de kans op overname van Arseus is wel reëel.
Als we met alle elementen rekening houden, biedt de obligatie een vrij interessant rendement.
Als je besluit om in te tekenen, doe je dit toch best voor een beperkt bedrag. Zoals we pas een paar weken geleden schreven: de kans is groot dat er dit jaar nog obligaties van andere bedrijven zullen volgen en zo bekom je een betere diversificatie en risicospreiding van je portefeuille.
Wees er snel bij want dit is een vrij kleine uitgifte van maximaal 225 miljoen, die met vrij grote zekerheid vervroegd zal afgesloten worden. Bij overinschrijving zullen de inschrijvingen proportioneel worden verminderd. Ter vergelijking: de uitgifte van CFE van 100 miljoen was na 1 dag al afgesloten met inschrijvingen voor een bedrag van 357 miljoen. Wie daar heeft op ingetekend, ontvangt maar 20% (bij BNP Paribas), 22,6% (bij KBC) tot 36% (bij ING) van het gevraagde aantal.
Je kan daar dus best mee rekening houden bij inschrijving en eventueel opteren voor een iets groter bedrag dan je werkelijk wil aankopen.
Uitgever: Arseus
ISIN: BE0002180462
Coupon: 4,75%
Uitgifteprijs: 101,875%
Inschrijving: vanaf 15 juni 2012
Vervaldag: 2 juli 2017
Joint Lead Managers: KBC Bank, ING België en BNP Paribas Fortis (Belfius als co-lead manager)
Rating: geen rating
Grootte van de uitgifte: De uitgifte bedraagt minimaal 100 miljoen en maximaal 225 miljoen euro. Iedere joint lead manager mag 50 miljoen euro op de markt zetten, de co-lead manager mag 25 miljoen euro op de markt zetten. Ten slotte is er 50 miljoen euro voorzien voor verkoop door andere banken.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
@Rabokat
De uitgifteprijs was 101,875%! Ik denk dat die 1,875% naar de bank is gegaan.Klopt dit of denk ik verkeerd ?
Deze opbrengst wordt verdeeld tussen de verkopende bank en de lead managers. Dat is voor hen de manier om aan de uitgifte iets te verdienen.
Ik heb het ook gezien, maar toen ik origineel de vraag stelde stond deze negatief. anyway, je hebt de vraag beantwoord dat is het belangrijkste 😉
bij rabobank kan je dat opvolgen vanuit je effectenrekening
Bij Rabobank staat hij nu op 102%, dus zeker niet op verlies. Op Euronext is er een biedprijs van 101%. Gezien er geen handel is, hebben die koersen echter weinig of geen betekenis.
Gezien dit een relatief kleine uitgifte is, kan het wel een tijdje duren vooraleer er enige handel zal op gang komen. Negeer die koersen dus voorlopig maar.
Oke dus bijkopen, kan dat bij binckbank?
Ik ben eens gaan kijken, maar er is op dit ogenblik geen aanbod op de beurs (niemand wil verkopen). Er is dan ook geen koersvorming, dus vraag ik me af waar je precies gezien hebt dat de koers gezakt is ?
deze staat een klein beetje negatief. nu vroeg ik mij af, als zoals bij de leterme staatsbon de obligatie winst maakt, is het restrendement laag, resultaat je kan deze nu al verkopen met (aardige) winst.
geldt het omgekeerde ook? stel deze gaat 10% negatief, verhoogt dan het restrendement? krijg je dan meer terug?
Hoe zit dat?
Het restrendement – het rendement over de resterende looptijd vanaf nu – verhoogt indien de koers zakt. Dat komt omdat de waarde van een obligatie gedaald is onder 100% (bij verkoop zou je verlies lijden), maar die waarde gaat gegarandeerd terug naar 100%.
In dit geval wordt de hogere restwaarde enkel concreet indien je de obligatie kan bijkopen. De hoeveelheid die je bijkoopt zal effectief een hoger rendement opleveren. Net zoals een lagere restwaarde een reden is om te verkopen, kan een hogere restwaarde een reden zijn om te kopen.
BNP Paribas Fortis, ING en KBC laten weten dat de klanten 100% van hun inschrijving toegewezen krijgen. Ook bij Rabobank.be is dat het geval.
Er is dus geen verdeelsleutel van toepassing bij deze banken.
Je kan je natuurlijk de vraag stellen hoe dit te rijmen valt met het persbericht dat er een vraag was van 400 miljoen bij een aanbod van 225 miljoen.
Ik denk het 2de, op is op! Bij de omega’s viel er op een bepaald moment eentje weg. De 5 jaar heeft het toen langer uitgehouden … Maandag weten we meer!
Denk er toch eentje te kopen, heb nog wel ergens 1000 euro liggen na de verkoop van de leterme bonds.
Hoe kan dat, dat rabo deze nog gaat aanbieden?
Met de Omega’s in der tijd kon je bij rabo ook nog lang intekenen! Raar?
Klopt, de grootbanken mogen in dit geval voor 50 miljoen euro verkopen via andere verdelers zoals Rabo. Rabobank wist pas in de loop van vrijdag namiddag hoeveel ze er zullen krijgen en kan de verkoop dus pas maandag starten.
Ik vraag me wel af of Rabobank ook met een proportioneel systeem werkt of dat ze gewoon verkopen tot de obligaties op zijn.
Nog aan te kopen nu maandag om 9u via Rabobank.
Ter info : BNP Paribas Fortis deelde mee dat zijn klanten 100 procent van de gevraagde obligaties krijgen. De verdeelsleutels bij KBC, ING België en Belfius zijn nog niet bekend.
De obligatie is na één dag vervroegd afgesloten. Er was een vraag van 400 miljoen, terwijl het aanbod maar 225 miljoen was.
zouden ze al allemaal de deur uit zijn? kan je dat opvolgen?
Bewaarloon KBC: 0,20 procent + btw. Min 10 euro per effectenrekening, min 3 euro per lijn. Bewaarloon BNP: 0,125 + btw + 7 euro (+btw) dossierkosten per jaar (voor gehele effectenrekening). Min 1 euro per kwartaal.
Algemeen zal er dus nog iets van 3.2 procent overblijven.
weet er iemand of je bij ING deze on-line kan aankopen? rekenen ze bij ING nog beheerskosten [ik neem aan dat de mods dit niet weten, maar misschien andere bezoekers wel?]
Het bewaarloon bij ING bedraagt 0,12% voor obligaties, met een minimum van 3 euro. Online intekenen kan bij ING (bij mijn weten) niet.
dit is een goede en vooral ook snelle service.
dank u
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be