Atenor brengt een obligatie uit met een brutocoupon van 5,375% en een looptijd van 5 jaar. Met een uitgifteprijs van 101,875% komt het bruto rendement op 4,94% en het netto rendement op 3,83%.
De obligatie draagt ISIN code BE0002188549.
Atenor Group is een onderneming in vastgoedontwikkeling die gespecialiseerd is in grootscheepse stadsprojecten. Atenor heeft momenteel activiteiten in België (zowel in Brussel als buiten de hoofdstad), in het groothertogdom luxemburg, maar ook in Centraal-europese landen als Hongarije en Roemenië, en beoogt hiermee een internationale diversificatie.
Bekijken we het financiële plaatje dan zijn de kerncijfers op het eerste zicht vrij onrustwekkend. Eind 2011 tekende het bedrijf een schuldgraad op van bij de 100% t.o.v. het eigen vermogen en een schuldratio van maar liefst 8,79. Dit is echter te wijten aan een aantal belangrijke investeringen in 2011. Deze investeringen zullen de komende jaren voor een constante inkomstenstroom zorgen, waardoor de verwachte winst zal stijgen en de schulden zullen afnemen. Zo zou de schuldratio dalen naar 3,26 in 2012 om te eindigen op 1,40 in 2014.
De netto‐opbrengst van de obligatie zal worden aangewend voor de financiering van de bouw van de projecten in portefeuille ter aanvulling of zelfs ter vervanging van bankkredieten, die (dixit het bedrijf) “kariger worden toegekend”.
Dank zij de projecten die in de pijplijn zitten, zal Atenor in principe over voldoende inkomsten beschikken om aan zijn verplichtingen te voldoen. We onthouden echter dat er toch een hoger risico gekoppeld is aan dit bedrijf. Belfius geeft de obligatie een risiconiveau van 5 op een schaal van 6.
We maken de vergelijking met andere obligatie uitgiftes van de afgelopen tijd en vastrentende beleggingen op dezelfde termijn.
Als vergelijkingspunt geven we ook even mee dat het bruto dividend op het Atenor aandeel 6,23% bedraagt of 4,67% netto. Ongetwijfeld vinden aandelenbeleggers dit dividend veel aantrekkelijker dan het rendement van de obligatie en een betere vergoeding t.o.v. het risico. Misschien vind jij dat ook?
Deze obligatie komt meteen bovenaan in onze tabel te staan, en dit weerspiegelt ook het hogere risico. Als je besluit om in te tekenen, doe je dit dus best voor een klein bedrag.
Dit is een heel kleine uitgifte van amper 60 miljoen euro. Het zal dus heel moeilijk worden om de obligaties te pakken te krijgen. Bij een te grote vraag, zal er een proportionele vermindering van toepassing zijn.
– Indien je bij jouw bank een minimum bewaarkost betaalt voor obligaties op je effectenrekening, kunnen deze jaarlijkse onkosten heel sterk gaan doorwegen indien je slechts een kleine hoeveelheid obligaties wordt toegewezen. In dat geval kan je deze uitgifte misschien beter aan je laten voorbij gaan.
Uitgever: Atenor Group
ISIN: BE0002188549
Coupon: 5,375%
Uitgifteprijs: 101,875%
Intekenperiode: vanaf 18 oktober 2012 (vervroegde afsluiting op deze datum is zeer waarschijnlijk)
Uitgiftedatum: 26 oktober 2012
Vervaldag: 26 oktober 2017
Joint Lead Managers: Belfius bank en Bank Degroof
Rating: geen rating
Grootte van de uitgifte: De uitgifte bedraagt minimaal 40 miljoen en maximaal 60 miljoen.
Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan in op onze gratis nieuwsbrief via de hoofdpagina van mijnkapitaal. We appreciëren het eveneens indien je onze website promoot bij je familie, vrienden en kennissen via e-mail of een vermelding via de sociale media of discussiefora.Robokat direct contacteren kan hier.
Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan in op onze gratis nieuwsbrief via de hoofdpagina van mijnkapitaal. We appreciëren het eveneens indien je onze website promoot bij je familie, vrienden en kennissen via e-mail of een vermelding via de sociale media of discussiefora.
Robokat direct contacteren kan hier.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Zoals verwacht is de inschrijvingsperiode na één dag vervroegd afgesloten.
Omdat de vraag het aanbod sterk oversteeg, worden de inschrijvingen proportioneel herleid. De inschrijver krijgt 21% van zijn order, per veelvoud van 1.000 EUR en voor zover mogelijk een minimaal nominaal bedrag van 1.000 EUR.
Dit betekent dat de vraag ongeveer 285 miljoen euro betrof. De belegger liet zich duidelijk niet afschrikken door het hogere risicoprofiel van deze belegging.
Als men even naar de transacties van de aandelen gaat kijken dan merkt men dat er ook een verhoogde vraag naar aandelen Atenor was vandaag. Ik word een beetje bang dat men op dit moment alles verkocht krijgt als er maar een etiket obligatie op kleeft.
Onderstaande zin begrip ik niet, graag enige uitleg hieromtrent.
‘Door de beperkte grootte van de uitgifte, zal deze wellicht zeer illiquide zijn, dus moet je bereid zijn om deze bij te houden tot de eindvervaldag.’
Indien het totaalbedrag van een obligatieuitgifte erg klein is, is de kans ook klein dat die veel verhandeld zal worden.
Stel dat je de obligatie tijdens zijn looptijd ooit wil verkopen. Ofwel zou het kunnen dat je die sowieso niet verkocht krijgt bij gebrek aan kopers (=illiquide).
Ofwel zou de geboden prijs wel eens erg laag kunnen zijn. Dit is immers een kwestie van vraag en aanbod dat in evenwicht moet zijn, en als er weinig gehandeld wordt, kan de prijs wel eens grote bokkensprongen maken.
Vandaar dat je er best van uitgaat dat je de obligatie niet tegen een faire prijs kan verkopen en dat je er dus aan vast zit voor de volledige rit.
Als het slecht zou aflopen lijkt er mij een reëel risico dat er ook voor de obligatiebelegger niets overblijft. Als de zaken naar wens verlopen is er geen probleem maar zal de aandelenbelegger ook goed af zijn. Als je wilt beleggen in het bedrijf koop je dan niet beter een plukje aandelen met het dividend rendement in het achterhoofd.
Dat is inderdaad de redenering die je in het kader terug vindt. Door de hoge schuldgraad zou er inderdaad voor de obligatiebelegger niet veel overblijven als het totaal verkeerd gaat (wat bvb. bij de obligatie van Roularta wel anders ligt wegens veel lagere schuldgraad). In die redenering is het dividend op het aandeel een betere vergoeding voor het risico dat je loopt.
De koers van het aandeel kan wel een min- of meerwaarde opleveren, dus bij het aandeel moet je toch wat grondiger je huiswerk maken.
misschien dat deze voor mij een brug te ver is. mijn gevoel zegt dat deze toch wel de meest risico volle is van de bende!
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be