De obligatie werd reeds enige tijd verwacht, maar is eindelijk aangekondigd: DEME NV. De obligatie biedt een bruto coupon van 4,145% en heeft een looptijd van 6 jaar. Houden we rekening met de uitgifteprijs van 101,875%, dan is het bruto actuarieel rendement 3,79%.
Met een RV van 25% bedraagt het netto actuarieel rendement 2,765%. De ISIN code is BE0002190560.
Dredging Environmental and Marine Engineering NV. Of DEME voor de vrienden.
De Belgische baggergroep DEME is wereldwijd gekend voor haar baggeractiviteiten en grote waterbouwkundige infrastructuurwerken. Het bedrijf is actief in meer dan 50 landen en stelt 4200 mensen te werk.
Het bedrijf is voor 50% in handen van de bouwgroep CFE en 50% van Ackermans & van Haaren. CFE hebben we op MijnKapitaal al meerdere malen besproken: hier en hier.
DEME boert goed. De meest recente cijfers dateren van 30/06/12 en toen was het orderboekje met maar liefst 1 miljard euro gegroeid tot 3,45 miljard. De kans dat DEME zonder werk komt te zitten, lijkt dus erg klein. De nettowinst op halfjaarbasis daalde echter van 41,7 naar 27,7 miljoen euro. Het bedrijf zegt dat de impact van de groei pas in 2013 in de resultaten zal te merken zijn.
Met een netto financiele schuld van 669 miljoen euro bedraagt de schuldgraad 71,3% en dit is vrij hoog. Dit is te wijten aan de investeringen in nieuwe schepen en platformen voor een bedrag van 1,4 miljard euro tijdens de afgelopen jaren.
In de prospectus vinden we niets terug over de schuldratio. Indien we die zelf berekenen, dan komen we op een schuldratio van 5,4 en dat is erg hoog. Ten slotte lezen we dat het werkkapitaal op 30/6/12 negatief is (-351 miljoen euro).
DEME schrijft dat alle convenanten voor haar leningen bij de banken gerespecteerd werden, dus hoeven deze getallen niet noodzakelijk te alarmeren. Deze sector is immers erg kapitaalintensief.
De Obligaties zijn niet gewaarborgd en de facto structureel achtergesteld aan de verbintenissen van de dochtervennootschappen. Dit wil zeggen dat je als obligatiebelegger achteraan de rij staat om je geld te recupereren als het helemaal fout gaat. Deze constructie lijkt steeds vaker voor te komen, waardoor je als obligatiebelegger in de kou blijft staan t.o.v. de andere schuldeisers van het bedrijf. Een kwalijke ontwikkeling, waarvan we hopen dat deze zich niet doorzet.
KBC kent deze uitgifte een risco toe van 4 op een schaal van 7. Bij ING is het risico 4 op een schaal van 6.
De opbrengst van de uitgifte zal gebruikt worden om de schulden af te bouwen, maar niet om nieuwe investeringen te doen.
We maken de vergelijking met andere obligatie uitgiftes van de afgelopen tijd en vastrentende beleggingen op dezelfde termijn.
Risico en rendement gaan hand in hand. En dat vertaalt zich in een lager rendement voor deze uitgifte. De obligatie komt bijna helemaal onderaan onze tabel te staan.
De obligatie van Fluxys van een april 2012 heeft een vergelijkbare looptijd en rendement. Maar Fluxys staat qua kredietwaardigheid toch nog altijd een stuk hoger dan DEME. Toegegeven, de rentestanden zijn sindsdien nog verder gedaald.
De uitgifte van moederbedrijf CFE bood in mei echter ook een veel betere vergoeding.
Is deze obligatie nu interessant ?
Ten eerste is de looptijd van 6 jaar toch vrij lang. Het netto rendement is minder dan 3%, dus bestaat er het risico dat dit rendement niet eens de reële inflatie dekt.
Toch kan de obligatie een diversificatie voor een goed gespreide portefeuille betekenen, maar enkel voor een minimaal bedrag. Waarom dan wel ?
Telkens we op MijnKapitaal de bovenstaande tabel publiceren, geef ik voortaan ook het gemiddelde rendement. Wie voor elke obligatie uit de tabel voor bv. 1.000 euro heeft ingeschreven, kwam tot nu toe op een gemiddeld netto rendement van 3,24%. Wie nu meedoet, ziet het gemiddeld rendement dalen naar 3,20%. En dat verschil is het einde van de wereld niet.
De uitgifte bedraagt maximaal 200 miljoen euro en dat is erg weinig. Er dan ook geen twijfel dat de uitgifte de eerste dag wordt afgesloten. Het zal dus moeilijk worden om de obligaties vast te krijgen. Bij een te grote vraag, zal er een proportionele vermindering van toepassing zijn.
– Gezien het achtergestelde karakter van de obligatie, kan de defensieve belegger zich beter helemaal onthouden.
– Door de beperkte grootte van de uitgifte, zal de handel in deze obligatie beperkt zal zijn, waardoor het misschien niet mogelijk is om die tussentijds te verkopen (voor een goede prijs).
– Door de relatief lange looptijd en het relatief lage rendement, kan de waarde van de obligatie tussentijds (sterk) dalen indien de marktrente (sterk) stijgt. Dit is meteen ook het belangrijkste praktische risico van deze obligatie.
Ga er dus van uit dat je deze obligatie moet bijhouden tot het einde van de looptijd en niet tussentijds kan verkopen.
– Indien je bij jouw bank een minimum bewaarkost betaalt voor obligaties op je effectenrekening, kunnen deze jaarlijkse onkosten heel sterk gaan doorwegen indien je slechts een kleine hoeveelheid obligaties wordt toegewezen. In dat geval kan je deze uitgifte misschien beter aan je laten voorbij gaan.
– De banken die meewerken aan de uitgifte, hebben potentieel een belangenconflict indien ze de obligatiebelegger moeten adviseren terwijl ze commerciële relaties met DEME onderhouden.
Uitgever: DEME
ISIN: BE0002190560
Coupon: 4,145%
Uitgifteprijs: 101,875%
Intekenperiode: vanaf 25 januari 2013 (vervroegde afsluiting op deze datum is zeer waarschijnlijk)
Uitgiftedatum: 14 februari 2013
Vervaldag: 14 februari 2019
Lead Managers: BNP Paribas Fortis, ING Belgium en KBC Bank
Co-lead managers: Belfius Bank, Econopolis en Bank Delen
Rating: geen rating
Grootte van de uitgifte: De uitgifte bedraagt minimaal 100 miljoen en maximaal 200 miljoen euro.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
heel wat obligaties noteren ondertussen rond of boven de 106% roularta 105,9 omega 106,75 arseus 105,6 etexco 105,65
we moeten dit in de gaten houden, maar is er een bepaalde drempelwaarde waar het serieus wordt?
Eind vorig jaar leek het of er nog veel bedrijfsobligaties gingen gelanceerd worden! 2 maand verder en er zijn er 2 geweest, denk ik. Wil dit iets zeggen?
We staan inderdaad al een tijdje “droog”. Dat er tal van nieuwe uitgiftes op komst zijn, was nochtans door de grootbanken aangekondigd. Misschien hebben de bedrijven momenteel geen geld nodig wegens de slecht draaiende economie??
Het zou interessant zijn indien de “tabel van Robokat” zou vermelden of het om een gewone of een achtergestelde obligatie gaat. Zoals het SNS Reaal drama in Nederland heeft aangetoond, kan dit een heel groot verschil maken. In de bijhorende teksten heb je dit uiteraard telkens vermeld.
@jhn: wedden dat over 3 jaar we nog steeds lage rentes gaan hebben voor spaargeld ? ik heb niet de glazen bol, maar het gezond verstand weet dat banken en de verzekeringsmaatschappijen nog zeker voor vijf jaar op hun tandvlees zitten …someone has to pay the bill and remember “at the end it’s the money that ccounts” …
DEME laat via een persbericht weten:
De obligatielening van DEME voor een termijn van zes jaar met vervaldag op 14 februari 2019, werd volledig onderschreven op de eerste dag van de inschrijvingsperiode voor het maximum verwachte bedrag van 200.000.000 EUR. De inschrijvingsperiode werd bijgevolg vervroegd afgesloten.
@MPE, al eens aan gedacht dat die over 2 jaar misschien 3% gaan geven?
Bedankt voor de analyse; puik werk !
Heb ook ingetekend; kwestie van wat spreiding van liquide geld …
NIBC & MoneYou geven idd ook 2,65 …maar we weten niet wat deze binnen 3 jaar gaan geven …
heb ingetekend lijkt mij intresant
Rendement van deze obligatie ligt onder deze van een gewoon spaarboekje (2.80% Fortuneo – bond / testaankoop) ???
Te laag rendement voor gelopen risiko. Zal niet voor mij zijn. Koen
Dank voor deze analyse!
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be