Een obligatie of een obligatiefonds kopen? Lees zeker eerst deze 5 tips voor je een bedrijfsobligatie of staatsobligatie koopt. Vaak beleggen risicobewuste beleggers een deel van hun vermogen in obligaties. Obligaties en aandelen zijn immers veelal niet gecorreleerd, zodat winsten in de ene beleggingsklasse eventuele verliezen in de andere kunnen compenseren. Bovendien kan een regelmatig inkomen uit vastrentende waarden een portefeuille stabieler maken. Een paar dagen geleden bracht Bekaert nog een obligatie uit.
Met name staatsobligaties en bedrijfsobligaties van goede kwaliteit worden als bijzonder risicoloos beschouwd. Toch is deze betrouwbaarheid niet gratis. Beleggers moeten bij obligaties meestal een lage of zelfs negatieve rente accepteren. Al met al kan beleggen in vastrentende waarden zinvol zijn – op voorwaarde dat beleggers een aantal klassieke fouten vermijden.
Rentevoeten hebben een aanzienlijke invloed op de obligatiekoersen. Als de rente stijgt, dalen de koersen van veel obligaties en vice versa. Als u rechtstreeks in obligaties belegt, zijn deze schommelingen gedurende de looptijd van de obligatie niet te vermijden. Meestal schommelen de bedrijfsobligaties meer dan de overheidsobligaties.
Maar geduld loont. Als een belegger een obligatie tot de vervaldag aanhoudt, wordt de volledige nominale waarde van de obligatie uitbetaald. De belegger behaalt het rendement dat beloofd werd op het moment van aankoop. Eventuele tussentijdse koersschommelingen hebben geen invloed op het resultaat.
De situatie is anders als de obligatie vervroegd wordt verkocht. In dat geval kan de belegger, afhankelijk van de koersontwikkeling van de obligatie, het effect met winst, maar ook met verlies verkopen. De uitkomst is dus voorspelbaarder als de obligatie tot het einde van de looptijd wordt aangehouden.
Bij een vlakke rentecurve zijn sommige beleggers geneigd om over te stappen van lange naar korte looptijden. Een vlakke rentecurve doet zich voor wanneer kortlopende obligaties een vergelijkbare rente hebben als langlopende obligaties. Waarom zouden beleggers dan hun activa voor lange tijd vastleggen als ze daar geen extra beloning voor krijgen?
Het antwoord heeft te maken met de risicoverdeling in de portefeuille. Obligaties koop je doorgaans vanwege het lage risico en de stabiliteit. Als de aandelenmarkt instort, stijgen de koersen van langlopende obligaties vaak en kunnen verliezen worden gecompenseerd. Beleggers die te vroeg overschakelen naar kortlopende obligaties geven dit voordeel op.
Voor obligatiebeleggers is de inflatie veel belangrijker dan de evolutie van de kortetermijnrente. Vooral bij langlopende obligaties bestaat het risico dat de inflatie op termijn de winst zal opeten.
In Duitsland schommelt de inflatie sinds 2017 tussen de één en twee procent. Onlangs is de consumentenprijsindex gestegen tot 1,6 procent op jaarbasis zegt DWS. In dit scenario moet een tienjarige obligatie die tot het einde van de looptijd wordt aangehouden, eigenlijk een rente van ten minste twee procent betalen om een lonende belegging te zijn. Beleggers die tevreden zijn met de lage rente en geen rekening houden met de inflatie, kunnen dus een deel van hun vermogen verliezen.
Toch kan het zinvol zijn om een laagrentende obligatie op te nemen in een breed gediversifieerde portefeuille, bijvoorbeeld om te zorgen voor een betere risicospreiding. In dat geval moeten de andere beleggingen, zoals aandelen en hoogrentende obligaties, ervoor zorgen dat het totale rendement van de portefeuille hoger is dan de inflatie.
Hoogrentende obligaties zijn aantrekkelijk vanwege hun hogere uitbetalingen. Maar deze aantrekkelijk hoge rente brengt altijd een groter risico met zich mee. De obligatie-uitgevende partijen kunnen in moeilijkheden komen en de beloofde rente of de nominale waarde van de obligatie niet betalen. In dergelijke gevallen is de vraag of de grotere rente het risico waard is.
Als obligaties een portefeuille moeten stabiliseren, volstaat slechts een klein aantal hoogrentende effecten. Dat is zeker zo voor bedrijfsobligaties. Bedrijven hebben het vaak moeilijk om hun schulden af te lossen als de aandelenmarkten dalen. Dat betekent dat de risico’s van zowel aandelen als obligaties tegelijk toenemen, waardoor het stabiliserende effect van de obligaties afneemt. Staatsobligaties en bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit daarentegen profiteren vaak van de dalende aandelenmarkten, maar geven dan weer relatief lage rentes.
Zelfs als een ratingbureau een obligatie als bijzonder veilig aanduidt, kunnen er kredietrisico’s zijn. Ratingbureaus kunnen namelijk ook een verkeerde inschatting maken. Bovendien reageren ze vaak relatief traag op nieuwe ontwikkelingen. Beleggers moeten daarom altijd hun eigen inschatting maken voordat ze investeren. Zijn de fundamenten van het bedrijf gezond? Is de economische omgeving goed? Hebben recente ontwikkelingen een invloed op het succes van het bedrijf? Het zijn deze vragen die beleggers eerst beantwoord moeten krijgen.
Obligaties kunnen [emaillocker]risico’s helpen spreiden, maar een zorgvuldige selectie is essentieel. Beleggers moeten bijzondere aandacht besteden aan de inflatie en aan de fundamentele gegevens over de activiteiten van de uitgever van de effecten. En beleggers die ’s nachts goed willen slapen, moeten de lange termijn in het vizier houden en obligaties niet verkopen voor hun vervaldag, ongeacht de schommelingen van de rentevoeten.[/emaillocker]
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
De belegger behaalt het rendement dat beloofd werd op het moment van aankoop individuele obligaties . Eventuele tussentijdse koersschommelingen hebben geen invloed op het resultaat. Je weet dus op voorhand het minimum rendement indien je niet voor de vervaldag verkoopt en een solvabele uitgever ( AA of AAA rating )kiest. Op de secundaire markt kan je indien nodig of gewenst steeds verkopen bij koerswinsten . Bij koersdaling aandelenmarkten zullen deze solvabele obligaties meer waard worden doordat verschillende partijen deze als veiligheid aankopen .
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be