About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

40
Reageer op dit artikel

avatar
12 Comment threads
28 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Al FondsWild FireIllBeBackAnnjuluscesar Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
juluscesar
Gast
juluscesar

Je kan van Wilfried Voorspoels een boeiend filmpje vinden omtrent het aandeel throbogenics.
Ik heb op mijn computer 2 schermen in het ene het filmpje en in het ander de koers van dit aandeel.
Veel bijgeleerd.

Blijkbaar heb ik hier ook het potje goud opengetrokken; Ook hier een waarschuwing ook dit staat historisch nog altijd hoog. Bepaal dus vooraf goed jouw limieten…dat is iets wat je van alvast van Wilfried kan leren. Denk ook eens aan fysieke munten; het zijn mooie geschenken voor later.

dirk
Gast
dirk

Deze week heeft men geld uit de nasdaq en de “veilige aandelen” verplaatst naar olieaandelen wegens het opec akkoord.Men probeert nog te schuilen en tevens wat dividendrendement te halen. Als het OPEC akkoord niet wordt nageleefd en de olieprijs opnieuw gaat dalen de komende weken vrees ik dat het nieuwe schuiloord het goud zal zijn.In obligaties gaat men ook niet durven schuilen. Dan maar edele metalen en goud. Dus voorzichtig in goud beginnen beleggen zou wel eens een goede zet kunnen zijn als er wat onrust op de financiele markten komt. Ben sinds vrijdag wel wat goud via een tracker… Lees verder »

Paul
Gast
Paul

Boeiende discussie. Zou goud dan toch geen middel zijn om ons gedeeltelijk uit de Catch 22 te halen. 5 % wordt sowieso aangeraden in een normaal gespreide portefeuille, maar hoeveel in voorliggend scenario (crash obli’s en later ook beurzen). Zijn er goudkevers die daarop kunnen antwoorden?
Gr.

Jul Beurs
Gast
Jul Beurs

Ik vind dat Wild Fire wel een punt heeft met zijn tussenkomst. Heel veel mensen zijn jaren lang gewoon geweest om hun zuur verdiende spaargeld op een spaarrekening te laten staan en elk jaar hun interest dankbaar te ontvangen. Nu zoeken zij volop naar alternatieven en worden zij rond de oren geslagen met slogans die hen naar allerlei (andere) beleggingsvormen verwijzen. Ook de MK-fondsenportefeuilles zijn één van die alternatieven. Een m.i. goed alternatief. Ik heb er ook een gedeelte van ons vermogen in belegd. Maar Wild Fire heeft een punt wanneer hij zegt dat mensen voldoende moeten beseffen (“opgeleid moeten… Lees verder »

Stijn
Gast
Stijn

1 ding begrijp ik niet zo goed. Als je (of een fondsbeheerder) de obligaties rustig bijhoudt tot eindvervaldag dan heb je er in feite toch weinig last van dat de waarde ervan daalt? Je boekt toch pas verliezen indien je om welke reden dan ook de obligaties vroegtijdig moet verkopen? Of zie ik dat helemaal verkeerd? 🙂

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Vroeger brachten we hier op deze site bijna iedere week een bespreking van een nieuwe bedrijfsobligatie. Het is nu al heel lang geleden dat we dat nog hebben kunnen doen. Meestal ben je dus aangewezen op “tweedehands” obligaties. Als je die aankoopt, ga je misschien 1.200 euro betalen en als je dan wacht tot het einde van de looptijd krijg je maar 1.000 euro terug. Gegarandeerd verlies van 200 euro. Vele beleggers zeggen daarom: dat deert niet, ik verkoop die wel tijdig. Maar als de rente plots sterk stijgt, krijg je de kans niet meer en wordt je dus opgezadeld… Lees verder »

IllBeBack
Gast
IllBeBack

Het probleem is dat de fondsbeheerder in de dagelijkse NIW rekening moet houden met de marktwaarde van de obligatie. Dus als de rente stijgt zal de NIW dalen omdat de marktwaarde van die obligatie zal dalen. Een gewone burger die een obligatie koopt en tot de eindvervaldag heeft dat probleem inderdaad niet. Maar die moet ook dagelijks geen NIW publiceren.

IllBeBack
Gast
IllBeBack

Het scenario voor de komende jaren is het volgende (catch 22 voor ZOWEL obligaties als aandelen!): de rente zal verder blijven stijgen: we krijgen dus in eerste instantie een serieuse obligatie crash vervolgens komt de aandelen crash: veel mensen die zich verplicht zagen om in aandelen te beleggen om toch nog iets rendement te halen zullen massaal uitstappen (+ het feit dat de beurzen in de VS veel te hoog staan). Zoals steeds zal Europa en de rest van de wereld de amerikaanse beurzen slaafs volgen (én in versneld tempo) Ik heb begrepen dat een aantal lezers van deze site… Lees verder »

Wild Fire
Gast
Wild Fire

Ten eerste, om een aandelencrash te vermijden, beheers je best de basistechnieken van technische analyse. Wie meent dat die discipline slechts voor ‘lijntjestrekkers’ is, heeft er zich onvoldoende in verdiept. Laat je niet wijsmaken dat het echt moeilijk is. Laat me een tip van de sluier opheffen: hier bit.ly/2h2j69U kun je de wetenschappelijke paper gratis downloaden of als pdf lezen. Het is een recente update van een paper van 2012. Het principe (niet de pdf hierboven) dat daarin beschreven staat, is slechts één van de drie zaken die je elke maand eens moet bekijken. Het consequent toepassen van de principes… Lees verder »

juluscesar
Gast
juluscesar

Ik heb zelf getracht om de technische analyse te doorgronden maar ben weer overgestapt op het lezen van de horoscoop; beide technieken voldeden voor mij immers evenveel. Op tijd een inverse tracker kopen ? Waarom slagen de ‘Alt’ fondsen hierin niet om die op tijd te in te plannen ? In het algemeen waarom slagen fondsen er niet in om de techniek die hier zo eenvoudig wordt voorgesteld toe te passen voor ons ? Of ken je een fonds dat werkt op technische analyse en op tijd in reverse gaat ? Opgelet ik wil hier niet afbrekend overkomen wat hierboven… Lees verder »

Wild Fire
Gast
Wild Fire

Beste JC, fondsen die met echt grote bedragen belegd hebben, kunnen niet op 1-2-3 uit die belegging stappen zonder de beurskoers zelf verder naar beneden te duwen. Wij, kleine beleggers, kunnen dat wel. Bovendien zijn sommige van die fondsen quasi verplicht om constant in de markt te zijn. Ze kunnen het zich ook niet veroorloven om de stijging deels te missen als de beurs plots herneemt. Dus liever samen met alle anderen naar beneden gaan, dan alleen te staan en af en toe eens door een concurrent voorbijgestoken te worden. Dan lopen de klanten daar naartoe, zo blijkt. Het feit… Lees verder »

Ann
Gast
Ann

Enkele van deze technieken worden ook uitgelegd achteraan in het boek van W. Voorspoels (http://www.mijnkapitaal.be/andere-beleggingen/beleggingsstrategie/beleggen-voor-je-kinderen/).

Jens
Gast
Jens

@Ann: Wild Fire = W. Voorspoels. Misschien kan hij dat zelf ook even bevestigen.

Wild Fire
Gast
Wild Fire

’t Is gebeurd!
Als het aan mij lag, dan zouden anagrammen ook een onderdeel zijn bij De Slimste Mens. 😉

IllBeBack
Gast
IllBeBack

@Wild Fire:
Laten we het simpel houden.
Gelieve mij gewoon te zeggen welke tracker ik op welk moment moet kopen én verkopen.
Binnen een paar jaar evalueren we dan uw prestatie.
Weten we ineens of die technische analyse echt werkt en of je de beurs kan vergelijken met een Porsche.
OK?

Ann
Gast
Ann

Gewoon zijn boek lezen, en je weet alles : welke trackers, welke websites wanneer raadplegen (alle links staan erin),… het wordt allemaal op een presenteerblaadje aangeboden.

Wild Fire
Gast
Wild Fire

Ik ben een jaar geleden al begonnen met die informatie mee te delen. Volg de link die Ann hierboven heeft geplaatst. Daarin wordt uitgelegd en gedemonstreerd wat jij wil weten. Ik weet niet of jij “binnen een paar jaar” in zijn letterlijke zin gebruikt, of eerder als beeldspraak. De deugdelijkheid van een systeem kun je niet op twee jaar evalueren. Buffett heeft in 2007-2009 een verlies van 56% geïncasseerd. Die man volgt dus een slecht belegginssysteem? MijnKapitaal neemt ook geen fondsen in overweging die nog maar twee jaar bestaan en nog niets hebben meegemaakt. Die krijgen een ‘noscore’. Een voorbeeld… Lees verder »

IllBeBack
Gast
IllBeBack

Deze strategie heeft gewerkt omdat we de laatste 40 jaar in een stieren-markt van obligaties hebben gezeten. Als je dan uitstapt bij dalende beurzen en gebruik maakt van de stierenmarkt in obligaties (wat deze methode simpel gezegd doet), dan haal je natuurlijke “perfecte” resultaten. Wie verwacht nog een stierenmarkt voor obligaties in de volgende 40 jaar? Ik kan het niet beter verwoorden dan de disclaimer zelf die op de website staat van bovenvermelde strategie: “The hypothetical performance results contained herein represent the application of the quantitative models as currently in effect, and there can be no assurance that the models… Lees verder »

Wild Fire
Gast
Wild Fire

Daar zit een beetje waarheid in, maar er is méér aan de hand dan wat je op het eerste gezicht zou denken. De kracht van die strategie schuilt hem in de combinatie van een aantal zaken: Het systeem haalt je uit de markt wanneer een bear market op gang komt. Dat op zich is al een grote stap vooruit t.o.v. buy and hold beleggen. Je komt ook terug in de aandelenmarkt wanneer de trend gekeerd is. Onthoud dat buy and hold over lange periodes (30 – 40 jaar en langer) zowat 6,5% opleverde zonder dividenden (± 9% mét dividend). Door… Lees verder »

IllBeBack
Gast
IllBeBack

Al deze wijsheid: het maakt mij alleen nog stiller …

IllBeBack
Gast
IllBeBack

Bij zoveel wijsheid kan je alleen maar héél stil worden.

Wild Fire
Gast
Wild Fire

Obligaties zijn risicovol omdat degene die ze uitgeeft soms zijn verplichtingen niet kan nakomen: zowel overheden als bedrijven hebben dat al aangetoond. Sommige obligaties verzekeren je zelfs dat je verlies zult lijden, nl. wanneer de gegarandeerde rente negatief is en/of wanneer je de inflatie nog eens bij in de berekening betrekt. Daarom is beleggen in aandelen(fondsen) een noodzaak geworden. Alles hangt daarbij af van de beleggingshorizon die men heeft. Wie aan daytrading doet of aan swing trading (enkele dagen of max. een paar weken) heeft geen behoefte aan macro-economische overwegingen of aan analyse van bedrijven. Hoe langer de periode dat… Lees verder »

Bob
Gast
Bob

Sta even stil ! ! in heel deze hedendaagse turmoil

Want :
De allerbeste investering … voor de investeringen in aandelen en obligaties en kasbons derivaten etc … en muziek en literatuur is persoonlijk te investeren in …
MENSEN
MENSEN ..

IllBeBack
Gast
IllBeBack

Hallelujah !

Stockzombie
Gast
Stockzombie

Die 27% (straks 30%) is toch enkel RV, dus op o.a. dividenden, maar niet op eventuele meerwaarde van jouw aandelen. Speculatietaks is enkel bij verkoop binnen 6 maand (LIFO) en (zou) ook komen te vervallen op 1 januari dus ik zie niet echt een groot probleem om vandaag aandelen te verkopen, toch? (buiten de vraag wanneer moeten we er dan weer instappen, maar dat is een andere discussie)

Ronny
Gast
Ronny

Het is om stil van te worden ook. Zelfs al nemen ze 30% van niets… Het zal weer van ons wedde moeten komen. Misschien nog eens de BTW verhogen?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be