Studio 100 NV brengt een obligatie op de markt met een bruto coupon van 3,35% en een looptijd van 7 jaar. Met een uitgifteprijs van 101,875% en een RV van 25% komt het netto actueel rendement op 2,22%.
In de media kreeg deze obligatie reeds een koosnaampje: Bumba Bonds, naar één van de figuurtjes van Studio 100 en bedoeld voor de allerkleinsten.
De ISIN code is BE6278665490
Nooit gehoord van Samson en Gert, kabouter Plop of K3? Dan heeft u geen kinderen of kleinkinderen en kijkt u vast ook nooit TV.
Voor alle anderen behoeft Studio 100 geen voorstelling. Het bedrijf zit achter talrijke televisieprogramma’s, films, pretparken en muziekgroepen voor kinderen en is prominent aanwezig op de Belgische en Nederlandse markt rond kindervermaak. Het richt zich steeds meer op andere buitenlandse markten.
Studio 100 is niet beursgenoteerd en dat heeft als nadeel dat er niet zo heel veel financiële informatie over te vinden is. We proberen ons dan maar te behelpen met de cijfers van de jaarrekening van 2014 uit de prospectus.
Het bedrijf beschikt over een eigen vermogen van 58,4 miljoen euro en haalt een omzet van 176 miljoen euro, een cijfer waar het bedrijf graag mee uitpakt. Na aftrek van de operationele kosten komen we op een netto resultaat van 63,8 miljoen euro.
De uiteindelijke winst van het bedrijf was 3,1 miljoen euro, terwijl het bedrijf in 2013 nog een verlies leed van 1,1 miljoen euro.
De netto financiële schuld bedraagt eind 2014 100 miljoen euro. We berekenen zelf de schuldgraad en dan komen we op een erg hoge schuldgraad van ca. 171%. Vrij vertaald betekent dat het bedrijf beduidend meer schulden heeft dan eigen middelen en dat is niet geruststellend voor de obligatiebezitter. Op 14 mei 2015 is die nettoschuld trouwens al gestegen tot 118 miljoen euro!
De schuldratio is dan met 1,56 wel vrij aanvaardbaar en is gedaald van 2,18 voorheen. Dat betekent dat het bedrijf op dit moment voldoende geld (of ‘cashflow’) genereert om zijn schuld de baas te blijven. Die cashflow is de afgelopen jaren veel sterker toegenomen dan de schulden, en dat is dan weer positief nieuws.
Conclusie: We zien dus een gemengde situatie van hoge schuldgraad, deels gecompenseerd door een vrij lage schuldratio. Zolang het bedrijf er in slaagt om voldoende geldstromen te genereren is er dus geen probleem. Maar als de zaak gedurende langere tijd minder goed zou draaien, dan wordt de schuldsituatie snel dramatisch.
In tegenstelling tot de obligaties van de voorbije weken, staan de dochtermaatschappijen in dit geval wel garant voor de obligatie. En dat maakt heel wat verschil qua risicograad. Raakt de moedermaatschappij in de problemen, dan zullen de dochterondernemingen bijspringen.
KBC geeft de obligatie een risicoscore van 3 op een schaal van 7 en stelt dat de obligatie geschikt is voor een defensief risicoprofiel.
De obligatie heeft een looptijd van 7 jaar, wat in de huidige context van mogelijke rentestijgingen vrij lang is. Bij de minste rentestijging gaat de obligatie met een koers onder 100% noteren, zodat je die niet kan verkopen zonder verlies. Je moet er dus redelijkerwijs van uitgaan dat je geld voor 7 jaar is geblokkeerd.
Daarnaast zal het netto rendement van 2,22% nauwelijks of niet volstaan om de inflatie op lange termijn te compenseren. En die inflatie komt er wel, vroeg of laat. Het betekent dat je op 7 jaar in feite (in koopkracht gemeten) geen kapitaalgroei mag verwachten.
Opgepast: Rekent je bank nog onkosten aan voor je effectenrekening, dan daalt dit rendement nog verder. KBC rekent bijvoorbeeld minimaal 5,86 euro per effect aan. Als je dan maar 1.000 euro krijgt toegewezen (en die kans is bijzonder groot omdat de obligatie amper 90 miljoen euro bedraagt), dan vertegenwoordigt die kost 0,58%. Je netto rendement daalt dan in dit voorbeeld naar een schamele 1,64%.
Conclusie: Obligaties van Belgische bedrijven verkopen altijd als zoete broodjes en hier zal dit niet anders zijn. Terwijl mensen er niet zouden aan denken om hun spaargeld op een spaarrekening te zetten die niet gegarandeerd is door het garantiefonds, gooien diezelfde mensen plots alle kritische ingesteldheid buiten als het om Belgische obligaties gaat.
Ongeacht het risico raken die obligaties telkens vele malen uitverkocht. En dat risico is er altijd, in min of meerdere waarde. Voor de duidelijkheid: obligaties zijn nooit gegarandeerd door de overheid en zelfs een garantie van dochterondernemingen heeft slechts een beperkte waarde (beiden kunnen gelijktijdig in de problemen raken).
Wie inschrijft op deze obligatie, krijgt binnen 7 jaar zijn/haar geld terug en met wat geluk gecompenseerd voor de inflatie. Echte winst zit er dus niet in. Wie minimumkosten betaalt op zijn effectenrekening, maakt wellicht verlies.
En dit in ruil voor het risico dat je dus loopt. Wij worden daar dus niet warm van, en u?
Uitgever: Studio 100
ISIN: BE6278665490
Coupon: 3,35%
Uitgifteprijs: 101,875%
Inschrijving: vanaf vrijdag 5 juni 2015 (vervroegde afsluiting is zo goed als zeker)
Vervaldag: 23 juni 2022
Rating: geen rating
Grootte van de uitgifte: De uitgifte bedraagt maximaal 90 miljoen euro.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
En zoals verwacht is de inschrijving vervroegd afgesloten. Drie keer meer vraag dan aanbod.
En wat met call optie gedurende de jaarlijkse couponuitkeringen?
Onder bepaalde voorwaarden kunnen de obligatiehouders terugbetaling eisen, bv. bij een “controlewijziging” (het bedrijf wordt verkocht). Dergelijke clausule is niet ongewoon en treffen we aan bij heel wat obligaties.
Anderzijds kan de uitgever ook vrijwillig de obligatie vervroegd terugbetalen, maar daar staat een soort vergoeding tegenover, op basis van de huidige waarde van de resterende coupons.
jullie hebben me overtuigd om het NIET te doen!!
Ik was al op de analyse aan het wachten en hier is ze dan 🙂 Mooi gedaan 🙂
Ik word daar ook niet warm van… Termijn rekening MeDirect 2,7% Bruto (2,03% netto) op 5 jaar, en veel minder tamtam….
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be