In grote lijnen zijn er Amerikaanse bedrijfsobligaties, Europese bedrijfsobligaties en bedrijfsobligaties uit groeilanden. (Corporates).
De eerste leveren amper rendement en zijn onderhevig aan de waardeschommelingen van de USD. Bij de tweede groep is het rendement erg pover geworden door de inkopen van de ECB. De derde groep biedt nog een aantrekkelijk rendement maar er zou een groot risico zijn op wanbetalingen…
Volgens een nota die ik ontving van Charles de Quinsonas, fondsmanager van het M&G Emerging Markets Bond, kon er maar 1 emittent van een bedrijfsobligatie uit de groeilanden zijn lening niet terugbetalen. In dezelfde periode vorig jaar waren er dat nog 8. De verwachting voor dit jaar is dan ook dat het aantal wanbetalingen voor heel 2017 heel wat lager zal liggen dan in 2016. Dit allemaal door een verbeterde macro-economische omgeving en betere grondslagen voor de bedrijven.
Ook in de grafiek hiernaast, kan je duidelijk zien dat er amper verschillen zijn tussen de wanbetalingen in de VS, in Europa en in de Emerging Markets. Alhoewel we het tegendeel als buikgevoel zouden kunnen hebben, komen die EM MKTS er tegenwoordig zelfs over het algemeen beter uit dan de VS en Europa…
De tijd van de Wild Westverhalen is blijkbaar voorbij. In werkelijkheid volgt het aantal wanbetalingen de economische cycli. Ook zijn de bedrijfsobligaties uit de groeilanden een zeer grote activaklasse geworden. In januari 2017 waren er voor USD 1,85 biljoen van die obligaties in harde valuta uitgegeven, de meeste (60%) van investment grade kwaliteit of AAA.
Wel het komt er wel op aan om de juiste landen te kiezen. In de voorbije jaren lag het risico significant hoger in Latijns-Amerika (5,5%) (wegens de hoge schuldgraad en enkele grootschalige wanbetalingen) dan in Azië (1,60%) of Oost-Europa (2,9%). Sommige landen hebben meer slechte betalers dan andere: Zuid-Afrika (8,3%), Brazilië (8,0%) en Oekraïne (18,70%).
Nog een andere factor die belangrijk is: het juridische risico en de recuperatiewaarde. Sinds 2009 bedraagt de recuperatiewaarde in Brazilië slechts 23,8%. Ook oppassen met Kazakstan en Indonesië. Alhoewel de rechtbanken in China niet altijd een voorbeeld van onafhankelijkheid zijn, bedraagt de recupwaarde daar toch 57,1%. In Oekraïne 45,8%.
In het algemeen is de vraag naar bedrijfsobligaties uit groeilanden nog altijd groter dan het netto aanbod. Onder druk van het verbeterende risicosentiment en de verbeterde technische achtergrond doet dit de spreads (verschil tussen Corporates Ontwikkelde landen en Corporates Groeilanden) kleiner worden. Voorlopig zijn ze nog erg aantrekkelijk en niet zo risicovol als menig belegger denkt.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
1,85 biljoen hard currency (USD) AAA’s in januari 2017 lijkt me inderdaad incorrect. ik moest zelf eerst denken aan een vertaalfout (billion = miljard =/biljoen). Investment grade is in ieder geval AAA tot BBB-/Baa3.
Uit de tekst maak ik op dat invenstment grade gelijk staat met AAA. Komt investment grade niet overeen met de ratings van AAA tot BBB-/Baa3? Zijn er ondernemingen uit de groeilanden die een AAA-rating hebben?
Ik weet ook niet alles: ik ben verder gegaan op de info van Charles.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be