About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vowani
9 jaren geleden

Diversificatie is zeer belangrijk inderdaad. Maar het moet wel slim gebeuren.

Neem bijvoorbeeld diversificatie qua asset classes. Daar moet je er wel voor zorgen dat je netto rendement er aan over houdt. Want wanneer de ene asset categorie (bvb aandelen) waarin je belegd bent stijgt, en de andere daalt (bvb obligaties), dan maak je slechts netto winst als de stijging van de ene groter is dan de daling van de andere.

En ook: diversificatie werkt niet altijd: de onderlinge correlatie tussen asset classes veranderd soms. Bepaalde periodes gedragen asset classes zich tegengesteld aan mekaar, maar soms gerdragen ze zich ook gelijk, en soms zonder enige correlatie. Dus je moet heel goed ook de correlaties in de gaten houden, niet enkel louter de diversificatie.

Miquel
Miquel
9 jaren geleden

Ok het is duidelijk 🙂 Key-word blijft simpelweg diversificatie.

Robokat (Carl De Ridder)
9 jaren geleden

Daarom net is het erg belangrijk om zo breed mogelijk gespreide EM obligatiefondsen te kopen. Fondsen die zich op een kleine regio richten, zijn erg kwetsbaar als er een land omvalt.

Robokat (Carl De Ridder)
9 jaren geleden

De lage rentes zijn zeker geen wereldwijd fenomeen.

De rente in Brazilië is 7,25%, in Argentinie 9%, in Polen 4,5%, in Rusland 8,25%, India 8%, enz …

De rentes in de westerse wereld hebben dus weinig vandoen met deze van groeilanden. Een stijging van de rentes hier heeft dus weinig te maken met de rentes in groeilanden, die zich wereldwijd vrij onafhankelijk gedragen.

Vandaar dat obligatiefondsen uit groeilanden zo populair zijn, ze vormen een prima diversificatie voor de westerse obligatiefondsen die nu sterk overgewaardeerd zijn.

Maar zoals bij alles, kan hier op de duur ook een bubbel vormen indien iedereen zijn geld richting Emerging Markets stuurt.

Miquel
Miquel
9 jaren geleden

Misschien een domme vraag: Als de rente opnieuw zou stijgen, gaat dit dan niet harder gevoeld worden bij de Europese obligaties/obligatiefondsen en minder bij deze van bijvoorbeeld de emerging markets (cfr. Afrika, Z-Amerika, Azië).

Of zie ik het effect van de Euribor te nauw?

Jhn
Jhn
9 jaren geleden

Gisteren nog eens de grafiek van CP bekeken, zelfs zo’n degelijk fonds houdt het niet meer. Als je de index lijn zag!
De laatste maanden alleen maar gepruts …

Het kan allemaal nog slechter, maar ook veel beter!

Hans
Hans
9 jaren geleden

Is het ten allen tijde zo dat aandelen een andere beweging maken dan obligaties?
Als de obligaties blijven zakken in opbrengst, gaat het dan beter gaan met de aandelen?

Ik ben momenteel een portefeuille aan het samenstellen waarvan ruim 30% in obligatiefondsen steekt. Geen goed plan dus volgens wat ik hier lees…

Maar dan kan je ook nergens meer terecht.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x