De vooruitzichten voor wereldwijde obligaties blijven somber. De waarderingen zijn extreem hoog en de inflatie tast het rendement aan. Het reële rendement ligt op een recordlaagte van 1,4 procent. Toch is er altijd hoop, en voor de vastrentende markten zijn dat obligaties uit opkomende landen.
Hoewel het rendement op obligaties uit opkomende landen in lokale valuta in oktober een historisch dieptepunt bereikte, biedt de beleggingscategorie nog steeds de beste waarde van alle belangrijke obligatiemarkten zeggen analisten. Ze geven de volgende redenen: Ten eerste is het rendement met vijf procent nog steeds veel hoger dan elders. Daarnaast zien de valuta’s uit opkomende markten er zeer aantrekkelijk uit. Volgens het model van Pictet zijn ze 20 tot 25 procent ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar. Ze verwachten dat een deel van dat verschil het komende jaar zal verdwijnen, wat een extra impuls geeft aan het rendement op obligaties uit opkomende landen.
De vooruitzichten voor valuta’s en obligaties uit opkomende landen zien er economisch gezien beter uit. Van de 22 opkomende markten die men volgt, verwacht men dat de groei in 2020 in slechts vier landen trager zal zijn dan in 2019. Deze maand zijn de analisten positiever geworden over China na de betere cijfers voor september – met een verbetering van de industriële productie, de bouwindicatoren, de metaalproductie en de overheidsinvesteringen in vaste activa – en signalen van een meer verzoenende toon in de handelsbesprekingen met de VS. Het is bemoedigend dat het rendement op Chinese obligaties, dat van oudsher een betrouwbare indicator is van het sentiment rond economische groei, een opwaartse trend vertoont (zie grafiek).
De analisten zien ook potentieel in inflatiegerelateerde obligaties, met name in de VS, waar de inflatieverwachtingen de harde cijfers nog niet hebben ingehaald: de Amerikaanse kern-CPI blijft dicht bij het hoogste punt in 10 jaar van 2,4 procent.
In bedrijfsobligaties van ontwikkelde markten is men over de hele lijn onderwogen, omdat men bezorgd is over de hoge waarderingen van de beleggingscategorie en de historisch lage kredietwaardigheid van bedrijven – de verhouding tussen bedrijven met een CCC-rating en bedrijven met een B-rating is hoger dan tijdens de energiecrisis van 2016, een bijzonder slecht moment voor hoogrentende kredieten.
Europese obligaties met investment grade-rating, bijvoorbeeld, brengen slechts 0,4 procent op, ook al flirt Duitsland met een recessie. Dat is vooral zorgwekkend in een tijd waarin de wereldwijde winstgroei sterk vertraagt – analyses wijzen op een stabiele winst per aandeel in de komende zes maanden.
Voor Amerikaanse staatsobligaties verwacht men in 2019 geen Amerikaanse Renteverlagingen meer. Voor volgend jaar is het minder duidelijk. Als de economie teleurstelt, bestaat het risico dat de mate van versoepeling de huidige verwachtingen overtreft. Een verdere stijging van het rendement zou een kans kunnen bieden om de looptijd van de portefeuille te verlengen.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
De waarde van heel wat bedrijfsobligaties is serieus aan het dalen. Wat denken jullie van aangekochte bedrijfsobligaties zoals Atenor, Immobel,…. Houden of verkopen ?
Bv Atenor : Het bedrijf heeft veel schulden die de afgelopen jaren sterk lijken toe te nemen…..
Bij aankoop van obligaties is het altijd nodig Uw huiswerk te doen ivm het risico op wanbetaling op vervaldag . Niet vergeten te kijken of er tijdens de looptijd genoeg handel zal zijn ( liquide ) en op welke beurzen de obligaties genoteerd zijn ( bv op Luxemburg is voor de meeste obligaties bijna geen handel).
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be