Het wil lukken dat ik nog maar enkele dagen geleden Guido Barthels, de fondsmanager van Ethna Defensiv op de zetel van Ethenea Luxemburg heb ontmoet, als daar een vraag komt van een lezer over een obligatie met eindvervaldag 07/2037 en een coupon van netto 1,574%.
Het fonds dat Barthels beheert, is het meest defensieve in het gamma van een fondsenhuis dat kapitaalsbescherming hoog in het vaandel draagt. Daarover binnenkort meer.
Blijven er vraagtekens bij één dezer punten, dan gaat de aankoop niet door. We zien maar al te vaak dat vele particuliere beleggers maar naar één element kijken: de nominale intrestvoet. Dan kan je verrassingen krijgen.
Meestal een financiële instelling en die moet een onbesproken reputatie hebben. Die gaan er ook op letten dat de beloofde rente marktconform is zodat je geen casinotoestanden mag verwachten.
Het heeft geen zin om te rekenen op een mooie coupon als de onderneming die achter de obligatie zit, die rente niet kan (blijven) betalen. Die firma moet alzo solvabel zijn en voldoende cashflow genereren om zijn belofte na te komen en achteraf ook je kapitaal te kunnen terugbetalen.
Het is ook belangrijk dat je in bepaalde omstandigheden de mogelijkheid hebt om je stukken weer te verkopen zonder dat je daar een fikse kater aan overhoudt. In het geval van de obligatie, genoemd in het begin van dit artikel, is dit volgens mijn bescheiden mening een heikel punt. Als de rente zou gaan stijgen -en wie weet wat er allemaal kan gebeuren op 20 jaar- dan zit je waarschijnlijk nog vast aan een obligatie waarmee je koopkracht verliest in sneltreinvaart. Dan die stukken verkopen, zal veel geld kosten.
Al Fonds: mijn ervaring :Als de rente enkele jaren geleden nog veel hoger stond, bleek 5 jaar voor velen een oneindigheid. Nu de rente erg laag staat en een stijging bijna onvermijdelijk, zou een heel lange duurtijd geen probleem zijn ?
Al Fonds: mijn ervaring :
Als de rente enkele jaren geleden nog veel hoger stond, bleek 5 jaar voor velen een oneindigheid. Nu de rente erg laag staat en een stijging bijna onvermijdelijk, zou een heel lange duurtijd geen probleem zijn ?
Als de munt (currency) waarin de obligatie noteert niet waardevast is ten opzichte van de euro, dan heb je niets aan een vette coupon. Die wordt zeer snel aangevreten door de waardeverminderingen van de munt.
Lees maar eens de artikels van mijn collega Robokat die zo’n bepaalde munt al een hele tijd opvolgt: hier ! en hier !
In 99% van de gevallen worden obligaties gebruikt als buffer, noem het maar een “matras”, om de schokken van de aandelenmarkten in een beleggingsportefeuille op te vangen. Wat dan te denken van onze Belgische regering, die de mond vol heeft over bescherming van zijn spaarders en beleggers, maar in een nietsontziende honger naar inkomsten, een belasting van zo maar even 30% heeft ingevoerd op de meerwaarde van die “bescherming”.
Zij beschermt haar mensen niet. Zij stuurt hen regelrecht naar meer risico.
Loopt het ooit mis, dan zullen zij weer wel een zondebok zoeken, zoals altijd.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
…wat dan te denken van onze Belgische regering, die de mond vol heeft over bescherming van zijn spaarders en beleggers, maar in een nietsontziende honger naar inkomsten, een belasting van zo maar even 30% heeft ingevoerd op de meerwaarde van die “bescherming”….
Ja, zo zie ik het ook! Met onder meer dergelijke maatregelen neigen politici steeds meer naar “oplichters”. In het strafwetboek staat een Art dat vermeldt dat diegene die – wetens en willens…door valse beloften, valsheid in geschriften of arglistigheden…misbruikt maakt van de goedgelovigheid….of op enige andere manier schade toebrengt….= OPLICHTING. (cfr ARCO). Maar onze beleidsmensen moeten zich hieraan blijkbaar niet storen….zij zijn door ons (door het kiesrecht dat ons wordt opgelegd) democratisch verkozen en zorgen er ten gepaste tijde voor dat – door het maken van steeds nieuwe wetten en het herschapen van de politieke hiërarchie (cfr ECB) – zij ongestraft bezig kunnen blijven met het verkwisten van ons belastinggeld. Mijn excuses, voor deze éénmalige uitschuiver…
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be