About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ann
Ann
6 jaren geleden

Ik heb deze Letermebon bij 2 banken, maar heb nooit een telefoontje/mail gekregen met de vraag tot verkopen.
Nu pas lees ik de artikels over de Letermebon en vraag ik me af of het nog zinvol is om hem vervroegd te verkopen. Want als dit zo is, ga ik maandag naar de bank.
Kunnen jullie mij laten weten welk bedrag ik van mijn bank zou moeten krijgen (bv. voor 1 bon van 1000 euro), als ik maandag verkoop ?
Of wat de formule is om het zelf te berekenen ?
Vorige maandag heeft het vertrouwen in mijn bank nog maar eens een serieuze knauw gekregen, waardoor ik graag op voorhand weet waar ik aan toe ben.
Alvast bedankt.

Ann
Ann
6 jaren geleden

Dank u !
‘k Ben nog wat oudere artikels (2014) aan het opvissen om bij te leren…

Hans
Hans
8 jaren geleden

Dank voor de informaties !!

S-je
S-je
9 jaren geleden

Beste,

Ik heb gi ook verkocht aan 110.61, dus een mooi rendement! Maar toen ik mijn uitreksels bekeek zag ik dat mijn bank BNP 15 euro taks en 83 euro makelaarsloon had afgetrokken (op een bedrag van 1 591.50 euro winst…+75 euro intrest – 15% RV), ik heb dus 98 euro kosten betaald..dure bank blijkbaar als ik lees dat argeta mr 0,20% makelaarsloon rekent!

Hans
Hans
9 jaren geleden

Beste
Men heeft mijn staatsbon verkocht op 07/01/2013 aan een
waarde van 111,25092 ; kan dat ?
Dit staat nergens in de curve van die dag !!

Hans
Hans
9 jaren geleden

Het formulier is terecht gekomen bij de verkeerde dienst.
Vanaf heden moet ik terug 14-dagen wachten.

Hans
Hans
9 jaren geleden

Bedankt voor de reactie, maar tot op heden is niets verhandeld
met de beurs

Hans
Hans
9 jaren geleden

Ik had mij ingeschreven voor een Leterme-staatsbon op 5 jaar
bij de bank van post. Op 17 december 2012 heb ik mij staatsbon verkocht. Op dat moment aan een beurswaarde van
112 %. De bank van de post zal de zaak 14 dagen bevriezen en neemt de waarden van 31 december 2012. Reden : we zijn
zelf niet actief op de beurs. Dit staat nergens vermeld in de
voorwaarden van de staatsbon, nog in het transactiedocument.
Kan dat zo maar ?

Kim
Kim
9 jaren geleden

Robokat…bedankt voor je reactie…dan lijkt verkopen me de enige rationele optie. maar hoe kan ik dit doen? Ik woon in het buitenland…kan dit online?
ik kocht rechtstreeks staatsbons via de website van de Nationale bank. waarschijnlijk kan ik ze daar verkopen?

Kim
Kim
9 jaren geleden

ik kocht voor 10000 € vorig jaar december 5 jaar/4% staatsbons Leterme aan. Is het momenteel interessant om ze te verkopen? Ik kreeg zopas 340 € netto opbrengst gestort na een jaar. Als ik ze nu verkoop krijg ik ongeveer 900 € ? hoe en waar kan ik zien hoeveel me het opleverd ze nu te verkopen? ik ben een behoorlijk leek op dit gebied….verkopen of beter houden?

herman
herman
9 jaren geleden

Wat betekent coupon op de staatsbons Leterme,moet dat geind worden
of wat is dit.
Ben volledig leek met staatsbons.

michiel
michiel
9 jaren geleden

is het nu nog interessant om de staatsbon op 3 jaar /aangekocht dec.2011 te verkopen?

Darts
Darts
9 jaren geleden

Vandaag was het verhandeld volume 268600.
Omstreeks 17.00 uur stonden er 1.000.000 in de bied aan een koers van 114,48.
De mijne ( op 8 jaar ) zijn reeds een tijdje de deur uit aan 110%, indien ik ze nu nog had zou ik toch niet meer wachten.

David Timmerman
David Timmerman
9 jaren geleden

@Francis

je kan perfect weer verkopen via het agentschap van de schuld. Als alles goed is heb je een bevestiging ontvangen voor je inschrijving van de Dienst van de Grootboeken.

Op hun site http://www.grootboeken.be/nl_formulaires.htm kan je de formulieren vinden voor de verkoop. In jouw geval is dit annulatie van de inschrijving en daar vul je het vak verkoop in.

Ik heb net hetzelfde gedaan. Het heeft wel een week geduurd alvorens ik en bevestiging van verkoop kreeg. Men vraagt ook om uw handtekening te laten wettigen (bvb op het gemeentehuis maar dit is denk ik niet gratis). ik heb dit achterwege gelaten en mijn verkoop ik zonder problemen doorgegaan. Aan u de keus om al dan niet uw handtekening te laten wettigen.

Francis
Francis
9 jaren geleden

ik kocht staatsbons via het Agentschap van de Schuld. Kan men deze ook verkopen? en zo ja, hoe??

De kleine spaarder
De kleine spaarder
9 jaren geleden

Een vrij grote groep mensen vreest een “truc” van de banken achter al die aansporingen om die Staatsbons te verkopen.
Een vaak gehoorde uitleg: als die dingen dan niet meer interessant zijn om te houden, wie koopt die dingen dan ? Bij elke verkoper hoort immers een koper ?
Wel voor sommige groepen zijn die dingen wel interessant omdat zij een andere fiscaliteit hebben dan een particulier (uzelf ). Voor institutionele beleggers ( vezekeringsmaatschappijen enz ) maakt die RV niets uit want zij kunnen die verrekenen. Ook bij vennootschappen enz wordt die RV een nuloperatie.
Denk dus niet dat de kopers van jouw stukken eigenlijk een miskoop doen…

Peter
Peter
9 jaren geleden

Hallo,
In december 2011wachtte ik jammer genoeg te lang om mij in te schrijven voor de staatsbon. Nu lees ik dat er veel staatsbons van toen nu op de secundaire markt terecht komen? Is het nu de moment om alsnog een staatsbon van toen aan te schaffen?
Misschien een vreemde vraag, maar ik ben een leek.
Grtn.

Roland
Roland
9 jaren geleden

Alles OK

Roland
Roland
9 jaren geleden

Beste Fernand,

Bedankt voor de tip, maar het heeft niks opgebracht. Ik ben naar het postkantoor geweest waar ik te horen kreeg dat ik niks kon doen, want ze waren verkocht??? Deze week heb ik nog eens contact opgenomen en wat blijkt in Brussel weten ZE VAN NIETS, ZE HEBBEN NIKS ONTVANGEN. Maandag gingen ze dat eens onderzoeken en mij iets laten weten TOT OP VANDAAG NIETS, NIETS, NIETS;Aangeboden op 27 juli, vandaag 6 september en men weet in de bank van de Post niet waar die stukken zijn. Als dat geen reclame is en ik sta machteloos en wie gaat er het verschil vergoeden, Waar kan ik terecht?
Groeten,Roland

Sirky
Sirky
9 jaren geleden

Beste Robokat,

Je vermeld in één van jouw artikels dat de meer ingewikkelde formule voor het berekenen van het restrendement gemakkelijk op het intenet te vinden is. Ik heb ze nog niet gevonden.
Kun jij een link doorsturen waar ik die formule kan vinden? Ik zit zelf met Leterme-staatsbons en wil ze verkopen. Maar eerst wil ik het restrendement berekenen.

De Loof fernand
De Loof fernand
9 jaren geleden

Beste Roland,

Mijn staatsbons leterme zijn verkocht ,door tussen komst van een andere bank. Een uittreksel heb ik nog niet ontvangen,en weet dus niet op welke datum ze zijn verkocht;en tevens de verkoopprijs weet ik ook niet

Roland
Roland
9 jaren geleden

Ik verkeer in dezelfde situatie als de Heer Deloof.
Op 27 juli mijn staastbons van letherme aangeboden in het postkantoor van aankoop. We zijn vandaag 14 augustus en nog steeds weet ik niet wat er met die staatsbons is gebeurd.
Is dit slechte wil of onkunde?

Danny
Danny
9 jaren geleden

Dag,

Hoe moet ik tewerk gaan in de verkoop van mijn Leterme staatsbons. Ben een leek in obligaties. Heb ze gekocht bij Duitse bank en heb daar reeds telefonisch contact mee gehad. Dien blijkbaar een order te plaatsen voor verkoop. Maar aan welke prijs. Momenteel bij dit schrijven staat deze aan 1081 € (8.78 %). Graag advies.

Al Fonds (Marc Person)
9 jaren geleden

Beste Hugo, met ( een deel van ) de onverwachte winst kan je misschien een kleine fondsenportefeuille opbouwen. Je vindt hier tips in overvloed en zelfs twee cursussen die je helpen de eerste stappen te zetten.
Als er vragen zijn, dan zijn die altijd welkom.

Mommen Hugo
Mommen Hugo
9 jaren geleden

Heb ook mijn staatsbon leterme verkocht.Ik had een limietkoers gezet van 111,0.Samen met de gelopen intresten en na afhouding van makelaarsloon en beurskosten heb ik een winst op 8 maanden van zomaar even 12,6 % netto.Nu moet ik wel op zoek naar een interessant alternatief.Wie heeft daar een goed voorstel?

Tony Saelens
Tony Saelens
9 jaren geleden

Ik heb op 19 juli om 11.30 uur opdracht gegeven aan BNP en om 12.00 uur keek ik op pc banking en hij was verkocht aan 11,7 % netto winst.

De Loof fernand
De Loof fernand
9 jaren geleden

Op 16 juli ben ik naar het postkantoor geweest om deze staatsbons te verkopen.Daar werd er manueel een verkoopsorderopgesteld,en tot opheden is er nog niets verkocht.Ik heb mij laten inlichten in dit kantoor,de verkoop zou maar eind juli,begin augustus uitgevoerd worden.
Deze staatsbons Leterme werden in dit kantoor aangekocht
Is dit een normale gang van zaken

Toon
Toon
9 jaren geleden

Heb vadaag mijn staatsbon verkocht aan 111,75%

pitou
pitou
9 jaren geleden

Is er momenteel een interessante olo om te kopen op de secundaire markt?

TK14
TK14
10 jaren geleden

In mijn vorige reactie gaat het uiteraard wel degelijk over mijn staatsbon en niet over mijn kasbon zoals ik verkeerdelijks schreef….

TK14
TK14
10 jaren geleden

Mouche,

Het positief verschil (zoals je het noemt) zit hem hier:

Allereerst was mijn kasbon van 10.000 € bij verkoop 10.780€ waard. Hier gaat geen roerende voorheffing of taksen aan af, zodat de meerwaarde van 780 € netto is…
Bijkomende ontving ik ook de ‘gelopen’ intresten over 164 dagen, zijnde vanaf de datum van uitgifte (4/12/11) tot de datum van verkoop (11/05/12 in mijn geval), dit voor een bruto bedrag van 179,23 €. Hiervan wordt er 15 % RV afgehouden (dus: 26,88 €), zodat er netto 152,35 € intrest overblijft. Tenslotte was er een transactiekost van 21,86 € (dit was 0,20 % bij Argenta) en 9,84 € beurstaks.

Alles samengevat:
780 € + 152,35 € – 21,86 – 9,84 = 900,65 netto ontvangen meerwaarde, of een 9% netto ….

Mouche
Mouche
10 jaren geleden

Heb mijn van 5 jaar ook verkocht aan 8% netto winst, maar ik begrijp dat niet. Net zoals TK14, 9% overhoudt waar de koers 107.8 was! Van waar dat positief verschil?

TK14
TK14
10 jaren geleden

Ik heb vandaag een staatsbon Leterme op 5 jaar (4% bruto) van 10.000 euro verkocht aan 107,80 en hield netto 900,65€ winst over (na aftrek roerende voorheffing op gelopen intresten, beurstaks en transactiekost van 0,20% bij argenta). Heb op 5 maanden tijd toch een mooie winst van 9% netto…

Mouche
Mouche
10 jaren geleden

Robokat, ik heb ondertussen zelf de tool gevonden hoe het rendement berekend wordt , maar blijf dan toch nog met de vraag zitten waarom het effectieve rendement zo sterk daalt met de stijging van de beurskoers? Of met andere woorden , wat heeft de beurskoers te maken met de effectieve opbrengst van je obligaties ,als je niet verkoopt? Ik zie wel de logica in van een verkoop, nu, aan hoge koers en dan herbeleggen, dat dit meer kan opbrengen dan de 3.4% netto bvb , bij de staatsbon van 5 jaar. Maar je moet dan wel herbeleggen en in die tool (http://www.obligaties-info.nl/Bereken_effectief_rendement.html ) heeft men het gewoon over het effectieve rendement, van herbeleggen is geen sprake. Hoe kan 3.4% netto dalen tot 1.67%? Of wat mis ik hier? En dan moet je ook nog gunstig kunnen herbeleggen en liefst niet bij een obscure bank die vandaag wat meer intrest geeft.

Mouche
Mouche
10 jaren geleden

Ik begrijp nog steeds niet goed , hoe je dit restrendement berekent, maar onafgezien van dat…wat is de kans dat je ze aan deze hoge koers verkocht krijgt?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x