Stellen dat een grote groep mensen weinig weet over financiële producten en de werking van de financiële markten, is een open deur intrappen. Als men de laatste weken merkt hoe snel de “Corporates” ( obligaties uitgegeven door een onderneming ) hun weg naar de klanten vinden, dan vraag ik me soms af wat er gaat gebeuren als er ooit zo’n onderneming in de problemen komt en de uitbetaling uitstelt of zelfs helemaal schrapt.
Heel wat particuliere beleggers hebben enige ervaring met Staatsbons en zelfs met kasbons ( obligaties uitgegeven door banken ). Nu zal een bank ( en ook een Nationale Bank ) werkelijk alles in het werk stellen om het niet tot zo’n “credit event” te laten komen omdat dat bijna onvermijdelijk zou leiden tot een “run on the bank” en dat willen ze ten allen prijze vermijden. Bij een onderneming spelen zulke overwegingen bijna helemaal niet mee zodat de kans op zo’n “event” vele malen groter is.
.
Als men aan de gewone man in de straat vertelt dat ook een obligatie in waarde kan schommelen ( en sommigen zelfs zeer heftig ) dan kom je nog dikwijls over als iemand die staat te vloeken in de kerk. “Ik krijg elk jaar een vaste coupon en op ‘t einde mijn inleg terug en da’s allemaal gegarandeerd… toch ? “
In het verleden heb ik het meermaals meegemaakt dat beleggers bij een voortijdige verkoop ( bij aankoop van een woning, een nieuwe auto, huwelijk van één van de kinderen… ) onder pari ( met verlies ) moesten verkopen. De bankier was dan meestal een bedrieger, een oplichter…
De laatste jaren gebeurt dat minder en minder omdat we sinds de jaren negentig voornamelijk met een dalende rente ( we komen van meer dan 10 % ) te maken hebben en een reeds aangekochte obligatie ( met een hogere coupon ) aantrekkelijker wordt dan een nieuwe. Mensen die meer dan hun inleg terugkregen, heb ik nooit weten klagen…
Dat rente-verloop kan je voor een groot stuk zien in onderstaande grafiek ( rente sinds 2000 ):
Nu publiceerde mijn collega, Robokat, enkele weken geleden een artikel waarin de raad gegeven werd om de Leterme-Staatsbons misschien te verkopen. Aan de hand van de berekening van het restrendement bleek dat meer dan interessant. Diegenen die echter gewacht hebben, krijgen nu nog een betere prijs.
Zeker en vast niet. Als mijn collega u op dat moment zou verteld hebben dat de lange-termijnrente ( OLO op 10 jaar die op 1 oktober op 2,54 % noteerde ) vandaag nog 2,28 % zou geven, dan had u hem waarschijnlijk toch niet geloofd.
Bovendien moet u de grafiek hieronder eens goed bekijken :
Als ik u nu vraag: “wat gaat de rente doen tijdens de volgende weken ?” dan moet u waarschijnlijk ook het antwoord schuldig blijven. U zal kunnen opperen dat het niet meer veel lager kan. Maar dat zeggen ze al een hele tijd… Jaren geleden zegden we al aan beleggers dat ze voor hun beleggingsportefeuille moesten rekenen aan een gemiddelde opbrengst van zo’n 4 %: we werden weggelachen met de woorden dat ze gemakkelijk 6 % konden krijgen. De verzekeraars ( en dat zijn toch niet de eerste de beste ) “garandeerden” aan hun klanten zelfs een levenslange rente van 4,75 %. U hebt misschien toen zo’n aanbod geweigerd omdat u het niet interessant genoeg vond !
En als we er dan van uitgaan dat de rente toch weer zou gaan stijgen, dan komt dé cruciale vraag: wanneer dan ? Een lage rente kan nog lang duren of vrij plots gedaan zijn: veel hangt af van een beslissing van de Europese Centrale Bank ( ECB ) zodat het echt vrij plotseling kan gebeuren: als die stopt met de goedkope geldaanvoer, kan de tendens van vandaag op morgen omslaan. Maar dan blijft de vraag nog: gaan we snel weer hoger of gaat het langzaam aan ?
Net zoals bij aandelen en aandelenfondsen kent niemand het juiste moment om te kopen of te verkopen. Dat is dus een afweging die je zelf zal moeten maken. Reken dus na of het interessant voor jou is en neem een beslissing.
Bekijk nog eens de laatste grafiek en stel je de vraag: gaat de rente verder dalen of hebben we de bodem bereikt ? Wat krijg ik nu voor mijn stukken en is dat interessant ?
U kan toch niet zeggen dat beleggen een saaie bedoening is ?
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Met de Leterme bonds heb ik verkocht om winst te innen want de restwaarde zakte. Maar kan het ook omgekeerd, voor bvb de bedrijfsobligaties van vorig jaar? Ze houden brengt meer op, of kan er ook een tijd komen dat we ze vervroegd gaan moeten/mogen/kunnen gooien? Dat stukje van het plaatje snap ik nog niet.
Ik denk dat mijn collega Robokat dat hier al ergens heeft uitgelegd. Je kan de restwaarde immers bereken voor alle obligaties. Je gaat daarvoor kijken naar de meest recente waarde van zo’n obligatie: ik meen dat je dat op sommige efectenrekeningen zo kunt aflezen of anders kan je het bij de bank opvragen: “wat krijg ik als ik vandaag verkoop?” ( waarde A ). Hou rekening met de eventuele kosten. Dan bereken je wat de obligatie in totaal opbrengt: kapitaal + alle coupons: dat kan je makkelijk zelf = waarde B Daarna trek je A van B af. Het saldo ( = C ) zet je om in rente voor de resterende periode. Iets moeilijker maar je vindt daar wel ergens een formule en anders proberen wij je wel te helpen. Je kan het ook anders: je berekent met saldo C wat je gaat hebben als je dat saldo op bijv een spaaboekje zet tot de eindvervaldag van de bon. Tel dit resultaat bij C en als die som meer is dan B, dan doe je winst met te verkopen. Anders houden. Nog mee ?
@weets herwig: zelfs t.o.v. het herbeleggen van de jaarlijkse coupons blijft verkopen + herbeleggen interessant. Bij verkoop krijg je immers NU een flinke meerwaarde die je NU kunt herbeleggen. Op die coupons moet je nog jaren wachten. Wat je nu kan beleggen heeft dus veel meer tijd om te renderen.
Is de uitleg dat we winst maken als we de Staatsbon Leterme verkopen wel correct? Werd hier rekening gehouden dat we de jaarlijkse coupons herbeleggen? Volgens De Standaard maken we verlies als we de Staatsbon op 8 jaar verkopen. Wie is hier juist?
Uit ervaring weet ik dat de meesten niet nadenken, laat staan over een obligatie 🙂
Als men ziet wat voor fondsen ze bij verschillende banken als zoete broodjes verkopen, dan weet men genoeg. “Teken hier maar mevrouw, het is een goed product voor u”
Mijn glazen bol is spijtig genoeg stuk 🙁
Er wordt hier steeds vemeld onder een evaluatie van een bedrijfsobligatie dat er best gespreid wordt en dat je niet al je eieren in dezelfde mand moet leggen.
Maar moet ik nu afleiden uit dit artikel dat we best opletten met de meeste bedrijfsobligaties? Ook deze van bijvoorbeeld Arseus, Omega Pharma, Vandemoortele enz?
Met andere woorden moet men ook opletten als je een “beperkt” bedrag intekent bij relatief grote spelers met een stabiel verleden?
Wat die vooruitzichten van de rentes betreft, wij raden mensen momenteel dingen aan op relatief lange termijn (gezien de trend nogal dalend is) maar een echt zicht erop hebben we ook niet.
Als je voor een beperkt bedrag intekent en voldoende spreidt, kan er jou niet veel overkomen. De opmerking die ik maakte, ging over de snelheid waarmee er ingetekend wordt. Heb jij ook niet de indruk dat eender welke firma met een naam die niet te onbekend is, op enkele minuten alle obligaties geplaatst krijgt ? Zouden al die intekenaars daarover nagedacht hebben ? Natuurlijk zijn de analyses van mijn collega doorslaggevend !
als je vandaag verkoopt, en je geld herbelegt in een andere obligatie, is de rente kleiner dan enkele maanden geleden, dus, of je vandaag beter af bent, durf ik te betwijfelen. Ik verkocht 3 maand terug, maar, kon men centen aan betere voorwaarden dan vandaag herbeleggzen.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be