(Update 16/09). Nyrstar heeft de laatste dagen veel negatieve persaandacht gekregen en dat roept veel vragen op bij onze lezers. Bezitters van de obligaties Nyrstar 5,375% – 2016 en Nyrstar 5,50% – 2015 maken zich zorgen over de goede afloop. We lichten even toe wat er aan de hand is en geven ons oordeel over het openbaar overnamebod op deze obligaties.
In 2011 lanceerde Nyrstar 2 obligaties voor de gewone belegger: Nyrstar 5,375% met vervaldatum in 2016 (ISIN BE6220236143) en Nyrstar 5,50% met vervaldatum in 2015 (BE6000680668).
In augustus 2013 kwamen de koersen van deze obligaties plots onder druk. Reden hiervoor waren de onheilspellende berichten rond de firma Talvivaara, één van de belangrijke partners van Nystar. De toekomst van Nyrstar leek plots erg onzeker.
Banken zijn toen massaal hun klanten gaan opbellen met het advies om de obligaties van de hand te doen. Dit resulteerde in nog grotere daling van de obligatiekoersen. Op MijnKapitaal hebben we toen opgeroepen tot kalmte en geadviseerd om niet overhaast te verkopen. Wie ons advies opvolgde, heeft zich dit zeker niet beklaagd. Wie zijn bankadviseur volgde en tijdens de volle paniek verkocht, keek aan tegen verliezen die soms opliepen tot 30%.
Begin september 2014 lanceerde Nyrstar een globaal financieringsplan. Doel is de financiële positie en financiële flexibiliteit van het bedrijf te verbeteren.
Het bedrijf zou nieuwe obligaties en nieuwe aandelen op de markt brengen, om haar positie te verstevigen. Daarnaast zou het bedrijf de bestaande obligaties met datum 2015 volledig opkopen, alsook een deel van de obligaties met einddatum 2016. Dit is het openbaar overnamebod op de obligaties.
De hele operatie heeft als doel om Nyrstar in rustiger vaarwater te brengen, maar dat is intussen anders uitgedraaid.
Om de nieuwe obligaties aan de man te brengen, moest Nyrstar een rendement bieden van 9% aan de professionele beleggers. In het huidige klimaat van lage rentes is 9% echter een fenomenaal hoge rente. Zelfs de Griekse staat betaalt tegenwoordig een stuk minder rente, en dat wil wat zeggen. De wurgrentes wijzen op een fundamenteel wantrouwen van de institutionele beleggers.
Ook de aandelenemissie lijkt problematisch te worden. De nieuwe aandelen komen met een korting van bijna 50% op de markt, in een poging om de beleggers over te halen om in te stappen. We moeten nog afwachten hoe dit afloopt.
Het overnamebod op de obligaties 2015/2016 heeft als doel om de obligaties vervroegd op te kopen en de belegger uit te betalen. Het bod betaalt 102,25% voor de 2015 obligatie en 102,75% voor de 2016 obligatie. De uitbetaling is op 6 oktober.
We bekijken 3 mogelijkheden: de obligaties gewoon bijhouden, verkopen op de secundaire markt of ingaan op het openbaar overnamebod.
We houden geen rekening met de verlopen rente, in alle drie gevallen is die immers verworven.
Indien we het resterende rendement van de obligaties berekenen, dan komen we voor de 2016 obligatie op 6,38% netto over de resterende periode. Voor de 2015 obligatie is het rendement 2,06% over de resterende looptijd.
Opgepast, dit zijn dus geen rendementen op jaarbasis, maar totaalrendementen.
De koersen op 15/09/14: de 2015 obligatie noteert aan ca. 100,45% en de 2016 obligatie noteert aan ca. 99,50%. Beide obligaties noteren aan een koers die dicht bij 100% ligt. Er is dus geen echte meerwaarde te halen uit een verkoop en dit valt dus niet aan te bevelen.
Je krijgt een éénmalige premie van 2,25% (2015) en 2,75% (2016), maar je verliest de resterende rendementen uit punt 1 en moet dus op zoek naar een alternatieve belegging.
Update 16/9: In principe is de premie niet belastingvrij en betaal je een meerwaardebelasting t.o.v. je aankoopprijs. We vernemen echter dat de bovenstaande bedragen netto bedragen zijn. We leiden hier uit af dat “de overdracht” wordt behandeld als een transactie op de secundaire markt. De beurstaks wordt gedragen door Nyrstar.
Is het bijhouden van de obligaties nu interessant of kan je beter ingaan op het overnamebod?
Je houdt de obligaties nog een 6-tal maanden bij voor een rendement van 2,06% of kiest voor het overnamebod aan 2,25%. In het laatste geval krijg je dus het kapitaal op 6 oktober 2014 al terug, waardoor het geld nog bijkomend kan renderen. De keuze is dus duidelijk.
Voor Nyrstar 5,50% met vervaldatum in 2015 (BE6000680668) adviseren we om zonder twijfel in te gaan op het overnamebod.
De obligatie met einddatum 2016 is een ander paar mouwen. Indien je ingaat op het overnamebod, dan krijg je een premie van 2,75%. Je laat wel een resterend rendement van 6,38% liggen. Puur financieel is het dus niet interessant om op het overnamebod in te gaan.
Er zijn echter andere zaken die je ook in rekening moet brengen. Zoals we hierboven beschreven, is de uitgifte van nieuwe obligaties aan een rente van 9% een teken dat professionele beleggers erg negatief staan tegenover de toekomst van het bedrijf. Dergelijke rentes wijzen op een grote onzekerheid over het overleven van het bedrijf.
Dit wordt ook bevestigd in de credit ratings van het bedrijf (Moody’s: B3 en S&P: B-). Deze verwijzen het bedrijf naar de categorie “junk”, vrij vertaald “rommel”.
De 2016 obligatie heeft dus bijlange niet meer het risicoprofiel van het ogenblik van uitgifte en zou nu wellicht onder de allerhoogste risico categorie moeten geklasseerd worden.
Voor Nyrstar 5,375% met vervaldatum in 2016 (ISIN BE6220236143) adviseren we aan defensieve/neutrale beleggers om in te gaan op het overnamebod.
Enkel wie een hoog risico aankan, kan de obligaties bijhouden tot einddatum en kan van het resterende rendement van ca. 4% netto op jaarbasis genieten.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Voor de 2015 obligaties werden er voor 147,7 miljoen euro obligaties ingebracht op een totaal uitstaande hoeveelheid van 220 miljoen euro. Alle ingebrachte obligaties zullen worden terugbetaald.
Voor de 2016 obligaties werden er voor 270,2 miljoen euro obligaties ingebracht, maar hier biedt Nyrstar slechts aan om 100 miljoen euro op te kopen. Er zal dus pro-rata worden terug gekocht aan een verhouding van iets meer dan 1:3. Wie op het aanbod is ingegaan zal dus een flink deel van de 2016 obligaties behouden, maar verlaagt wel het percentage dat de obligaties uitmaken van de beleggingsportefeuille.
Met veel dank, Robokat, voor de analyse. Nog een vraagje: waarschijnlijk adviseren jullie ook negatief tov ingaan op het aanbod van de nieuwe aandelen?
Of de nieuwe aandelen met voorkeurrecht interessant zijn, daar durf ik me niet over uitspreken. Er spelen immers andere factoren als je een aandeel beoordeelt. Maar het is wel duidelijk dat dit allesbehalve een goedehuisvader aandeel is.
Een meevaller: http://www.tijd.be/bear_and_bull/Nyrstar_ontwijkt_obligatietaks_voor_beleggers.9546258-7467.art
Ik moet niet twijfelen met mijn obligaties die vervallen in 2015 ! Bedankt Robokat voor het advies.
Bedankt voor de analyse! Ik denk dat ik op het aanbod voor de 2016 obligaties ga ingaan.
Ik snap de negatieve evolutie van de waardering de laatste dagen, sinds de bekendmaking vd kapitaalsverhoging eigenlijk niet; het bedrijf biedt aan de schulden (volledig voor de 2015 en partieel voor de 2016) terug te kopen en als reactie daarop …daalt de koers? Is men zo bang dat het benodigde geld niet gevonden zal worden door Nyrstar?
Het is de moeilijk verlopen obligatie uitgifte die de aanleiding is. Men zegt wel eens dat de professionele obligatiebeleggers (=verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, …) veel meer met hun twee voeten op de grond staan dan aandelenbeleggers. Als die institutionele obligatiebeleggers een enorme rente vragen dan betekent dit dat ze weinig vertrouwen hebben in het bedrijf en dat dit wel een gefundeerd oordeel is. Dit signaal werd vervolgens opgepikt door de aandelenbeleggers die de koers omlaag stuurden. Het loopt dus goed fout: i.p.v. de schulden te verlichten, zal Nyrstar veel hogere rentes betalen dan voorheen.
Alvast bedankt Robokat !
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be