Een lezer stelt ons de vraag: Vindt u volgende obligatie koopwaardig ?
BNP Paribas Fortis Funding (LU) – Obligatie op 6 jaar in Nieuw-Zeelandse dollar (NZD).
We proberen deze vraag te beantwoorden.
In maart schreven we –in onverdachte tijden– over een obligatie in TRY. We schreven toen dat we geen voorstander zijn van dergelijke obligaties wegens het wisselkoers risico.
Het is heel erg spijtig dat onze waarschuwing niet ten onrechte was. Een goed half jaar later is de Turkse Lira ongeveer 14% gedaald in waarde. De bruto coupon van 5,90% is dan maar een magere troost. Maar goed, tijdens de looptijd van de obligatie is herstel nog altijd mogelijk.
De brochure van BNP Paribas toont een grafiek van de evolutie van de NZD, die de belegger moet helpen bij zijn keuze.
Vreemd genoeg kies men voor een grafiek die de verhouding EUR/NZD weergeeft. Uit ervaring weet ik dat veel mensen enorme moeite hebben om deze grafiek correct te interpreteren. Hoe lager de grafiek duikt, hoe duurder de NZD en niet omgekeerd.
We tonen hier onder de grafiek die de verhoudiging NZD/EUR weergeeft over dezelfde periode.
Deze grafiek is veel intuïtiever: hoe hoger de grafiek, hoe hoger de koers van de NZD. We begrijpen echt niet waarom de bank voor de eerste grafiek kiest. We weigeren immers te geloven dat men de suggestie wil wekken dat de koers erg laag is.
Eén ding is duidelijk: de NZD staat erg hoog, ongeveer 15% tot 18% boven haar historisch gemiddelde. We durven geen enkele voorspelling te maken over de verdere evolutie, maar wijzen enkel op het risico: een koersverlies van 15% of meer is zeker niet onmogelijk.
Onze conclusie blijft dezelfde als de vorige maal:
Tenslotte nog 2 bedenkingen: Heeft uw bankadviseur u correct gewaarschuwd voor dit risico? En waarom brengen banken veel obligaties uit in munten die al erg hoog gewaardeerd staan, en zelden in ondergewaardeerde munten?
ISIN code: XS0967627638 serie 822
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be