About the author

Redactie

MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Afax
Afax
3 jaren geleden

Heeft er iemand een idee wat de verdeelsluitel is na de vervroegde afsluiting? Buiten het feit dat er per coupure van 1,000€ gewerkt wordt vind ik hier niets over.

Redactie
Beheerder
3 jaren geleden
Antwoord aan  Afax

Goede en terechte opmerking Afax. Momenteel hebben wij deze informatie nog niet doorgekregen.

Redactie
Beheerder
3 jaren geleden
Antwoord aan  Afax

Update: Bij KBC werd er veel meer ingeschreven dan verwacht. De ratio zal 66,77% zijn.

Filip
Filip
3 jaren geleden
Antwoord aan  Afax

70% ontvangen van het ingeschreven bedrag

Luc
Luc
3 jaren geleden

Het is correct dat een obligatie die juist de inflatie bijhoudt en dit op zeven jaar niet direct iets is om laaiend enthousiast van te worden, zelfs al is dit aanbod bij de beste die er te vinden zijn tegenwoordig.

En ook hier zal dit aanbod alweer overvraagd zijn, dus wie 10.000 EUR vraagt zal misschien blij mogen zijn met een toewijzing van 4.000 EUR? Dan maar hopen dat je niet 2,5 EUR per coupon moet betalen aan jouw BNP Paribas Fortis of andere grootbank. Om maar niet te spreken van de jaarlijkse kost voor het op jouw effectenrekening te bewaren.

In die zin volg ik de auteur en zeker wanneer je een beleggingstermijn van zeven jaar hebt (vergeet niet, een obligatie kan je ook tussentijds verkopen en niet alleen met verlies… moest de rente gelijk blijven of… dalen?? dus je zit niet echt vastgebeiteld op zeven jaar). Maar ja, op zeven jaar ben je wellicht beter af met aandelen, dit is tamelijk zeker maar ook niet 100%.

Maar je kan die redenering niet altijd hanteren. Iedereen wil een gedeelte van zijn portefeuille in zo veilig mogelijke beleggingen. Je zou denken dat een obligatie van zo’n bedrijf toch in die categorie mag ondergebracht worden (alhoewel ik er van overtuigd ben dat veel beleggingsadviseurs zelfs dat niet willen doen – zij gaan eerder voor een obligatiefonds gaan, maar daar zitten niet alleen redeneringen achter in het voordeel van de klant). Een mix van obligaties is inderdaad minder risico, laat er 1 van de 100 emittenten in het fonds failliet gaan , daar wordt niet over gesproken (letterlijk). Maar met een gewone obligatie zoals deze heb je wel een eindvervaldag, en dan komt je kapitaal terug op 100% gelijk hoe de rente geëvolueerd is tegen dan. Dat heb je niet met een fonds dat meestal een mix van eindvervaldagen heeft.

Redactie
Beheerder
3 jaren geleden
Antwoord aan  Luc

Bedankt voor uw zeer interessante reactie Luc!
Het klopt inderdaad dat de kosten op een effectenrekening ook niet mogen onderschat worden. Grootbanken rekenen vaak een bewaarloon aan van +/- 0,12 % (en ook een minimumkost).

Hans
Hans
2 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

In de veronderstelling dat op de eindvervaldag de eminent solvabel genoeg is om iedereen 100% terug te betalen

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

7
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x