About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

22
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
costaadejeAl FondsRobokatwarreFreddy Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
warre
Gast
warre

Persbericht VFB ‘Deceuninck’ (6e alinea) en De Tijd 20 nov 2015 ‘Obligaties Deceuninck na één dag uitverkocht’ (2e en 3e alinea).

warre
Gast
warre

Private banking klanten van ING krijgen volledig gevraagde bedrag, en klanten van KBC (bolero) krijgen pro rata van beschikbaar bedrag. Als we aannemen dat ING en KBC dezelfde vraag en ook de koek verdelen, en dan aannemen dat de verdeling 50/50 is, dan krijgt ING 175/2 = 87,5 mln en wordt dit toegewezen aan de klanten. De rest is voor KBC, die 12,5 mln (totale obligatiegrootte = 100 en trek daar de 87,5 van ING vanaf) te verdelen heeft voor een vraag van 87,5 mln. Dit geeft factor 7, wat betekent dat ik van mijn 30000 maar 4285 krijg. Laat… Lees verder »

Freddy
Gast
Freddy

Rabobank.be verdeelt de obligatie niet

warre
Gast
warre

De uitgifte heeft een minimum van 40 mln, maar kan uitgerekt worden tot 100 mln. Implicatie van dit alles is dat er minder kans is op grote over-inschrijving, en dat de belegger die een groot order plaatst om een klein deel toegewezen te krijgen, met een niet gewenst deel kan blijven zitten. Vorige vergelijkbare uitgiftes kregen ongeveer de helft toewijzing. Wat denken jullie van deze ?

Mattias
Gast
Mattias

“Indien het bedrijf in de problemen komt, dan zullen eerst alle schulden van andere schuldeisers worden afbetaald, vooraleer jij als houder van deze obligatie aan de beurt komt. ” Dit lijkt me niet te kloppen. De obligaties zijn pari passu met de gewone schuldeisers van de uitgever, er is alleen structurele achterstelling met de dochters (dat begrijp ik toch uit het artikel). Om de kredietwaardigheid te beoordelen zou je dus de enkelvoudige balans van de uitgever moeten bekijken (en niet de geconsolideerde) en vervolgens nagaan welke activa reeds als onderpand zijn bestemd voor schuldeisers (bvb pand op de handelszaak, hypotheken… Lees verder »

HIS
Gast
HIS

Test: mocht er morgen een schuld titel zijn die 2 procent bruto geeft op één jaar, dan zijn er wel gegadigden?

HIS
Gast
HIS

Vooral de vrij lange looptijd stemt tot nadenken

juluscesar
Gast
juluscesar

Ik volg Robo hierboven grotendeels. Toch zijn er heel soms bedrijven die een korte tijd uit de gratie vallen waarvan de obligaties op de secundaire markten soms achteraf een koopje bleken te zijn. Vergelijk het met aandelen picken. Voor echt goeie crediteurs met weinig risico moet je gaan in munten die uit de gratie zijn gevallen. Dan heb je natuurlijk het risico van de muntkoers. Je moet hierbij incalculeren dat je soms tot meer dan 20 jaar in die munt moeten kunnen blijven tot deze het uiteindelijk weer goed gaat doen. De coupons worden ondertussen wel uitbetaald in een zwakke… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

En is dat geen signaal dat men beter geen nieuwe contracten Tak21 meer afsluit of nog bijstortingen uitvoert in bestaande contracten.
Die contracten gaan in de toekomst nog weinig rendement geven en dat gedurende een hele lange tijd.
Risicoloos rendementsloos.

costaadeje
Gast
costaadeje

Moet toch even een kanttekening maken wat Afer betreft. Ik vind dat je dat product toch niet mag afschrijven. Voor sommigen die de beurs liever laten voor wat ze is, vind ik dit momenteel toch een beter alternatief dan pakweg een kasbon of termijnrekening die nog een stuk minder rendement geven. Ik denk dat er vele spaarders al content zijn met een risicoloos rendement tussen 2% en 3% eerlijk gezegd en de laatste jaren heeft Afer nog steeds meer dan 3% opgebracht…

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Op de korte termijn heb je gelijk. Op de langere termijn wordt het een ander verhaal. Het feit dat Afer zich terugplooit op FR is volgens mij een duidelijk signaal dat het moeilijker wordt om aantrekkelijke rendementen te blijven halen. Net zoals velen op dit moment zuivere obligatiefondsen afschrijven, doe ik dat ook voor Tak21 in het algemeen. Tak21 is, kort door de bocht gezegd, een stapel obligaties die ze nog niet zo lang gekocht hebben. Met aldus een vrij laag rendement. Als de rente gaat stijgen, dan zit je met die massa weinig renderende obligaties. Gelukkig is het verschil… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

Mocht de rente nog onder de 2% op jaarbasis zakken (ik bedoel hiermee de vaste rentevoet + de bonus), dan kan je altijd je geld vóór die 8 jaar uit je Afer-rekening halen (je betaalt dan enkel 27% RV op je interesten en geen uitstapkosten). Dan kan je nog altijd kiezen voor een nieuwe belegging…Dat de rente de komende jaren nog zal zakken, is goed mogelijk, maar ik vermoed dat de rente op de AFER-spaarverzekering dan nog altijd hoger zal uitkomen dan de rente op spaarboekjes, kasbons, termijnrekeningen…ik vind niet dat je alles op de beurs moet beleggen…en een beetje… Lees verder »

Kevin
Gast
Kevin

Zijn er obligaties die wel de moeite zijn?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be