Shanks Group brengt een obligatie op de markt met een bruto coupon van 3,65% en een looptijd van 7 jaar. Met een uitgifteprijs van 101,875% en een RV van 25% komt het netto actueel rendement op 2,44%.
De obligaties worden gepromoot als “groene obligaties” en de opbrengst zal gebruikt worden voor projecten met een positieve milieu impact.
De ISIN code is XS1238024035.
We hebben al eerder een obligatie besproken van Shanks en dat artikel kan je hier terugvinden.
Eerst even iets tussendoor.
Na Vandemoortele is dit reeds de tweede obligatieuitgifte op korte tijd voor de Belgische particuliere belegger. En en vogeltje vertelde ons dat er nog uitgiftes op komst zijn. Dit in sterk contrast met het feit dat er sinds begin 2014 geen nieuwe obligatieuitgiftes zijn geweest.
Wat is er aan de hand dat bedrijven nu massaal obligaties op de markt brengen of oude obligaties omruilen? De verklaring is simpel: zolang de rentes daalden, hadden bedrijven geen zin om geld op te halen. Waarom zou je, indien je weet dat je later nog goedkoper geld op de markt kan lenen.
Dat bedrijven tegelijkertijd naar de markt gaan met nieuwe obligaties, is een belangrijk signaal. Het betekent dat die bedrijven geloven dat we het dieptepunt van de marktrente stilaan achter de rug hebben en dat het tijd is om toe te slaan. Snel nog even geld ophalen voor de rentes gaan stijgen. Slim van die bedrijven, niet zo slim voor wie hier in trapt.
Het bedrijf is van Schotse oorsprong, maar is actief in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Canada en is vooral bezig met afvalbeheer. Shanks verwerkt 7,8 miljoen ton afval per jaar, met een recyclage- en terugwinningspercentage van 82%. Shanks produceert hierbij groene energie (biogas) en verwerkt grondstoffen voor de recyclagemarkt.
In 2013 schreven we dat het bedrijf verlieslatend was als gevolg van de recessie in de eurozone. Ook de afvalverwerking had sterk te lijden onder de gedaalde volumes industriële afval. Het bedrijf torste een zware schuldenlast.
Anno 2015 is de situatie blijkbaar niet veel beter want het bedrijf boekt opnieuw verlies (20,5 miljoen euro). Het bedrijf blijft maar herstructureren zonder dat er direct beterschap in zicht is.
De schuldratio is gezakt naar 2,3, nog altijd vrij hoog maar wel iets beter dan voorheen. De schuldgraad vinden we niet terug in het jaarverslag, maar volgens bepaalde financiële sites bedraagt die maar liefst 188%.
Getallen die toch vrij alarmerend zijn voor de obligatiebelegger, hoewel deze blijkbaar in de afval sector doodnormaal zijn.
De obligatie is uitgegeven voor de holding van de groep, maar de dochterbedrijven stellen zich garant. Indien de moedermaatschappij in de problemen komt, zullen zij instaan voor het uitbetalen van de obligatie. En zo hoort het.
KBC kent de obligatie een risico toe van 4 op een schaal van 7.
De obligatie heeft een looptijd van 7 jaar, wat in de huidige context van mogelijke rentestijgingen vrij lang is. Bij de minste rentestijging gaat de obligatie met een koers onder 100% noteren, zodat je die niet kan verkopen zonder verlies. Je moet er dus redelijkerwijs van uitgaan dat je geld voor 7 jaar is geblokkeerd.
De bruto rente van 3,65% lijkt vrij aantrekkelijk, maar bedenk wel dat risico en rendement hand in hand gaan. Geen enkel bedrijf gaat immers een hogere rente bieden dan noodzakelijk om de beleggers te overtuigen. Het renteniveau is dus een goede risico indicator.
Met 3,65% zitten we volgens de benchmarks in de categorie “European High Yield“, wat een mooi woord is voor rommel. In feite is dit niet investeringswaardig en het is dus vreemd dat deze zomaar aan particulieren worden verkocht. Laat ons hopen dat je bankier daar de nodige duiding bij geeft.
Uitgever: Shanks Group plc
ISIN: XS1238024035
Coupon: 3,65%
Uitgifteprijs: 101,875%
Inschrijving: vanaf 28 mei 2015
Vervaldag: 16 juni 2022
Rating: geen rating
Grootte van de uitgifte: De uitgifte bedraagt maximaal 150 miljoen euro.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
We vernemen dat de obligatie is afgesloten met slechts 100 miljoen van de 150 miljoen verkocht.
Opmerkingswaardig: na 1 dag is de uitgifte nog niet uitverkocht. De beleggers zijn toch wat terughoudender als het over minder bekende bedrijven gaat.
Aangezien de rente waarschijnlijk gaan stijgen, is het dus niet slim om obligaties te kopen nu. Maar heeft dit ook geen invloed op mixerfondsen? Die hebben toch ook een hoop obligaties staan die minder waard zullen worden wanneer de rente stijgt… Is dat een reden om een mixerfonds met weinig obligaties te verkiezen boven een mixerfonds met veel obligaties?
We hebben dat al in verschillende artikels behandeld, je kan die met een klein beetje zoeken wel terugvinden. In het kort: veel mixfondsen hebben obligaties ingeruild voor cash of dekken zich op andere manier in.
Naarmate de institutionele investeerders meer en meer beseffen dat de rente opwaarts gericht zal zijn, zullen bedrijven wellicht moeilijker hun obligaties geplaatst krijgen. En dan mogen de particulieren opdraven om de kruimels nog op te rapen. Zoals aangegeven, slim van de bedrijven maar niet zo slim voor wie er in trapt. Geef mij maar de fondsen van het mixerfonds, deze zullen de komende 7 jaar ongetwijfeld een veel verstandiger beheer van het obligatiegedeelte doen, met hoger rendement dan de schamele 2.5% (tegenover vrij hoog risico) die hier te rapen valt. Maar zoals vaak, laten particulieren zich verleiden door ietwat hogere rendementen dan wat hun spaarboek biedt, en zijn ze de vorige kater al lang vergeten. Geduld is een mooie deugd, maar voor beleggers geldt ook “een goed geheugen is een mooie deugd”.
Individuelen aandelen willen jullie niet bespreken, maar wel obligaties. Kunnen jullie even toelichten waarom?
Aandelen koop ik wel af en toe, aan een obligatie heb ik mij nog nooit gewaagd. Mijn strategie is om voor het defensieve deel van mijn portefeuille mixfondsen te gebruiken, aangevuld met wat aggressieve fondsen en wat aandelen om te eindigen met een paar startup aandelen in de pharma en tech sector. (van die laatste ben ik me bewust dat ik hogere risico’s neem)
Het zou interessant zijn om hier ook een ‘aandelenhoek’ te vinden, eventueel zelfs met wat hoger risico.
De reden is eenvoudig: obligaties bespreken is veel makkelijker dan aandelen. De obligatiebezitter is maar geïnteresseerd in 1 ding: je geld ooit terugzien en je moet enkel dat risico beoordelen. De aandelenbelegger heeft veel meer bezorgdheden en daarom wagen wij ons daar niet aan.
Obligatiebezitters zijn in 2 zaken geïnteresseerd: het rendement en het risico. Vond het alvast een zeer nuttige uiteenzetting. En hoewel je blind moet zijn om het onderliggende advies, puur weergegeven door feiten, niet te zien, ligt de uiteindelijke beslissing volledig bij jezelf.
Groetjes van CP1234. ( vroeger nog samen met jou actief op spaargids, voor het de dieperik is ingegaan )
Ja, wij zijn toen ook voor onszelf begonnen.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be