Tessenderlo Chemie brengt twee bedrijfsobligaties op de markt met looptijden van 7 en 10 jaar. De coupons bedragen resp. 2,875% en 3,375%. Met uitgifteprijzen van 101,875% en 102% (!!) komen de netto rendementen op 1,868% en 2,305%.
De ISIN codes zijn BE0002232016 en BE0002233022.
Tessenderlo Groep is een internationale specialiteitengroep die oplossingen biedt op het gebied van voeding, landbouw, waterbeheer en efficiënt gebruik en hergebruik van natuurlijke rijkdommen. De Groep telt zo’n 4.800 medewerkers die werken in meer dan honderd vestigingen, verspreid over de hele wereld.
Het bedrijf produceert o.a. vloeibare meststoffen, verwerkt dierlijke eiwitten en vetten en maakt ook kunststof leidingen.
Het bedrijf publiceert geen financiële ratio’s rond hun schulden en dat is wat jammer. We proberen die cijfers dan maar naar best vermogen in te schatten.
De netto financiële schuld bedraagt eind 2014 57 miljoen euro. Vreemd genoeg bedroeg die schuld eind 2013 nog 258 miljoen en op 30/3/2015 was die al terug opgelopen tot 112 miljoen euro.
Bereken we daarmee de schuldgraad, dan varieert die van 108% in 2013 naar 13% eind 2014 en 25% in 2015. Momenteel is dat een perfect aanvaardbaar cijfer, maar blijkbaar kan dit wel erg snel evolueren.
De schuldratio is dan 2,2 in 2013 en 0,42 in 2014. En dat is echt wel uitzonderlijk laag en dus zeer goed.
We moeten deze cijfers toch wel iets relativeren: het bedrijf publiceert ook de ietwat vreemde “notionele netto schuld” van 340 miljoen in 2013 en 155 miljoen euro in 2014. Met die cijfers bedraagt de schuldratio resp. 2,9 en 1,1. Nog altijd perfect aanvaardbaar en deze cijfers lijken ons toch wat realistischer.
Conclusie: We krijgen hoofdpijn van deze cijfers, die op zich wel vrij goed zijn, maar op korte termijn wel erg sterk variëren. Wegens het erg korte tijdsbestek om dit artikel online te zetten, kunnen we helaas niet onderzoeken waarom dit zo is. We kunnen daarom ook niet inschatten of de schuldenlast in de toekomst terug sterk zal oplopen, wat natuurlijk erg nadelig zou zijn voor de obligatiebeleggers.
Tessenderlo Chemie is een bedrijvengroep met verschillende dochterondernemingen.
De obligaties genieten van geen enkele waarborg en zijn structureel achtergesteld t.o.v. andere schulden van de dochterondernemingen.
Wat betekent dit nu voor de obligatiebelegger? Indien het bedrijf in de problemen komt, dan zullen eerst alle schulden van andere schuldeisers worden afbetaald, vooraleer jij als houder van deze obligatie aan de beurt komt. En dat is in feite erg slecht nieuws, want het verhoogt op dramatische manier de kans dat je in zo’n situatie een deel van je kapitaal verliest.
Hoewel deze obligaties formeel niet achtergesteld zijn (zie productbrochure) zijn ze dat in de praktijk dus wel. Dank zij de goede schuldgraad van het bedrijf is dit risico op dit ogenblik wel aanvaardbaar, maar dit kan in de (lange) looptijd wel eens evolueren in de negatieve zin.
KBC geeft een risicoscore van resp. 3 en 4 (op een schaal van 1 tot 7) aan deze obligaties en verkoopt deze aan klanten met een defensief risicoprofiel.
Wie overigens belang hecht aan enig advies gegeven door de uitgevende banken, moet zeker eens het hoofdstukje “belangenconflicten” lezen in de productbrochures.
Looptijden van 7 jaar zijn erg lang en looptijden van 10 jaar zijn uitzonderlijk lang. Bedenk maar eens wat er in 10 jaar allemaal kan gebeuren. Exact 10 jaar geleden was er bijvoorbeeld nog geen sprake van Youtube, om maar even te duiden hoe sterk de wereld over zo’n periode kan veranderen.
Beleggen over zo’n lange periodes aan netto rendementen op 1,868% en 2,305% lijkt dan ook bijna waanzin. Dergelijke rendementen zijn misschien wel correct in context van de huidige lage marktrentes, maar ze zijn geen correcte vergoeding voor het risico dat je loopt.
Indien we er van uitgaan dat de langetermijninflatie wel terug zal evolueren naar gemiddeld 2%, dan doe je in termen van koopkracht gegarandeerd verlies met de obligatie op 7 jaar en met wat geluk een klein rendement op die van 10 jaar. En wie stelt dat de rente nog jarenlang laag zal blijven: de inflatie staat los van de rente en hoeft zeker niet zo laag te blijven.
Opmerkenswaardig is nog de uitgifteprijs van 102% op de obligatie van 10 jaar, i.p.v. de meer gebruikelijke 101,875%.
Dank zij de uitgifteprijs van 101,875% of 102% kan men een iets hogere bruto coupon uitkeren, maar door het systeem van roerende voorheffing is dit fiscaal erg nadelig voor de belegger. Mochten obligaties verkocht worden aan 100% en met een iets lagere bruto coupon, dan zou men een veel hogere netto vergoeding overhouden zonder dat dit de uitgever iets kost.
Dat men de uitgifteprijs laat oplopen tot 102% is echt wel onbehoorlijk! Wij pleiten voor uitgiftes aan 100% zonder optisch hoge rendementen. Banken en uitgevers: wees eerlijk t.o.v. je klanten!
Conclusie:
We koesteren geen illusies: ook deze obligatie zal op geen tijd uitverkocht raken. Door de uiterst lage rentes, storen particuliere beleggers zich totaal niet meer aan begrippen zoals risico of aan de verhouding tussen opbrengst en risico.
Vooral de structurele achterstelling van deze obligaties stoort ons en het is niet omdat de schuldsituatie van het bedrijf nu onder controle is, dat dit zo zal blijven tijdens de wel erg lange looptijden.
Wij kunnen enkel maar informeren, de beslissing is aan u.
Uitgever: Tessenderlo Chemie
ISIN: BE0002232016 en BE0002233022.
Coupon: 2,875% en 3,375%
Uitgifteprijs: 101,875% en 102%
Inschrijving: vanaf donderdag 18 juni 2015 (vervroegde afsluiting is zo goed als zeker)
Vervaldag: 15 juli 2022 / 2025
Rating: geen rating
Grootte van de uitgifte: De uitgifte bedraagt maximaal 250 miljoen euro.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Vraagje.. is er ergens een site waar je al deze bedrijfsobligaties te weten kan komen, ook diegene reeds in omloop?
Je kan uiteraard bij je bank krijgen, maar bij bvb Binck is dit niet echt gemakkelijk. Iemand die ik ken zit bij Keytrade waar je veel oblis kan vinden, maar deze bvb had ik ook niet gevonden dus waar kan je deze nieuwe en bestaande best vinden, ook buitenlandse?
Er is geen “centraal register” van obligaties, als je dat bedoelt. Iedere bank heeft er wel een aantal die je via hen kan kopen.
Met alle respect aan de investeerders, maar met alle Chinezen maar niet met den deze !
De uitgifte is na 2 dagen afgesloten Het totaal uitgegeven bedrag is EUR 250,0 miljoen, waarvan 192,0 miljoen voor de 2022 Obligaties en 58,0 miljoen voor de 2025 Obligaties.
Ter info: Rabobank had aangekondigd ze aan te bieden, maar heeft zich op ‘t laatste moment bedacht. Reden: Informatie uit laatste hand van bepaalde Overheidsorganen wijst er op dat deze specifieke obligaties door de Mifid-regulering (die onder meer waakt over de bescherming van de particuliere belegger) als ‘Complex’ zou kunnen beschouwd worden. Daarom is dit type obligaties niet geschikt voor verdeling via ‘execution only’-kanalen (m.a.w. zonder u een Passendheidstest voor te leggen over uw kennis en ervaring). Als particuliere belegger geniet u van de hoogste graad van bescherming en daarom kunnen sommige ‘complexe’ beleggingsproducten niet worden aangeboden zonder deze Passendheidstest.
Zoals hierboven al aangegeven.
Artikel is to the point. ik begrijp niet wie zo’n obligatie zal kopen.Als je vandaag een beetje moeite doet, kan je een spaarrekening openen met een rendement van 1,4 tot 1,6% en dat op één jaar. Wie haalt het dan in zijn hoofd om een obligatie met risico te kopen voor 7 jaar aan 1,8%. En inderdaad, de obligatie zal op een paar uren uitverkocht zijn. Onbegrijpelijk.
Vreemd genoeg is er nog altijd geen vervroegde afsluiting aangekondigd. Zou alles dan toch niet na 1 dag verkocht zijn?
Bij Tessenderlo heeft een nieuwe investeerder vorig jaar het roer omgegooid. Er werd een kapitaalverhoging doorgevoerd en het dividend werd geschrapt + het gaat operationeel gewoon beter.
Zit het probleem hem bij de obligatie ? Het MIFID ? of de klanten van Rabo die eigenlijk Passendhiedstest zouden moeten afleggen ? 😉
Normaal gezien is een obligatie geen complex beleggingsinstrument. Je verwacht dat eerder bij ingewikkelde gestructureerde producten.
Blijkbaar kreeg ook Rabo hoofdpijn van de cijfers en zal je daar niet kunnen intekenen.
Even citeren: “Ondanks deze eerdere positieve berichtgeving, zal Rabobank.be de obligatieuitgifte van Tessenderlo Chemie N.V. niet verdelen. Informatie uit laatste hand van bepaalde Overheidsorganen wijst er op dat deze specifieke obligaties door de Mifid-regulering (die onder meer waakt over de bescherming van de particuliere belegger) als ‘Complex’ zou kunnen beschouwd worden. Daarom is dit type obligaties niet geschikt voor verdeling via ‘execution only’-kanalen (m.a.w. zonder u een Passendheidstest voor te leggen over uw kennis en ervaring). ”
Ik hoop dat overnemen van een andere bron voor één keer mocht 😉
Ja, het zou natuurlijk wel interessant zijn om daar details van te kennen. Ergens zit er volgens mij nog een adder onder het gras, maar ik kan er de vinger niet op leggen.
De prospectus is in dit geval 177 pagina’s lang en om het artikel tijdig online te krijgen, moet ik die op enkele uren tijd doorworstelen. De cijfers zijn in ieder geval vreemd te noemen, maar wat daar achter zit heb ik op dat korte tijdsbestek niet kunnen achterhalen.
De tijd tussen aankondiging van de obligatie en de verkoopsdag wordt ook altijd maar korter. Alsof men opzettelijk de analisten de tijd niet wil geven om de zaak grondig te onderzoeken.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be