Het Belgische farmabedrijf UCB zoekt tussen de 100 en 250 miljoen euro bij de spaarder. Gezien het recordbedrag aan spaargeld zal het maximumbedrag snel worden gehaald. Maar loont het de moeite om te beleggen in deze obligatie?
Update: Obligatie UCB 2023 – 2029
Om te beginnen is het nettorendement niet bepaald hoog. Je krijgt ongeveer 2,5% netto, hetgeen natuurlijk meer is dan op een spaarboekje maar je geld staat voor 7 jaar vast. In die 7 jaar kan er heel veel gebeuren en dan is een rente van slechts 0,5% meer dan de inflatiedoelstelling van de UCB karig.
Ter vergelijking de vorige, geflopte staatsbon gaf een rendement dat 1,13% lager lag. De Belgische staat is een topeminent en mag dus als risicoloos worden gezien. UCB is dat niet.
Het bedrijf UCB heeft een verhouding tussen de EBITDA en de nettoschulden van 2,7. Dit wil zeggen dat indien bijna drie jaar lang al het geld dat het bedrijf maakt voor belastingen en intresten betaalt richting de schuldeisers gaat pas dan de schulden weg zijn. UCB heeft wel het voordeel dat de vooruitzichten voor het bedrijf gunstig zijn dankzij de nieuwe topgeneesmiddelen zoals Vimpat tegen epilepsie. De nettoschulden ratio daalt dus omdat de EBITDA stijgt. Maar toch blijft de risicopremie die het bedrijf aanbiedt aan de karige kant.
In conclusie, de looptijd is lang. De nettorente is los van de eminent laag gezien de inflatie. Speculeren op een koersstijging van de obligatie is geen valabele strategie. De uitgifteprijs is reeds 101,88%. Dat de ECB spreekt van een renteverlaging kan hierbij wel in het voordeel spelen van UCB maar toch lijkt beleggen in obligaties vandaag de dag risicovoller dan andere activaklassen. Wie de obligatie koopt voor hem bij te houden tot de vervaldag neemt weinig tot geen risico maar wordt heel mager beloond. Het loont dan meer de moeite om je spaargeld te parkeren bij een prijsbreker op een spaarboekje. Dit heeft als voordeel dat er geen roerende voorheffing verschuldigd is en dat de rente binnen die 7 jaar waarschijnlijk zal stijgen.
Emittent: UCB Rating: Geen Brutocoupon: 3,75% Uitgifteprijs: 101,88% Nettorendement: 2,52% Looptijd: 7 jaar ISIN: BE0002428036
Image already added
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Hoe kom je juist aan die 2.52% ?
De obligatie geeft bruto 3,75%. Dat wilt zeggen, per 100 euro krijg je bruto 3,75 euro. Je betaalt daarop 25% roerende voorheffing, dus 2,81 euro krijg je netto per 100 euro investering. Echter je hebt geen 100 euro geïnvesteerd maar 101,88 euro omdat je per 100 euro ook nog eens 1,88 euro commissie moet betalen. Je koopt de obligatie dus boven zijn ‘waarde’. Op vlak van cashflow is het dus zo dat je 7 keer 2,81 euro krijgt alsook één keer 100 euro(bij terugbetaling) en je zelf 101,88 euro geeft. Dus 119,67 min 101,88 geeft 17,79 euro op die 7 jaar dus per jaar 2,52 euro inkomsten op 100 euro dus 2,52%.
Dat nettorendement is dus op voorwaarde dat je het bijhoudt tot vervaldag.
In de familie kreeg iemand het advies van een kantoordirecteur van de BNP groep om in te tekenen. Tenzij ik me vergis wordt het nettorendement, min de kwartaalbijdragen van 0,15 procent bewaarloon, dan rond de 1,90 %. (2,50 – 4 x 0,15) Dit is amper meer dan het rendement op de ‘blue select’-spaarrekening. Het geld voor de intekening zou wel van een ‘blue select’ komen. Dit voorstel is ronduit slecht en ik weet niet welk belang de kantoorhouder heeft om dit aan te raden. Wie weet het wel ?
De Fintro Blue Select Spaarrekening brengt momenteel 0,5% (basis) + 1,3% (getrouwheidspremie) op. Als u het geld opneemt binnen het jaar verliest u dus de getrouwheidspremie.
Als ik het goed voorheb wordt er vandaag gesproken over een verdere daling van de rente door de ECB.
Ik zie dit niet als een topbelegging, maar wel als een optie voor mensen die niet in fondsen willen stappen en toch iets beter (lees minder erg) willen dan een spaarboekje.
Als zoals ik het aanvoel zullen de rentes op spaarboekjes en traditionele beleggingen nog dalen…. (maar mijn glazen bol)
Ik lees dat alle experts deze obligatie sterk afraden. Ik zou ze ook niet kopen !
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be