Vandemoortele brengt een nieuwe obligatie op de markt met een bruto coupon van 3,06% en een looptijd van 7 jaar. Het lijkt wel een eeuwigheid geleden dat wie nog zoiets konden berichten!
Met een uitgifteprijs van 101,875% komen we op een bruto actuarieel rendement van 2,762%. Houden we rekening met een roerende voorheffing van 25%, dan komt dit neer op een netto rendement van 2%.
De obligatie draagt ISIN code BE0002227933.
Voor wie de nostalgische toer wil opgaan, kan ons artikel uit 2012 over de toenmalige obligatieuitgifte van Vandemoortele hier herlezen. We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen: een obligatie van maar liefst 5,125%!
Vandemoortele is een naam die geen introductie behoeft. Iedereen kent de Vandemoortele frituurolie of de Vitelma margarines. De Europeese voedingsgroep concentreert zich op Bakery Products (diepvriesbakkerijproducten) en Lipids (margarines & vetten). Vandemoortele is aanwezig in 12 Europese landen met eigen verkoopsorganisaties en/of productievestigingen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Gent.
Vergelijken we de situatie van Vandemoortele in 2012 met nu, dan ziet het plaatje er heel wat beter uit dan wat we toen schreven. Het bedrijf is winstgevend en dat na een doorgedreven kostenbesparing.
De schuldgraad is in 2014 teruggevallen tot 16% (2012: 48%, 2013: 21%). Het bedrijf publiceert geen schuldratio maar volgens onze eigen berekeningen komen we ergens rond 1,1. Al bij al zijn dit vrij goede cijfers vanuit het standpunt van een obligatiebelegger, maar bedenk wel dat die situatie evengoed terug kan verslechteren zoals enkele jaren geleden.
De ‘oude’ obligatie van 2012 noteert momenteel aan een koers van 104,80% en dit komt neer op een netto restrendement van 1,90%. De nieuwe obligatie biedt een gelijkaardig netto rendement van 2%, wat betekent dat die nieuwe obligatie correct geprijsd is in het huidige renteklimaat.
Indien de marktrente in de toekomst zou stijgen, dan gaat de obligatie ongetwijfeld onder 100% noteren en wordt vroegtijdig verkopen zonder verlies onmogelijk.
KBC kent deze obligatie een risicoscore toe van 4 op een schaal van 7 en raadt enkel klanten aan met een dynamisch risicoprofiel om deze obligatie te kopen. Belfius kent een score toe van 4 op een schaal van 0 tot 6 en raadt de obligatie ook enkel aan voor een dynamische portefeuille.
In de productfiche lezen we volgende waarschuwing:
De Obligaties zijn niet‐gewaarborgde verbintenissen van de Emittent die niet genieten van enige garantie en structureel achtergesteld zijn aan de schuldeisers van de dochtervennootschappen van de Emittent. In het geval van vereffening, ontbinding, reorganisatie, faillissement of vergelijkbare procedure die de Emittent beïnvloedt, kunnen de schuldeisers die genieten van garanties van de leden van de Vandemoortele groep hun vorderingen innen door betalingen van zo’n lid van de Vandemoortele groep volgens de garanties of zekerheden door deze verstrekt, terwijl zo’n recht niet beschikbaar zal zijn voor de Obligatiehouders.
Wat betekent dit nu?
Bij een gewone (‘senior’) obligatie ben je vrij zeker dat je je kapitaal ooit terugziet. Zelfs al gaat de uitgever failliet, dan sta je vooraan in de lijst van schuldeisers om je geld te recupereren. Een (structureel) achtergestelde obligatie is net het omgekeerde: bij faillissement ben je bijna gegarandeerd (een deel van) je kapitaal kwijt en/of zijn coupons niet gegarandeerd. De obligatie wordt immers uitgegeven door de holdingmaatschappij Vandemoortele NV, terwijl die sterk afhankelijk is van haar dochterondernemingen voor het genereren van kasstromen. Die dochterondernemingen bieden echter geen garanties aan de moedermaatschappij of aan de houders van de obligaties.
Een structureel achtergestelde obligatie is op dit vlak even risicovol als een aandeel in hetzelfde bedrijf. Wij vinden dergelijk risico onaanvaardbaar voor een particuliere obligatiehouder die daarvoor slechts een schamele vergoeding van 2% netto krijgt.
In de productfiche lezen we overigens nog dat dank zij deze obligatie het blootstellingsrisico van het bankensyndicaat op Vandemoortele verschuift naar de obligatiehouder! Bedenk dat het net diezelfde banken zijn die jou een “objectief advies” moeten leveren over de aankoop van deze obligatie. Over belangenconflict gesproken!
Obligatiebeleggers zijn wanhopig op zoek naar ieder klein beetje rendement en zijn tegenwoordig bijna risicoblind. Deze obligatie zal daarom ongetwijfeld erg goed verkopen. Toch is de verhouding rendement/risico niet ok en kunnen we onmogelijk aanraden om in te tekenen.
Indien je bij jouw bank een minimum bewaarkost betaalt voor obligaties op je effectenrekening, kunnen deze jaarlijkse onkosten heel sterk gaan doorwegen indien je slechts een kleine hoeveelheid obligaties wordt toegewezen. Die kans is erg groot gezien dit een erg kleine uitgifte is. Check dus best even hoe groot de minimale bewaarkost bij je bank is vooraleer je intekent.
Uitgever: Vandemoortele NV
ISIN: BE0002227933
Coupon: 3,06%
Uitgifteprijs: 101,875%
Intekenperiode: vanaf 22 mei 2015 (vervroegde afsluiting is erg waarschijnlijk)
Uitgiftedatum: 10 juni 2015
Vervaldag: 10 juni 2022
Joint Lead Managers: KBC Bank en Belfius Bank
Rating: geen rating
Grootte van de uitgifte: De uitgifte bedraagt maximaal 100 miljoen euro.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Te laag rendement op 7 jaar. Als dat nu op 3 jaar was, zou ik misschien kopen. Ik heb geen glazen bol maar de kans dat de rente binnen 5 a 7 jaren een stuk hoger staat dan vandaag, is zo goed als zeker. Dit betekent dat de koers van de obligatie zal dalen en waarschijnlijk nooit meer de 100 zal halen.
Zoals de verwachten is het aanbod na één dag vervroegd afgesloten. We zijn benieuwd in welke mate vraag het aanbod overstijgt.
Bij KBC Bolero nog steeds mogelijk om in te tekenen
Op het eerste zicht lijkt deze obligatie interessant. Rabobank biedt ze oa aan. Bedankt voor de “doorlichting”. Ik ga ze zeker niet kopen.
Eigenlijk kies je beter voor de hoogst renderende spaarverzekering ipv voor deze obligatie dan?
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be