VGP geeft een obligatie uit met een bruto coupon van 5,10% en een looptijd van 5 jaar. De uitgifteprijs bedraagt 100%. Met een RV van 25% komt het netto rendement op 3,825%.
De ISIN code is BE0002208743.
VGP is een vastgoedgroep gespecialiseerd in de aankoop, de ontwikkeling en het beheer van semi-industrieel vastgoed. De groep concentreert zich vooral op Duitsland, centraal-Europa (o.a. Tsjechië) en de Baltische staten.
VGP haalt een belangrijk deel van haar inkomsten uit de huuropbrengsten van haar vastgoedportefeuille. In 2010 was dat nog goed voor een netto bedrag van 27 miljoen euro, in 2011 14 miljoen euro en in 2012 amper nog 2,6 miljoen euro.
De oorzaak hiervan is de verkoop van twee participaties in 2011 die voorheen een belangrijke bijdrage leverden aan de totale netto inkomsten van de groep. Deze verkoop laat de groep toe om nieuwe projecten op te starten, maar het duurt dus een tijd voor dat deze projecten bijdragen aan de winst. Bekijken we de halfjaarresultaten van 2013, dan zien we een bescheiden stijging van het netto resultaat t.o.v. het jaar voordien.
Eind 2012 was de groep schuldenvrij, en nu is de schuldgraad nog steeds vrij laag. VGP waarschuwt dat ze een aanzienlijke toename van haar schulden verwacht. Voor het realiseren van haar projecten zou een krediet van 238 miljoen euro nodig zijn, plus dan nog eens de opbrengst van deze uitgifte, waardoor de schuldgraad zou kunnen oplopen tot 200%.
We merken nog op dat VGP ongeveer 97 miljoen van haar vastgoedportefeuille (in totaal 153 miljoen) in pand heeft gegeven aan de banken ter dekking van haar bankschulden.
Gezien de activiteiten van de groep vooral geconcentreerd zijn op semi-industrieel vastgoed, zou een daling van de economie een ongunstige impact kunnen hebben op de resultaten.
We maken de vergelijking met andere obligatie uitgiftes van de afgelopen tijd en vastrentende beleggingen op dezelfde termijn.
De vorige uitgifte van VGP dateert van juli 2013. Ook de uitgifte van november klimt helemaal naar de top van onze tabel. De uitgifteprijs van 100% draagt bij aan het aantrekkelijke netto rendement. We juichen een uitgifteprijs van 100% dan ook sterk toe en hopen dat meer uitgevers hier in de toekomst voor kiezen.
Tezamen met een aanvaarbare looptijd van 5 jaar, is het rendement dan ook vrij behoorlijk te noemen.
De obligaties zijn uitgegeven door de holding van de groep. Deze heeft geen eigen inkomsten en is volledig afhankelijk van de uitkeringen van haar dochterbedrijven. De dochterbedrijven stellen zich echter niet garant voor de obligatie. Hierdoor is de obligatie structureel achtergesteld. Spijtig genoeg lijkt dit steeds vaker de regel dan de uitzondering en dit draagt in belangrijke mate bij aan het risico van deze obligatie.
Tel daarbij op dat een belangrijk gedeelte van de vastgoedportefeuille in pand is gegeven bij de banken, dan is de rekening snel gemaakt. Indien VGP in zware moeilijkheden komt, dan zal de obligatiehouder aan het kortste eindje trekken.
KBC kent de obligatie een risicoscore toe van 6 op een schaal van 7, dus voor een “zeer dynamisch risicoprofiel”.
Contra
Advies: intekenen mag, maar voor een klein bedrag. Beleg nooit meer in dergelijke obligatie dan je — in het ergste geval– bereid bent te verliezen. Hou het voorbeeld van de Nyrstar obligatie in het achterhoofd.
Hoewel er bij overinschrijving een proportionele verdeling zal plaats vinden, schrijf je best niet in voor een groter bedrag dan je werkelijk wil ontvangen.
Tip: Heb je weinig ervaring met het beleggen in obligaties, dan lees je best even het artikel over risico’s bij obligatiebeleggingen.
Uitgever: VGP NV
ISIN: BE0002208743
Coupon: 5,10%
Uitgifteprijs: 100%
Inschrijving: vanaf 22 november 2013
Vervaldag: 6 december 2018
Lead Manager: KBC Bank
Rating: geen rating
Grootte van de uitgifte: De uitgifte bedraagt minimaal 40 miljoen en maximaal 75 miljoen euro.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Niets is 100% zeker maar de onderliggende waarde is een van de stabielste die er is. De vraag was zo groot dat ik denk dat de intekenaars niet het gevraagde bedrag gekregen hebben.
Prepas, mocht die onderliggende waarde één van de stabielste zijn die er is dan zou je geen 5% krijgen maar hetzelfde als op een spaarboek met staatsgarantie. Daarbij is die waarde dan nog achtergesteld.
Ik kan Rabo best volgen verhouding risico/termijn/opbrengst is net niet dat. Daarom trok ik deze week mijn stoute schoenen aan en kocht nyrstar obligaties aan 84%….
Rabobank biedt deze obligatie niet aan !
We mogen niet treuren dat een bank besluit om zeer risicovolle beleggingen niet aan te bieden. Ook Keytrade laat men weten dat de obligatie daar niet aangeboden wordt.
Mag ik hier uit besluiten dat u deze obligatie liever niet in uw portefeuille ziet?
Zolang je een bewuste keuze maakt, is er geen probleem. Helaas gaan veel mensen enkel voort op het rendement en kennen ze het risico onvoldoende. Rabobank.be kiest er immers voor om geen beleggingsadvies te geven en daarom is het niet aanbieden van deze obligatie in feite ook een vorm van advies.
Intussen is de uitgifte vervroegd afgesloten en was de vraag drie maal hoger dan het aanbod.
Met veel aandacht gelezen. Bedankt. Bekaert niet tegengekomen !
Grondige analyse, dank daarvoor!
Zal ik die kunnen kopen bij de Rabobank ?
Goeie bespreking.Bedankt. Maar had ik niet gelezen ‘exclusief’ bij KBC ? = bewaarkosten ? of zal die andere ‘Boerenbank’ RABO ook een deeltje krijgen ?
We zullen zien welke van de kleinere banken zullen meedoen. Lezers mogen dit altijd hier signaleren.
Gezien het succes in het verleden van dergelijke plaatsingen zal KBC & co de plaatsing wel exclusief voor zichzelf houden. KBC is trouwens de lead-manager. Als men nu eens een effectenrekening had geopend bij KBC-Bolero dan kan er ingetekend worden op deze bedrijfsobligatie. Sinds 1 oktober l.l. rekent Bolero geen bewaarkosten meer aan. Als ik hiermee nu inteken op één coupure van deze toch relatief riskante obligatie, druk ik automatisch mijn risico. Ik werk niet in de banksector.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be