About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Filip
Filip
4 jaren geleden

Op Borse Frankfurt kan je via Bonds Search de isin code van duizenden obligaties opzoeken die aan jouw eisen beantwoord ( rendement tot vervaldag, rating uitgever, valuta enz ….. ).
Bij Deutsche Bank kan je online via internetbankieren met deze isin code de obligatie aankopen aan de huidige prijs of met limietorder. Indien niet online daar terug te vinden kan je deze obligatie via de klantendienst telefonisch aankopen of op de lijst online laten zetten.

gast
gast
4 jaren geleden

Maakt het qua belasting uit of een obligatie tot vervaldag wordt gehouden of tussentijds wordt verkocht?

Is er daarbij een verschil als het om een buitenlandse obligatie gaat? daarmee bedoel ik: als er aan de bron geen belasting over de rente wordt ingehouden en de rente dus wordt opgegeven in de aangifte pers.belasting.

gast
gast
4 jaren geleden

Ik heb het artikel vd link gelezen maar het is me nog niet duidelijk want dat gaat over een buitenlandse obligatie kopen. Kan je mijn vragen beantwoorden, ik bedoel dus n.a.v. de door mij beschreven situatie? De obl.is al gekocht en het gaat om een NL staatsobligatie, bij een bank in NL.

Filip
Filip
4 jaren geleden
Antwoord aan  gast

Tot eindvervaldag aanhouden: terugbetaling à 100%, maar je hebt wel RV (roerende voorheffing) betaald op alle coupons.
Tussentijds verkopen: RV op verlopen interesten wordt (normaal en toch bij Belgische banken) voor Belgische (staats)obligaties reeds afgehouden, voor buitenlandse obligaties zou je deze interesten zelf nog moeten aangeven in je belastingen. Dit is dus ook het geval voor NL staatsobligaties (bij bank in NL, maar ook elders). Op de meerwaarde (ik vermoed dat deze boven pari noteert, gezien de rentes de afgelopen jaren steeds zijn blijven dalen) moet er géén RV betaald worden op dit gedeelte.

gast
gast
4 jaren geleden
Antwoord aan  Filip

@Filip: bedankt voor je heldere uitleg, fijn!

Darts
Darts
10 jaren geleden

Robokat schrijft “Je zal ook steeds de verlopen rente betalen. De verkoper wil immers een stukje van de coupon krijgen voor de periode die hij de obligatie heeft in bezit gehad.” Stel je dat je de obligatie aankoopt net nadat de coupon is uitbetaald en weer verkoopt net voordat de nieuwe coupon zal worden uitbetaald. Je krijgt dan bij verkoop de verlopen rente. Betaal je dan roerende voorheffing op deze verlopen rente bij verkoop. Indien je geen roerede voorheffing dient te betalen kun je op die manier door telkens te verkopen en opnieuw aan te kopen juist voor en juist na de periode dat de coupon wordt uitbetaald de roerende voorheffing ontwijken. Klopt dit en is dit wettelijk?

Filip
Filip
4 jaren geleden

Orginele vraag is al een tijd geleden gesteld, maar goed 🙂
Robokat zijn verhaal klopt voor Belgische obligaties, aangezien de bank de RV automatisch aanrekent bij koop & verkoop.
Voor buitenlandse obligaties (die je bij diezelfde Belgische bank koopt/verkoopt) is dit echter niet het geval. Als koper/verkoper betaal/ontvang je hier de bruto verlopen interesten.
De verlopen interesten die je ontvangt, zou je in je belastingen moet inbrengen. Bijgevolg zou je “truc” dus niet werken + de transactiekosten (en bid/ask spread) zorgen er voor dat dit sowieso niet echt interessant is.

Filip
Filip
4 jaren geleden

Probeer dus geen obligaties te kopen, net voor hun couponbetaling: je betaald de bruto verlopen interesten, en ontvangt enkel de interesten na roerende voorheffing (momenteel 30%).

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

10
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x