Hoe en waar kan je nu best obligaties aankopen? Waar kom ik te weten of er nieuwe obligatie uitgiftes zijn? En hoe beoordeel je een obligatie ?
Nieuwe Belgische obligaties worden meestal in de pers aangekondigd. Helaas zijn de gouden tijden van obligatie uitgiftes voor particulieren voorbij en gebeurt het nog zelden dat er nieuwe obligaties op de markt verschijnen. Als je dus individuele obligaties wil kopen, ben je meestal aangewezen op buitenlandse obligaties of obligaties op de secundaire markt.
We krijgen soms wel de vraag of er op het internet een lijst bestaat met alle lopende obligaties. Zo’n lijst bestaat echter niet. Je bent dus aangewezen op het (beperkte) aanbod van je bank, iets wat meestal niet openbaar raadpleegbaar is.
Een obligatie koop je aan door een order te plaatsen via je bank of broker. Voor Belgische uitgiftes is het een goed idee om dit te doen bij aanvang van de werkdag waarop de obligatie uitgegeven wordt. Anders loop je de obligatie gegarandeerd mis.
Een obligatie heeft meestal een waarde van 1.000 euro “per stuk”, dit heet dan de nominale waarde. Je koopt dus in veelvouden van 1000 euro. Vaak vraagt men bij aankoop van de obligatie een soort aankoopkost, bvb. 1,5%. Je betaalt dan 101,5% voor de aankoop, of 1015 euro per stuk. Dit heet dan de uitgifteprijs.
Op het einde van de looptijd krijg je altijd het nominaal bedrag van 1.000 euro terug.
Oudere obligaties worden ook verhandeld via de banken, je koop de obligatie dan aan van iemand die de obligatie wil verkopen. De bank zal daar echter een commissie voor aanrekenen, dus ga altijd goed na hoeveel dat kost.
De prijs die je voor een obligatie betaalt, hangt in essentie af van vraag en aanbod.
Stel dat de uitgever van de obligatie in moeilijkheden zit, dan men niet bereid zijn om het volle bedrag te betalen, maar bvb. slechts 900 euro. De obligatie noteert dan aan een koers van 90%, dat heet dan onder pari.
Stel dat de marktrente sterk gedaald is, dan zal een obligatie met een hoge coupon heel erg gegeerd zijn. Misschien wil men (bv.) 108% betalen, dit heet dan boven pari.
Wie anno 2018 nog oudere obligaties wil kopen met hoge coupons, zal stevig betalen om die obligatie te kunnen kopen. Je moet dus erg oppassen. Misschien krijg je dan een mooie jaarlijkse coupon, maar door je hoge aankoopprijs is je werkelijke rendement veel lager. Stel bijvoorbeeld dat je een obligatie koopt met een coupon van 4% aan kostprijs van 106%, en je weet dat die obligatie nog 2 jaar loopt. Je krijgt dan nog 2 coupons van 4% bruto of 2 x 2,8% netto = 5,6%. Je hebt echter 6% “extra” betaald bij aankoop van de obligatie, en lijdt dus een effectief verlies.Als je denkt dat dit een fictief voorbeeld is, dan denk je verkeerd. Heel wat obligaties op de secundaire markt hebben een effectief rendement dat enorm klein is en in sommige gevallen zelfs negatief. Enkel kijken naar de waarde van de coupon kan dus erg misleidend zijn.Hoe je het zgn. restrendement precies uitrekent, komt aan bod in een later artikel van deze cursus.
Stel bijvoorbeeld dat je een obligatie koopt met een coupon van 4% aan kostprijs van 106%, en je weet dat die obligatie nog 2 jaar loopt. Je krijgt dan nog 2 coupons van 4% bruto of 2 x 2,8% netto = 5,6%. Je hebt echter 6% “extra” betaald bij aankoop van de obligatie, en lijdt dus een effectief verlies.
Als je denkt dat dit een fictief voorbeeld is, dan denk je verkeerd. Heel wat obligaties op de secundaire markt hebben een effectief rendement dat enorm klein is en in sommige gevallen zelfs negatief. Enkel kijken naar de waarde van de coupon kan dus erg misleidend zijn.
Hoe je het zgn. restrendement precies uitrekent, komt aan bod in een later artikel van deze cursus.
Om een obligatie op de secundaire markt te kopen, moet je steeds het nominaal bedrag vermelden, dus veelvouden van 1.000. Je afrekening zal echter rekening houden met de koers. Is die 108% dan betaal je 1080 euro.
Je zal ook steeds de verlopen intrest betalen. De verkoper wil immers een stukje van de coupon krijgen voor de periode van het jaar die hij de obligatie heeft in bezit gehad.
Ten slotte zal je bank ook een transactiekost aanrekenen voor je order.
De uiteindelijke afrekening kan dus nog een stukje hoger zijn dan je had verwacht.
Of je nu intekent op een primaire obligatie-uitgifte of via de secundaire markt, het blijft erg oppassen met verborgen kosten. Omdat de rendementen van obligaties meestal erg laag zijn, kunnen zelfs kleine kosten, zoals een bewaarloon, een enorm effect hebben op je rendement.
Dit wordt uitgelegd in het artikel beleggen in obligaties: pas op voor de onkosten.
Obligaties zijn niet risicoloos. Bedrijfsobligaties dragen een risico op faillissement van de uitgever. Bij het beoordelen van een obligaties, kijken we dus niet enkel naar het rendement maar ook naar dat risico.
Is de obligatie uitgegeven door een bedrijf met een iets lagere kredietwaardigheid, dan verwacht je ook een hoger rendement als vergoeding voor het extra risico. Maar te hoge rendementen zijn ook verdacht. Als men je vandaag de dag een rendement van bvb. 5% of meer belooft, dan wijst dit op een enorm hoog risico. Vooral afblijven!
Elders op deze website lees je concrete beoordelingen van obligaties in het verleden. Zo leer je hoe je het risico afweegt tegenover het rendement.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Op Borse Frankfurt kan je via Bonds Search de isin code van duizenden obligaties opzoeken die aan jouw eisen beantwoord ( rendement tot vervaldag, rating uitgever, valuta enz ….. ). Bij Deutsche Bank kan je online via internetbankieren met deze isin code de obligatie aankopen aan de huidige prijs of met limietorder. Indien niet online daar terug te vinden kan je deze obligatie via de klantendienst telefonisch aankopen of op de lijst online laten zetten.
Maakt het qua belasting uit of een obligatie tot vervaldag wordt gehouden of tussentijds wordt verkocht?
Is er daarbij een verschil als het om een buitenlandse obligatie gaat? daarmee bedoel ik: als er aan de bron geen belasting over de rente wordt ingehouden en de rente dus wordt opgegeven in de aangifte pers.belasting.
Ik heb een link bijgevoegd in het artikel bij het begrip “verlopen intrest“.
Bij een buitenlandse obligatie moet je inderdaad goed oppassen en dat wordt in dat artikel uitgelegd.
Ik heb het artikel vd link gelezen maar het is me nog niet duidelijk want dat gaat over een buitenlandse obligatie kopen. Kan je mijn vragen beantwoorden, ik bedoel dus n.a.v. de door mij beschreven situatie? De obl.is al gekocht en het gaat om een NL staatsobligatie, bij een bank in NL.
Tot eindvervaldag aanhouden: terugbetaling à 100%, maar je hebt wel RV (roerende voorheffing) betaald op alle coupons. Tussentijds verkopen: RV op verlopen interesten wordt (normaal en toch bij Belgische banken) voor Belgische (staats)obligaties reeds afgehouden, voor buitenlandse obligaties zou je deze interesten zelf nog moeten aangeven in je belastingen. Dit is dus ook het geval voor NL staatsobligaties (bij bank in NL, maar ook elders). Op de meerwaarde (ik vermoed dat deze boven pari noteert, gezien de rentes de afgelopen jaren steeds zijn blijven dalen) moet er géén RV betaald worden op dit gedeelte.
@Filip: bedankt voor je heldere uitleg, fijn!
Robokat schrijft “Je zal ook steeds de verlopen rente betalen. De verkoper wil immers een stukje van de coupon krijgen voor de periode die hij de obligatie heeft in bezit gehad.” Stel je dat je de obligatie aankoopt net nadat de coupon is uitbetaald en weer verkoopt net voordat de nieuwe coupon zal worden uitbetaald. Je krijgt dan bij verkoop de verlopen rente. Betaal je dan roerende voorheffing op deze verlopen rente bij verkoop. Indien je geen roerede voorheffing dient te betalen kun je op die manier door telkens te verkopen en opnieuw aan te kopen juist voor en juist na de periode dat de coupon wordt uitbetaald de roerende voorheffing ontwijken. Klopt dit en is dit wettelijk?
Zo werkt het helaas niet.
De koper betaalt enkel de netto verlopen intresten (dus berekend alsof er RV is afgehouden) en die worden aan jou, de verkoper doorgestort. Als verkoper haal je dus geen voordeel. De koper krijgt de verlopen intresten uiteindelijk terug via de bruto coupon met afhouding van RV (een nuloperatie voor de koper). Het is even lastig om er je hoofd rond te krijgen, maar het klopt wel en iedereen heeft in feite een proportioneel stukje van de RV betaald.
Dit geldt echter alleen voor Belgische obligaties. Indien je transactiekosten laag genoeg zouden zijn, dan zou de truuk wel werken voor buitenlandse obligaties. Maar met aankoop en verkoop ben je snel enkele procenten kwijt, dus dat brengt niet op.
Orginele vraag is al een tijd geleden gesteld, maar goed 🙂 Robokat zijn verhaal klopt voor Belgische obligaties, aangezien de bank de RV automatisch aanrekent bij koop & verkoop. Voor buitenlandse obligaties (die je bij diezelfde Belgische bank koopt/verkoopt) is dit echter niet het geval. Als koper/verkoper betaal/ontvang je hier de bruto verlopen interesten. De verlopen interesten die je ontvangt, zou je in je belastingen moet inbrengen. Bijgevolg zou je “truc” dus niet werken + de transactiekosten (en bid/ask spread) zorgen er voor dat dit sowieso niet echt interessant is.
Probeer dus geen obligaties te kopen, net voor hun couponbetaling: je betaald de bruto verlopen interesten, en ontvangt enkel de interesten na roerende voorheffing (momenteel 30%).
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be