About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luc
Luc
3 jaren geleden

Het risico op Atenor schat ik redelijk neutraal in. Atenor is echt goed bezig en de projecten evolueren positief.

Wat betreft deze obligaties… Mijn idee is vooral dat de geboden rente te laag is als je rekening houdt met de inflatie die mag geschat worden op ongeveer 1,5 tot 2%.

Het aandeel daarentegen vind ik wel interessant en aan de huidige koers en met het verwachte dividend zitten we rond de 3% netto. Dat is al een stuk beter en je hebt nog het potentieel van het aandeel er boven op.

En het is juist: de gewone man of vrouw zal er zich als beren op honingpotten op deze obligaties gooien, wat zal leiden tot verdeelsleutels die er op neer komen dat je misschien 10% van het gevraagde bedrag zult krijgen.

Ik weet niet waarom jullie in de laatste zin suggereren als zou deze obligatie wél interessant kunnen zijn voor beleggers die voor grotere bedragen willen intekenen. Want ook dat zal niet lukken, tenzij je misschien intekent voor tien keer zoveel als je echt wil. MAAR dan loop je natuurlijk een enorm risico: stel dat er toch minder interesse is of dat er deze keer een verdeelsleutel zou zijn die hoge vragen bevoordeelt… ! Ik bedoel: het is niet omdat je bv. voor 100.000 EUR die obligatie zou bestellen dat je dat bedrag zult krijgen. De kans is zeer groot dat je toch maar 10.000 EUR krijgt wat in de context van die belegger misschien ook een beetje ongewenst is. Ongewenster is natuurlijk een postje obligaties ter waarde van 2.000 EUR waar je bij de “juiste” bank je blauw betaalt aan kosten, zoals heel terecht beschreven.

Ook dit illustreert het belang van de keuze voor de juiste bank.

evita
evita
3 jaren geleden

Tip: koop, bij interesse, deze obligatie bij Belfius en transfereer ze daarna naar een bank/broker waar geen bewaarloon moet betaald worden.

Dirk Derde
Dirk Derde
3 jaren geleden
Antwoord aan  evita

Dit is een eerder naïve suggestie.
Belfius gaat dit niet doen zonder aanrekening van kosten, evenmin
als andere banken.
Zie hun (figuurlijk dan) prijslijst.

evita
evita
3 jaren geleden
Antwoord aan  Dirk Derde

De meeste banken/brokers betalen de transferkosten terug en geven bovenop nog een cashback van 1% /2%. Ik ben niet naïef hoor.

E10e(niet E10)
E10e(niet E10)
3 jaren geleden
Antwoord aan  evita

Heb ongeveer twee jaar geleden ook al de fondsen, die ik eerder bij mijn “grootbank” gekocht en gedeponeerd had, naar een andere instelling ( die transferkosten en cash-back heeft terugbetaald) laten transfereren Dan pas besef je op welke wijze onze nationale banken “groot” blijven. En inderdaad……wie niet sterk is mag zeker niet naïef zijn…….?

Luc
Luc
3 jaren geleden
Antwoord aan  evita

Juist! Aan die mogelijkheid had ik ook gedacht. Je moet dan wel zeker zijn dat je de transferkosten terugkrijgt van de ontvangende bank. Als je wat geluk hebt, kan je zelfs een premie van 1% of zelfs 2% opstrijken.

Zageventen hier zouden kunnen opmerken dat je dan wel klant van Belfius moet zijn, maar dat is de logica zelve natuurlijk. Je zal er ook al een effectenrekening moeten hebben ook.

Ik zet jou niet op min 1 🙂

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

7
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x