De trouwe lezer van MijnKapitaal weten dat Belgische Obligaties erg populair zijn om aan te kopen. Zodanig populair, dat de vraag het aanbod sterk overstijgt. Hierdoor krijg je slechts een klein deel van het gevraagde aantal obligaties. En dat heeft het gevolg dat de onkosten van de effectenrekening sterk gaan doorwegen.
Bij een obligatieuitgifte is er altijd een maximum bedrag aan obligaties per bank beschikbaar. Indien de vraag bv. drie maal zo groot is als het aanbod, dan zal iedereen maar 1/3de toegewezen krijgen.
Dit betekent dat wie in dit voorbeeld inschrijft voor 5.000 euro (of minder) slechts 1.000 euro zal krijgen. En wie inschrijft voor 6.000 tot 8.000 euro, krijgt slechts 2.000 euro.
Dit bedoelt men dus met “proportioneel herleid”.
Je zou preventief voor een hoger bedrag kunnen intekenen dan je wil, maar dat is ook een gevaarlijk spel want je weet nooit hoe groot de vraag het aanbod overstijgt. Voor je het weet, zit je met een ongewenste hoeveelheid.
De kans is dus heel groot dat je slechts 1.000 of 2.000 euro toegewezen krijgt als je voor kleine bedragen inschrijft. En dan kunnen de kosten van de effectenrekening van belang zijn. Bij het aankopen van obligaties hou je hier dus best rekening mee.
We nemen als voorbeeld een obligatie met een netto rendement van 2,00%, en brengen de jaarlijkse onkosten van de effectenrekening mee in rekening.
We bekijken de grootbanken en vergelijken ook met een internetbank met een gratis effectenrekening. Iedere grootbank rekent een zeker percentage aan per effect op de effectenrekening, maar wel met een minimum bedrag.
In het allerergste geval zie je dat de bank in dit voorbeeld met 25% van het al magere rendement gaat lopen van de aankoop van de obligaties.
We houden nog geen rekening met het feit dat de meeste effectenrekeningen ook nog een dossierkost rekenen, wat extra doorweegt als je maar enkele effecten op je rekening hebt staan. Misschien hou je nog amper iets over indien je maar één of twee obligaties in portefeuille hebt.
Wie bankiert bij bepaalde grootbanken, en voor relatief kleine hoeveelheden inschrijft voor obligatieuitgiftes, kan wel eens voor grote verrassingen komen te staan.
De kans is immers groot dat je slechts een beperkte hoeveelheid krijgt toegewezen. Omdat de banken een minimum bewaarloon toepassen, wegens die onkosten bijzonder sterk door. Dat was vroeger ook zo, maar toen waren de rentes nog veel hoger en was dat effect relatief beperkt.
Met de huidige lage rentes, zijn de minimum bewaarlonen voor obligaties in feite totaal onverantwoord. Ze wegen veel te zwaar door op het reeds magere rendement.
We kunnen dan ook maar één conclusie trekken: laat de grootbanken links liggen als je inschrijft op een obligatieuitgifte en schrijf enkel in bij banken die geen bewaarloon aanrekenen.
@Robokat_MK
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Bij Deutsche Bank kan je inderdaad niet inschrijven voor primaire obligaties, wel op de secundaire markt. Wat je kan doen is deze obligaties kopen bij een grootbank en dan transfereren naar DB. De transfertkosten worden betaald door DB.
Grootbanken rekenen tussen de 30 tot 60 euro aan per getransfereerde lijn. Ben benieuwd of ze bij DB effectief een effectentransfer van 1.000 euro of 2.000 euro gaan doen als ze dergelijke kosten moeten vergoeden 😉
Bij mij hebben ze dat zonder problemen gedaan (reeds twee keer zelfs). Ik moet wel toegeven dat het over heel wat meer ging dan een obligatie van 2.000 EUR.
zeer interessant. Kan je ook de tarieven van Deutsche bank toevoegen?
Deutsche Bank hoort niet echt in het rijtje thuis omdat ze (bij mijn weten) niet participeren aan Belgische uitgiftes.
Maar de theoretische berekening is snel gemaakt. Voor wie onder het regime van 8 euro/effectenlijn valt, komt dit neer op 0,8% onkosten op 1.000 euro of 0,4% onkosten op 2.000 euro. Veel meer dan bij de grootbanken voor kleine bedragen.
Waar en niet waar: de 8 EUR. per lijn is beperkt tot 80 EUR. per jaar. Vanaf het 11de effect, geen extra kosten bewaarloon en aan 11 ben je snel: wat aandelen, wat obligaties en wat fondsen. Het bewaarloon bij Belfius is volgens mij 10 EUR. per lijn en dit onbeperkt. Heb je 20 effecten, dan is het 200 EUR. per jaar.
Daarom schreef ik ook: wie onder het regime van 8 euro/lijn valt.
Maar bij Deutsche Bank is dit een eerder theoretisch probleem omdat ze geen primaire obligaties aanbieden.
Het bewaarloon bij Belfius geen 10 euro per lijn maar 0,1452% met een minimum van 3,025 euro voor obligaties, zoals in de tabel van het artikel. Nog steeds veel te veel.
Je hebt gelijk wat betreft het bewaarloon bij Belfius. Toen ik daar nog een effectenrekening had(enkele jaren geleden) was het nog 10 EUR. per lijn, ook voor die lijnen(obligaties) waarvan het bedrag slechts 2.000 of 3.000 EUR. bedroeg.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be