Als ik de vragen en commentaren over het al of niet verkopen van obligaties her en der lees, dan kom ik tot de vaststelling dat er nog heel wat spaarders en beleggers met vragen zitten en dat zelfs het advies om nu toch maar te verkopen op veel onbegrip stoot. Wij hier, op mijnkapitaal, krijgen er grijs haar van.
“Ik krijg toch nog drie jaar een mooie coupon, waarom zou ik dan verkopen ?” Op een forum las ik zelfs een reactie van iemand die er een list in zag om de kleine spaarder zijn renderende obligaties af te nemen.
Om te vermijden dat men een verborgen agenda gaat zoeken achter een goed advies, wil ik nog eens proberen dat fenomeen van die meerwaarden ( maar ook minwaarden ) bij obligaties of kasbons op een totaal andere manier uit te leggen.
Je hebt een bedrag te beleggen, je kan dat geld zo’n 3 jaar missen en je zou wel graag elk jaar de intrest kunnen opstrijken. Fantaseer er maar op los en ga er van uit dat het over een vrij grote som gaat. Je stapt vrolijk naar je bankier, financieel adviseur of makelaar of je gaat zelfs online zoeken wat men te bieden heeft.
( Voor de goede verstandhouding: de rentevoeten die hier vermeld worden, net zoals het hele verhaal, zijn louter fictief en het speelt ook geen rol of ze netto dan wel bruto zijn om de uitleg te kunnen begrijpen. De obligatiemarkt is een gereguleerde markt zodat je nooit zulke buitenkansen gratis zult aangeboden krijgen, men heeft de meerwaarde of de minwaarde voor jou al bij voorbaat berekend: je hoeft dus geen rekenmachine mee te zeulen naar de bank )
A) Een obligatie of kasbon op 3 jaar die een rente geeft van 1,75 %. En neem van me aan dat dit zowat de markrente op 3 jaar is van dit moment.
B) Een obligatie met een looptijd van 5 jaar ( die twee jaar geleden werd uitgegeven en dus nog een looptijd heeft van 3 jaar ) die een rente geeft van 4 %.
Ik mag toch hopen dat iedereen kiest voor alternatief B en gaat voor nog 3 coupons van 4 % in de plaats van de drie coupons van 1,75 %. Als je toch kiest voor de lagere coupons, geef ons dan zo snel mogelijk je naam en adres door: wij doen voor jou een aanvraag voor een medaille van vaderlandsliefde en een stel ezelsoren.
Het verhaal is echter nog niet gedaan:
Stel nu dat de klant achter jou heeft staan meeluisteren ( wat onbeleefd zou zijn, maar wie laat nu zo’n buitenkans liggen ? ). En die klant zegt: “hela mijnheer de bankier, ik wil voor die bon meer geven dan die mijnheer hier voor mij”.
Nu heeft die kerel wel het geluk dat jij niet bij de categorie hoort die eerst zijn vuisten gebruikt en daarna een uitleg wil. Jij bent immers ook bereid om voor die buitenkans wat meer te betalen: wel daar heb je nu de meerwaarde. Met wat rekenwerk zou je kunnen gaan berekenen hoeveel je meer mag betalen ten opzichte van die obligatie A om een aanvaardbare meerwaarde ( zodat beide beleggingen eigenlijk even intressant worden ) te bekomen.
Onderstaande tabel laat je duidelijk zien dat, zelfs als je in dit geval een meerwaarde ( boven pari ) van 2 % dient te betalen, je nog steeds beter af bent.
We gaan het zo ver niet drijven en je geen ingewikkelde berekeningen voorstellen want de gereguleerde obligatiemarkt doet dat automatisch voor jou: die lopende obligaties hebben namelijk een notering.
En zo kan je met die notering ( zie het artikel van Robokat over de restwaarde ) ook gaan kijken of het niet interessant wordt om die meerwaarden te gaan incasseren en ze opnieuw te gaan beleggen.
Stel dat je eigenaar bent van een obligatie ( met een coupon van 2,75 % ) die nog 3 jaar dient te gaan voor de eindvervaldag. Daar je plotseling geld nodig hebt, wil je wel eens gaan polsen bij je bankier of die soms geen overnemer vindt voor jouw obligatie.
In het bankkantoor kom je tot de vaststelling dat nieuwe obligaties ( of kasbons ) met een looptijd van 3 jaar een rente geven van 4 %…
Je begrijpt onmiddellijk dat er niemand zal staan springen om jouw stukken over te kopen tenzij… je een stuk van je kapitaal laat vallen zodat het rendement voor de overnemer bij benadering hetzelfde zal worden als de nieuwe obligaties die op dat moment te koop worden aangeboden.
Voila, daar heb je de minwaarde. Die hoef je ook weer niet te berekenen want de notering hebben ze ook daar al voor jou gemaakt.
Als besluit: ik hoop dat ik weer een aantal mensen het mechanisme van meerwaarden en minwaarden op obligaties en kasbons heb kunnen bijbrengen. Misschien een verrassing als je er van uit ging dat die dingen zo vast als vast waren. De Nationale Bank verkoopt zijn Staatsobligaties toch als de enige vaste waarde ?
Voor de mensen die dit al lang wisten: Jij vindt het toch niet erg dat wij de mensen, die nog niet zo goed op de hoogte zijn als jij, ook trachten te helpen. Anders gaat de financiële kennis van de Belgen altijd op een laag niveau blijven.
PS: Je weet nu waar de minwaarden en meerwaarden vandaan komen en dat een obligatie een notering krijgt die met die waarde rekening houdt. De beleggingsfondsen gebruiken die notering om de waarde ( de NAV ) van hun fondsen te berekenen. Wordt het jou dan duidelijk waarom die fondsen elke dag kunnen dalen of stijgen ? Ook als er geen rekening dient gehouden te worden met een eventuële valuta-omrekening !
En nog iets meer: Ook een Tak21 kan je best een obligatie-fonds noemen. Daar rekenen ze echter niet met die notering en gebruiken ze de initiële waarde van de onderliggende stukken. Om te vermijden dat een slimmerd daar profiteert van de koersevolutie en de verzekeraar achterlaat met minderwaardige stukken, heeft men daar het systeem van de “Market Adjusted Value”: als je je geld opvraagt op een nadelig moment, dan wordt er een vergoeding van je opvraging afgetrokken. Sommigen hebben dat aan de lijve ondervonden toen ze hun geld terugvroegen aan Ethias.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Een obligatie verkopen voor vervaldatum, gaat de bank dan verkoopkosten aanrekenen? Ik veronderstel van wel, als je dan voor een laag bedrag wil verkopen (vb 1000 euro), ben je dan zelf niet de sigaar omdat de verkoopkosten de meerwaarde te niet doen?
Als je natuurlijk een obligatie verkoopt die maar een beetje meerwaarde heeft, dan moet je eerst eens polsen naar de transactiekosten. Kwestie van geen verrassingen te krijgen. Mijn collega Robokat gaf echter voorbeelden waarbij de meerwaarde op een gegeven moment meer dan 10 % was. Je kan wel stellen dat sommige banken duur zijn, maar ik ken er geen enkele die 10 % aanrekent. Maw er schiet genoeg over van de winst om niet te twijfelen.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be