Het is je misschien al opgevallen: de voorbije maanden zijn er geen nieuwe bedrijfsobligaties op de Belgische markt verschenen. Met de aanslepende crisis hebben bedrijven geen behoefte aan extra financiering. Integendeel, veel bedrijven zitten op een grote berg cash waar ze geen blijf mee weten.
Obligatiebeleggers zitten dus op droog zaad, en kunnen enkel terecht op de secundaire markt. Zeg maar: het kopen van tweedehands obligaties.
Zo kregen we onlangs nog een lezersvraag: “Bij Belfius proberen ze om me een fors bedrag te laten beleggen in obligaties secundaire markt in USD/AUD ! Wat denken jullie daarover ?”
Bedrijfsobligaties van bedrijven met een goede “rating” brengen nauwelijks nog iets op. Maar zelfs de rendementen van rommelobligaties zijn historisch laag.
Neem nu de recente obligatie van Renault. Netto brengt deze obligatie 2,15% op. De rating van Renault is BB+, dat komt overeen met “non investment grade” (speculatief). Hoewel dit dus een rommelobligatie is, krijg je voor dit hoge risico amper nog een vergoeding.
Conclusie: we laten EUR obligaties op de secundaire markt links liggen: meestal is het rendement niet meer in verhouding tot het risico dat je loopt. Vooral bij rommelobligaties (“high yield”) is het risico veel te hoog t.o.v. het geboden rendement.
Banken schuiven graag obligaties in Australische dollar naar voor als alternatief. Vaak zijn dit bankobligaties, dus uitgegeven door één of andere bank en hier liggen de rendementen toch wat hoger, zo rond de 4,5% bruto.
Je loopt wel een muntrisico op de AUD. Deze munt heeft de afgelopen tijd serieuze klappen gekregen, en dat zien we op deze grafiek (AUD/EUR koers):
Sinds augustus 2012 heeft de AUD maar liefst 23,4% van haar waarde verloren. Wie destijds is ingestapt en niet tijdig heeft verkocht, zit nu ongetwijfeld met een zware financiële kater.
Is de daling van de AUD nu achter de rug? Op de grafiek heb ik twee lijnen getekend en die vormen een zgn. trendkanaal. Intuïtief kan je hieruit afleiden dat de AUD nog steeds in een dalende trend zit. Fundamenteel zijn er hiervoor twee redenen: de wereldwijde daling van de grondstofprijzen (die erg belangrijk zijn voor Australië) en het terugschroeven van het Amerikaanse gratis-geld-beleid of tapering.
Is de AUD nu al goedkoop te noemen? Daarvoor kijken we naar een grafiek op lange termijn:
Zoals je hier kon lezen, kan je munten op verschillende manieren waarderen. Hier gaan we er even van uit dat een munt altijd streeft om naar zijn langetermijn-gemiddelde terug te keren. Voor de AUD/EUR ligt dit gemiddelde rond 0,63. De zone waarin de AUD rond dat gemiddelde schommelt, wordt aangegeven met de twee horizontale lijnen.
Onder de gele lijn wordt de AUD koopwaardig, onder de groene lijn sterk koopwaardig. Ondanks de sterke daling, zitten we nog niet in deze zone, maar we zitten er wel vrij dicht bij. Misschien toch nog even geduld oefenen en wachten op een meer gunstige muntkoers voor je in AUD obligaties stapt?
Zoals altijd: er zijn geen garanties, en muntkoersen zijn uitermate onvoorspelbaar.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Mijn huisbankier stelde mij een belegging voor in AUD 4 % 2014-2020 aan 101 %; Isin BE6274316650 . Omdat ik op een transactierekening nog wat AUD geparkeerd staan overweeg ik deze belegging . Ik weet dat wisselkoersen onvoorspelbaar zijn maar weet ook dat ik aan een neutrale opinie van kenners van dit forum soms méér geloof hecht dan aan sommige bankadviseurs . Is , na het lezen van dit artikel , het moment ondertussen aangebroken om toch iets méér % te behalen via deze belegging in AUD .
Als je reeds in AUD zit, en je wenst in AUD te blijven, dan kan je overwegen om dat geld te beleggen in een obligatie. Bedenk wel dat zo’n obligatie in waarde daalt indien de rente in AUD zou gaan stijgen en dat je dus bereid moet zijn om de hele rit uit te doen. Misschien moet je toch wel even gaan shoppen of er geen betere AUD obligaties op de markt zijn.
En bedenk ook dat obligaties uitgegeven door banken potentieel moeten bijdragen bij de redding van banken in problemen.
OK Robokat. Alvast bedankt !
Robokat, ik heb obligaties van Nyrstar die vervallen in 2015.Nyrstar zou overgaan tot een publiek terugkoopaanbod van die obligaties. Zou het interessanter zijn om die vroeger op de secundaire markt te verkopen ? http://www.oblis.be/nl/news/2014/09/01/nyrstar-lanceert-nieuwe-obligatie-vervaldag-2019-532316
Het terugkoopbod zou blijkbaar aan een marktconforme prijs gebeuren, maar wel onderhevig aan RV. Op secundaire markt betaal je geen RV op de meerwaarde en dat levert dan een klein fiscaal voordeel op. We zullen het aanbod evalueren zodra de details gekend zijn en een advies geven.
Ik ben de laatste maanden een trouwe lezer van uw zeer leerrijke artikels en hoop dat u daar nog lang zal mee doorgaan. Ik ben mij ervan bewust dat er veel van uw vrije tijd daar naar toe gaat. In andere reacties (ivm fondsen) heb ik het gevoel dat u tov de USD tamelijk positief bent als alternatief op de euro. Wat is uw mening ivm obligaties in USD ?
De USD als munt is een interessante diversificatie. De obligaties in USD zijn toch een wat moeilijke zoektocht. Ofwel erg lage rendementen ofwel erg hoog risico. En het blijft onduidelijk of er een dubbele heffing is op uitgiftes in de USA.
Ja, ik moet je gelijk geven ! Ik heb hier al veel geleerd . Bedankt hiervoor.!
Ja, welke waarde heeft dan nog het advies van een bank ? Zero in het kwadraat of wat ??
Het is een fundamenteel probleem: banken kunnen in feite geen onafhankelijk advies geven want ze zijn betrokken partij. Onafhankelijk advies kan enkel komen van iemand die je niets hoeft te verkopen. Daarom zijn wij een beetje een luis in de pels van de banken, want wij zeggen ongegeneerd waar het op staat. Bovendien helemaal gratis ende voor niets.
Robokat, ik begrijp dit ook niet, normaal gesproken moet een bank aan haar klanten toch ‘koopjes’ aanbieden hé ?
Het zijn altijd koopjes. Vanuit het perspectief van de bank weliswaar 😉
Conclusie: wil je fors succesvol beleggen in obligaties in deviezen dan moet je een glazen bol hebben of veel geluk of heeel veel tijd en geduld !
Veel tijd heb je in ieder geval nodig. Over geluk kan je discussiëren, voor een stuk heb je zelf in de hand of je duur of goedkoop instapt. Ik heb de afgelopen 2 jaar verschillende malen ondervonden dat banken obligaties in AUD proberen te slijten aan hun klanten. Dat terwijl die munt op dat ogenblik zwaar overgewaardeerd was. Je moet dan durven neen zeggen. Maar misschien zijn er binnenkort koopjes …
Dus Note in Australische Dollar bij KBC (4,00%) is niet aan te raden?
De afweging moet je uiteindelijk zelf maken: Stel nu dat de AUD/EUR zakt van 0,65 naar 0,60. Bekijk de langetermijn grafiek en je zal het eens zijn dat zoiets niet onrealistisch is. Het lijkt maar een kleine daling, maar in werkelijkheid is dat een koersverlies van 7,6%. Je loopt een reëel risico op een koersverlies van misschien wel 10%. Anderszijds is er potentieel dat de AUD ook wel eens terug zou kunnen gaan stijgen en dat je koerswinst maakt. Vind je met dit alles in het achterhoofd dat 4% bruto een voldoende vergoeding is?
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be