Vastgoedontwikkelaar lanceert op 2 mei een omruilbod voor de obligatie Banimmo 5,15% met vervaldag 10 juni 2015. Voor iedere bestaande obligatie krijg je een nieuwe obligatie met een coupon van 5,2% en een eindvervaldag op 30 mei 2018.
Het netto actuarieel rendement van de nieuwe obligatie is 3,9%.
ISIN bestaande obligatie: BE0002173392
ISIN nieuwe obligatie: BE0002197631
De bestaande obligatie loopt nog 2 jaar. Deze obligatie werd uitgegeven op 12 mei 2010 met een bruto coupon van 5,15%. Aan deze obligatie werden ook een aantal “warrants” gekoppeld. De warrants laten de belegger toe om vanaf mei 2014 aandelen van Banimmo te kopen tegen een koers van 19,45 euro. Op het ogenblik van uitgifte was de koers van Banimmo ongeveer 17 euro, zodat de belegger vooruitzicht had op een mooie extra winst via de warrants. Op voorwaarde de koers van het aandeel voldoende zou stijgen tegen 2014.
Intussen is de koers van het Banimmo aandeel gezakt tot rond 10 euro, zodat de warrants vrijwel waardeloos zijn geworden. Er is immers bijna geen kans dat het aandeel tegen 2015 boven de 19,45 euro zal uitstijgen.
Aan de nieuwe obligaties zijn er geen warrants gekoppeld. Het omruilbod omvat dus een de-facto verlenging van de looptijd van de obligatie en het afschrijven van de warrants. En dit voor een minieme stijging van de coupon met 0,05%.
Of je best ingaat op het bod is afhankelijk van 2 belangrijke factoren:
1. als je verwacht dat de marktrente nog jaren lang laag blijft na 2015, is het zeker in je voordeel om de obligaties om te ruilen en zo een relatief hoge rente vast te klikken.
2. het kredietrisico op Banimmo mag je niet verwaarlozen. De prospectus vermeldt o.a. de noodzaak om een aantal bilaterale kredieten in 2016 te kunnen vervangen om aan haar verplichtingen te kunnen voldoen. En de obligatie is achtergesteld t.o.v. andere schulden van het bedrijf.
Banimmo heeft het de afgelopen jaren moeilijk gehad door de crisis en dat kan je zien aan de beurskoers. Maar als we de evolutie van de jaarrekeningen tussen 2010 en 2012 bestuderen, dan zijn de meeste cijfers (schulden, …) niet significant slechter geworden. Als je in 2010 de obligatie koopwaardig vond, dan is er geen reden om dat nu anders te zien.
Conclusie: Omdat de warrants toch waardeloos zijn, valt het omruilen van de obligaties te overwegen. Mits je verwacht dat de rentes nog jarenlang laag zullen blijven.
Je kan de omwisseling aanvragen via je bank en dit tussen 2 mei 2013 en 17 mei 2013. Er is echter geen verplichting om de obligatie om te ruilen.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
De Tijd meldt dat het omruilbod Banimmo geen onverdeeld succes was. Van de 75000 obligaties die in 2015 aflopen heeft Banimmo slechts een kleine helft van de obligatie houders kunnen overtuigen. Banimmo is naar eigen zeggen tevreden.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be