Update: Obligatie UCB 5,2% – 2023 – 2029 – Interessant?
De obligatie van UCB 5,75% (BE6000431112) vervalt op 27 november 2014. UCB lanceert echter een ruilbod: één oude obligatie wordt omgeruild voor één nieuwe obligatie met vervaldag 2 oktober 2023. De nieuwe obligatie biedt een bruto rendement van 5,125% (ISIN BE0002200666).
De rentes zijn nog altijd historisch laag, en 5,125% bruto rente lijkt dat ook erg interessant. Toch vergt de situatie enige berekening. Je ruilt immers een obligatie om die nu aan ca. 104,3% noteert, voor een obligatie aan 100%.
Je verliest dus 4,3% aan waarde. Of met andere woorden, de nieuwe obligatie heeft a.h.w. een uitgifteprijs van 104,3% (of wat de koers op ogenblik van omruiling ook is).
Nemen we dat aspect mee en berekenen we het actuarieel rendement, dan komen we op een rendement van 4,58% bruto of een netto rendement van 3,33%.
De beste termijnrekeningen op 10 jaar halen ca. 2,30% netto, dus krijg je ongeveer 1% vergoeding voor het risico dat je op deze obligatielening krijgt.
Een eerste risicofactor is het renterisico: indien de rentes stijgen, loop je die mis omdat je geld vast zit in deze obligatie. Wie dan vroegtijdig wil verkopen zal met een koersverlies geconfronteerd worden. Weet ook dat obligaties met een lange looptijd sterker reageren op rentestijgingen.
Op een looptijd van 10 jaar is het renterisico toch wel vrij aanzienlijk.
UCB is een welbekend biopharma bedrijf dat geen introductie behoeft.
Bekijken we de schulden van het bedrijf, dan merken we dat die jaarlijks stelselmatig toenemen.
De schuldratio evolueerde van 2,1 (2010) – 2,3 (2011) – 2,7 (2012) naar 3,4 (juni 2013). Vaak telt een schuldratio van 3 tot 3,5 als gevarendrempel voor een bank om nog leningen aan een bedrijf te verstrekken.
Maar in feite zijn deze cijfers niet zo relevant. Probleem is hier de bijzonder lange looptijd van de obligatie. Op 10 jaar tijd kan een essentieel gezond bedrijf evolueren tot een risicobedrijf of erger. Het is bijna onmogelijk om daar een oordeel over te vellen.
Wordt je als belegger voldoende vergoed voor een ongekend risico op een termijn van 10 jaar?
De looptijd van 10 jaar is voor een obligatie erg lang. Bedenk eens hoe sterk de wereld in de afgelopen 10 jaar is geëvolueerd en wat er op zo’n periode niet kan gebeuren. Wie had bv. in 2003 gedacht dat de euro bijna zou uiteenvallen? Als obligatiebelegger kan je dan maar hopen dat het binnen 10 jaar nog altijd goed gaat met het bedrijf.
Uiteindelijk moet je zelf uitmaken of je ingaat op het omruilbod. Indien je weinig of geen langlopende obligaties in portefeuille hebt, kan je overwegen op het ruilbod in te gaan. Anders lijkt enige terughoudendheid op zijn plaats.
Het omruilbod loopt nog tot en met 18 september. Er kan slechts voot 250 miljoen euro omgeruild worden (van de 750 miljoen), bij overinschrijving zal er een herverdeling van de beschikbare obligaties plaats vinden.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Kan je ook uitleggen waarom UCB dit doet? Wat zit er in voor hen
Voor UCB is dit een manier om hun schulden goedkoop te financieren op lange termijn, nu de rentes nog laag staan. Mochten ze tot 2014 wachten, dan bestaat de kans dat ze dit aan minder gunstige voorwaarden moeten doen.
Ik vraag met af of de 1,875% die we meestal bij aanschaf van een nieuwe obligatie betalen, niet moeten verrekenen, waardoor het redement iets beter wordt.
Neen, toch niet. Het enige dat telt is het effectieve rendement en dat kan je perfect berekenen. Met een moeilijk woord heet dat dan “actuarieel rendement”. In feite zijn die uitgifteprijzen aan 101,875% boerenbedrog. Men kan dan een mooi couponrendement aankondigen, maar door de uitgifteprijs van bv. 101,875% is het effectief rendement een stukje lager en ook daar mag je enkel naar dat effectieve rendement kijken. Om obligaties te kunnen vergelijken moet je m.a.w. altijd terugrekenen naar 100%. Je zou een obligatie kunnen uitgeven met een lagere coupon aan 100%, maar dan is die rente visueel minder interessant. Vandaar het boerenbedrog.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be