About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jules Ceasar
jules Ceasar
5 jaren geleden

Niet te snel panikeren; brengt nooit goeie raad.

Bekijk eens of je voldoende vergoeding krijgt voor het risico; krijg je 2 of 3 keer zoveel als op een goed spaarboekje ? (eigenlijk moest je dan al aanvoelen dat er hoger risico is)

Bekijk ook eens hoeveel deze obligatie inneemt tov jouw te beleggen kapitaal. Je zou per risico obligatie (eigenlijk per schuldeiser) nooit verder mogen gaan dan 2% van jouw kapitaal.

Heb je ook andere producten van deze bank ? Aandelen ? Gestructureerde beleggingen ? (deze staan dikwijls 2 keer uit tov een krediet risico.) Tel deze dan bij deze 2%

Ga er verder van uit dat jouw bank dacht jouw hiermee een plezier te doen om je hogere opbrengst te bieden. Anderzijds helpt jouw bank een bevriende bank…
Mijn ervaring met dergelijk schuldpapier is dat het in jouw profile gewoon als obligaties worden aangerekend en dus ook bij defensief zal zitten en ze dus dit nog steeds zouden aanraden. Tenzij hij niet in euro is dan schuif je een risico klasse hoger naar dynamisch.

Wat er een beetje wrang is dat hij nu lager staat en je hem eigenlijk beter nu had aangekocht als je het risico kan en wil dragen.
Anderzijds blijft dit achtergesteld en los van alle toekomstige wetgeving ben je altijd de pineut als het misgaat.

Ann
Ann
5 jaren geleden
Antwoord aan  jules Ceasar

Bedankt voor de wijze raad !
Ik ga deze tips ook bij ev. toekomstige aankopen in overweging nemen.

Wat deze obligatie betreft, ga ik alles heel goed opvolgen (dagelijkse notering koers met bijhorende grafiek).
Maar ik wil voor mezelf kunnen uitmaken wat voor mij het minimale bedrag is dat ik bij een verkoop wil hebben en welke notering ze daarvoor moet halen. Daarvoor moet ik kunnen berekenen wat ik krijg (per schijf van 1000 euro) als ik ze bv. op 97% wil verkopen. Of is dit eenvoudigweg 970 euro, minus nog kosten ?

jules Ceasar
jules Ceasar
5 jaren geleden

Wat er nog een rol speelt is de opgebouwde intrest. Bij aankoop liefst zo weinig mogelijk; bij verkoop doe je dan weer fiscale winst op het aantal dagen dat de intrest al loopt.
Mogelijks kan dit ook deels het koers verloop verklaren en ook het aanbod moment van jouw bank; als ze het goed doen dan verkopen ze aan jouw de obligatie op het moment dat het dividend er juist af is.

Ann
Ann
5 jaren geleden
Antwoord aan  jules Ceasar

Bedoel je hiermee dat ik eigenlijk best zou verkopen kort voor de betaling van een coupon ?
Of is het mogelijk om dit met een voorbeeldje te verduidelijken ?

Ann
Ann
5 jaren geleden

In april werd me een “veilige bankobligatie” aangeraden. Deze heb ik boven pari gekocht.
Een maand geleden kwam ik er achter dat het een junior achtergestelde obligatie was. Ondertussen had ik ook gelezen over de nieuwe regels van het redden van banken en de bail-in.
Ik heb mijn bank gebeld en laten weten dat ik deze nooit gekocht zou hebben, als ik geweten had dat het een achtergestelde obligatie was.Ze zouden dit nakijken, maar ik hoorde niets. Daarom nog een mail gestuurd met dezelfde uitleg. Zonder enig antwoord. Maandag ben ik dan maar naar de bank geweest, en kreeg te horen dat ik ze kon verkopen als ik er geen vertrouwen meer in had. Nu staat ze nog maar op +/- 93,5%.
Ik confronteerde hen ook met de nieuwe wetgeving en de bail-in. Maar dit werd afgedaan als nonsens, onbestaande regelgeving en fantasie van mensen die zich op dubieuze fora laten meeslepen.

Ik weet dat jullie geen persoonlijk advies mogen geven. Maar ik neem aan dat er toch wel een aantal algemeenheden zijn waar ik wat aan heb.
Wat kan ik nu het beste doen met deze obligatie, of wanneer (bv. vanaf welke koers ?), of tov mijn bank ?

Ann
Ann
5 jaren geleden

Bedankt ! Ik ga het verder uitzoeken en eens goed nadenken wat mijn grenzen zijn… Sinds deze week volg ik de koers dagelijks op (een extra klik op een link, nadat ik FrankyMatic binnentrek) in een grafiek.
Vorige maandag beweerde mijn bank dat het nog steeds een heel veilige obligatie is die ze nog steeds aanraden.

juluscesar
juluscesar
6 jaren geleden

Misschien nog even vermelden dat er ook fondsen zijn die vooral beleggen in zulke producten. Het voorbeeld is KBC Participation Europe Financial Bond Opportunities Inc. Heb wel de indruk dat de banken onderling zelf wel weten welke perp risico inhouden. Zo brengt het bovenstaande fonds nog maar weinig op wat er op wijst dat ze de meest risico volle hebben afgestoten en er zijn er ook een aantal, voor de banken dure,vervroegd terug betaald.

Ik dacht verder dat de SNS-bank het eerste voorbeeld was van bail-in ?

Hoe zit dit eigenlijk bij van die gestructureerde producten in geval van bail in? Soms is daar blijkbaar de bank die garant staat(soms dubbel via onderfirma); soms spreekt men van swap of een rendementsmotor.

En hoe sta je tov perp van bedrijven ?

Darts
Darts
6 jaren geleden

Nuttig artikel, is een duidelijke waarschuwing.

Het momenteel steeds terugkerend probleem is dat er weinig goede alternatieven zijn.
Verzekeraars hebben ook nogal wat achtergestelde leningen uitgegeven, misschien zijn deze wel iets minder risicovol.

Ik heb ook nog steeds perps in portefeuille, bijkopen doe ik niet.
Als ook de gewone obligatiehouders mee moeten betalen, ja waar kan men dan nog enigszins vast rendement behalen zonder groot risico.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

12
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x