In een artikel over de Leterme staatsbons, bespraken we het restrendement van deze obligaties. Een lezer stelt ons de vraag hoe je dit berekent. En waarom is je effectieve rendement afhankelijk van de koers van de obligatie, ook als je deze gewoon bijhoudt ?
De formule voor de berekening van het restrendement kan je gemakkelijk op het internet vinden. Maar ik vind die formule niet zo intuïtief. Daarom zullen we dit eens via een vereenvoudigde berekening proberen aan te voelen. Mensen met een economie diploma knijpen even een oogje dicht.
Stel dat de staatsbon aan een koers van 111% noteert. Dit betekent dat één eenheid van de obligatie nu 1.110 euro kost. De bruto coupon is 4%. Voor de eenvoud gaan we uit dat de obligatie nog exact 4 jaar loopt.
Waarde van de obligatie
verkoop je niet, dan krijg je binnen 4 jaar 1.000 euro. De waarde van de obligatie daalt dus met 110 euro. Dit is geen fictief getal, het waardeverlies is effectief 110 euro t.o.v. nu.
Coupons
verkoop je niet, dan krijg je nog 4 coupons van 4% bruto of 3,4% netto. Dat is 4 x 34 = 136 euro.
Totaal
Als je de obligatie dus tot het einde houdt, dan heb je 136 euro coupons min 110 euro waardeverlies. Binnen 4 jaar heb je dus “maar” 26 euro extra winst gemaakt t.o.v. nu.
Nu is 26 euro op 4 jaar ongeveer 6,5 euro per jaar. Of grofweg 0,6% per jaar. En dat is heel weinig, niet ?
Daarom spreken we van restrendement. Of het verschil tussen de waarde van nu en de extra winst die je nog kan maken door de obligatie bij te houden.
De werkelijke berekening is complexer, de bovenstaande getallen zijn dus grove benaderingen. Maar het laat je een beetje aanvoelen waarom een stijgende obligatiekoers het effectieve rendement van je obligatie laat zakken.
Het restrendement geeft aan of het slim is om een obligatie bij te houden. Of je nu wil of niet, het restrendement daalt bij een stijgende obligatiekoers. Het couponrendement is dus erg misleidend als de koers van de obligatie hoog staat. Je effectieve rendement is dan veel lager dan dit couponrendement.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Het zou zeer interessant zijn om over een rekentool te kunnen beschikken die het effectieve restrendement berekent, in functie van de nominale rente, de vervaldatum en de obligatiekoers op moment van berekening. Vroeger kende ik daarvoor een Nederlandse site, maar die blijkt niet meer te bestaan… Of kent iemand een andere site die zo’n rekentool bevat ?
Als je het exact wil berekenen, kan je gebruik maken van de excel formule “rendement”.
Dank Robokat ! Ik heb de excel formule “rendement” toegepast op het door Microsoft gegeven voorbeeld, maar ik kom tot een ander resultaat. Ik vind niet wat ik verkeerd doe… Alzo durf ik die formule niet toe te passen.
Bij mij werkt het perfect. Bij het invullen van de parameters moetje wel naar beneden scrollen, want er zijn er heel wat.
Ik vermoed dat deze berekening ook voor gewone obligaties telt. Ben ik hier correct ?
Dankzij deze verhelderende uitleg ben ik net tot de ontnuchterende vaststelling gekomen dat de obligaties die ik in april kocht (looptijd nog 10 jaar) en 2,75% bruto, me door de RV en de meerwaarde nog maar 1,85% netto oplevert 🙁
Het is wellicht verstandig om een tabel te maken waar ik, op basis van de huidige koers (bv. elke maand) kan zien of het moment bereikt is waar ik ze beter kan verkopen ?
Een obligatie is een obligatie. Veel mensen zijn zich niet bewust dat het restrendement van hun obligaties erg klein tot negatief is geworden.
Of je dat nu iedere maand moet opvolgen is wat overdreven, maar af en toe er eens naar kijken kan geen kwaad.
Misschien nog een domme vraag, maar het is me niet 100% duidelijk. De koers van mijn obligatie, die ik in april kocht aan 104%, staat nu iets minder dan 94. Wil dat zeggen dat ze meer waard geworden zijn ? Wat is de juiste formule om de huidige waarde te berekenen ? Aankoop (@100%) * Huidige waarde ?
Je obligaties zijn in waarde gedaald. Indien de obligatie op einddatum 1.000 euro waard is, dan heb je ze gekocht aan 1.040 euro en nu zou je er maar 940 euro meer voor krijgen.
Nu komt dat op einddatum wel goed, want dan krijg je 1.000 euro terug. Die 40 euro ben je sowieso kwijt.
Het feit dat een obligatie zo sterk daalt, kan 2 oorzaken hebben: de stijgende marktrentes of een verlies in vertrouwen in het uitgevende bedrijf. Het is misschien aan te raden om te checken of de uitgever in financiële moeilijkheden zit?
Het zijn Duitse, van Deutsche Bank. Als ik het goed begrijp krijg ik, in bovenstaand voorbeeld, op de vervaldag 1000 euro. Zou ik ze nu verkopen, dan maar 940. Stijgen ze halverwege de rit, tot bv. 110%, dan krijg ik bij verkoop 1110 ?
Ja, behalve 110% -> 1.100 euro.
Bedankt !
Op het moment dat je een obligatie verkoopt krijg je nog een deel van de coupon die als volgende uitbetaald wordt (nl. het percentage dat overeenkomt met de tijd tss 2 uitbetalingen waarvoor jij de obligatie in je bezit hebt gehad). Dit is niet opgenomen in de berekening?
Neen, omdat dit niet relevant is voor het restrendement. De “verlopen intrest” die is al verworven, verkopen of niet, en heeft dus geen invloed op het toekomstig rendement.
OK! De eerste vd 4 coupons in de berekening wordt dus hypothetisch uitbetaald in december 2013, terwijl de coupon die in december 2012 zou worden uitbetaald al als volledig geïnd wordt beschouwd?
prima artikel.
Maar wie KOOPT er nu die obligaties en waarom als je meer rendement haalt door ze te VERKOPEN?
Het zijn vooral de banken die allerlei staatsobligaties hebben opgekocht. Waarom, vraag je je misschien af ?
De ECB heeft enorme hoeveelheden geld aan de banken geleend via de Long-Term Refinancing Operation (LTRO). De banken van de verschillende euro landen hebben hiermee binnenlandse staatsobligaties gekocht. Hiermee zijn de rentes op staatsleningen sterk gedaald (maar ook die op spaarrekeningen).
Het feit dat je nu met winst kan verkopen, komt dus wegens het goedkope ECB geld. Gezien ze hiermee ook bijgedragen hebben aan lagere rentes op spaarrekeningen, kan je dit een beetje als compensatie zien.
Glashelder uiteengezet, Robokat!
Iets duidelijker – wat is de invloed van de verkoopkosten op de analyse.
De transactiekosten, beurstaks etc. kan je in feite van de koers aftrekken. Stel dat je een koers van 107,5% hebt en een verkoopskost van 0,5%, dan kan je de berekening doen alsof je een koers van 107% hebt. Het restrendement wordt dan een klein beetje hoger, maar in dit geval zal dit niet zo heel veel uitmaken op de eindconclusie.
Ik heb de onkosten niet meegerekend, omdat deze kosten van bank tot bank sterk kunnen verschillen.
Wat gebeurt met het restrendement indien de kosten voor verkoop in rekening genomen worden ?
Zeer goed en begrijpelijk uitgelegd. Dank u.
Bedankt Robokat. Nu is het duidelijk!
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be