About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
phil2
phil2
5 jaren geleden

Het zou zeer interessant zijn om over een rekentool te kunnen beschikken die het effectieve restrendement berekent, in functie van de nominale rente, de vervaldatum en de obligatiekoers op moment van berekening. Vroeger kende ik daarvoor een Nederlandse site, maar die blijkt niet meer te bestaan… Of kent iemand een andere site die zo’n rekentool bevat ?

phil2
phil2
5 jaren geleden

Dank Robokat ! Ik heb de excel formule “rendement” toegepast op het door Microsoft gegeven voorbeeld, maar ik kom tot een ander resultaat. Ik vind niet wat ik verkeerd doe… Alzo durf ik die formule niet toe te passen.

Ann
Ann
5 jaren geleden
Antwoord aan  phil2

Bij mij werkt het perfect. Bij het invullen van de parameters moetje wel naar beneden scrollen, want er zijn er heel wat.

Ann
Ann
6 jaren geleden

Ik vermoed dat deze berekening ook voor gewone obligaties telt. Ben ik hier correct ?

Dankzij deze verhelderende uitleg ben ik net tot de ontnuchterende vaststelling gekomen dat de obligaties die ik in april kocht (looptijd nog 10 jaar) en 2,75% bruto, me door de RV en de meerwaarde nog maar 1,85% netto oplevert 🙁

Het is wellicht verstandig om een tabel te maken waar ik, op basis van de huidige koers (bv. elke maand) kan zien of het moment bereikt is waar ik ze beter kan verkopen ?

Ann
Ann
6 jaren geleden

Misschien nog een domme vraag, maar het is me niet 100% duidelijk. De koers van mijn obligatie, die ik in april kocht aan 104%, staat nu iets minder dan 94. Wil dat zeggen dat ze meer waard geworden zijn ?
Wat is de juiste formule om de huidige waarde te berekenen ? Aankoop (@100%) * Huidige waarde ?

Ann
Ann
6 jaren geleden

Het zijn Duitse, van Deutsche Bank.
Als ik het goed begrijp krijg ik, in bovenstaand voorbeeld, op de vervaldag 1000 euro. Zou ik ze nu verkopen, dan maar 940.
Stijgen ze halverwege de rit, tot bv. 110%, dan krijg ik bij verkoop 1110 ?

Ann
Ann
6 jaren geleden

Bedankt !

Raf M
Raf M
8 jaren geleden

Op het moment dat je een obligatie verkoopt krijg je nog een deel van de coupon die als volgende uitbetaald wordt (nl. het percentage dat overeenkomt met de tijd tss 2 uitbetalingen waarvoor jij de obligatie in je bezit hebt gehad). Dit is niet opgenomen in de berekening?

Raf M
Raf M
8 jaren geleden

OK! De eerste vd 4 coupons in de berekening wordt dus hypothetisch uitbetaald in december 2013, terwijl de coupon die in december 2012 zou worden uitbetaald al als volledig geïnd wordt beschouwd?

E10
E10
9 jaren geleden

prima artikel.

Peter
Peter
9 jaren geleden

Maar wie KOOPT er nu die obligaties en waarom als je meer rendement haalt door ze te VERKOPEN?

Vito
Vito
9 jaren geleden

Glashelder uiteengezet, Robokat!

kaap
kaap
9 jaren geleden

Iets duidelijker – wat is de invloed van de verkoopkosten op de analyse.

kaap
kaap
9 jaren geleden

Wat gebeurt met het restrendement indien de kosten voor verkoop in rekening genomen worden ?

Tinamar
Tinamar
9 jaren geleden

Zeer goed en begrijpelijk uitgelegd. Dank u.

Mouche
Mouche
9 jaren geleden

Bedankt Robokat. Nu is het duidelijk!

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x