De situatie waarin regeringen zich aan de vooravond van de coronaviruspandemie bevonden, zal een belangrijke rol spelen in de manier waarop ze uit de crisis komen.
De overheidstekorten nemen overal toe, gedreven door twee krachten zegt Pictet. Ten eerste zijn er enorme fiscale steunmaatregelen ingevoerd om huishoudens en bedrijven te ondersteunen, nu velen hun inkomen en inkomsten hebben zien kelderen als gevolg van de wereldwijde lockdown. En ten tweede zijn de belastinginkomsten van de overheid hard getroffen door het gebrek aan economische activiteit, zowel in eigen land als in het buitenland.
Tot nu toe hebben regeringen fiscale stimuleringsprogramma’s aangekondigd als reactie op de coronacrisis ter waarde van 4,1 procent van het potentiële wereldwijde bbp, waarvan bijna de helft alleen al uit de VS zal komen. In de hele eurozone zijn de stimuleringsprogramma’s 3 procent van het bbp waard, terwijl dat in Japan 10 procent is. Voor deze uitgaven moeten de regeringen enorme schulden maken. De centrale bank in de best geplaatste landen, zoals de VS die profiteren van de status van reservevaluta, kan de meeste, zo niet alle, nieuwe schulden absorberen via programma’s voor de aankoop van activa. De balans van de Amerikaanse Federal Reserve is de afgelopen maanden alleen al gegroeid van 4 biljoen dollar naar 6,5 biljoen dollar en we verwachten dat die balans tegen het einde van het jaar een piek zal bereiken van ongeveer 8 biljoen dollar. In het Verenigd Koninkrijk koopt de Bank of England op een nog agressievere manier activa aan door obligaties rechtstreeks van de schatkist te kopen in een vorm van schuldmonetisering – een beleid dat lange tijd taboe was.
Maar als de lockdown meer dan twee kwartalen duurt, zal er een nieuwe reeks fiscale maatregelen moeten worden genomen, wat voor sommige landen die al een hoge schuldenlast hebben solvabiliteitsproblemen met zich kan brengen. Wij schatten dat de schuld van de VS na het massale stimuleringsprogramma zal zijn gestegen van 108 procent van het bbp naar 133 tot 145 procent. Het programma is zo’n 7 procent van het bbp waard, afhankelijk van de mate waarin de economie weer aantrekt. In het ergste geval zou het 165 procent van het bbp kunnen bereiken tegen het einde van 2022. Elders zullen de hogere schuldniveaus waarschijnlijk de alarmbellen doen rinkelen – het is de moeite waard eraan te herinneren dat Griekenland tijdens de staatsschuldencrisis in de eurozone flirtte met het verwerpen van de eenheidsmunt, omdat de schuld van het land hoger was dan 150 procent van het bbp.
Geschreven door Andres Sanchez Balcazar, Head of Global Bonds and Sabrina Khanniche, Senior Economist.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be