In een vorig artikel bekeken we de restrendementen van de staatsbons op 5 jaar, die werden uitgegeven tussen 2008 en 2012. In dit artikel bestuderen we de staatsbons op 8 jaar, uitgiftes tussen 2004 en 2012. Is het ook hier aangewezen om deze staatsbons te verkopen en winst te nemen ?
Het restrendement is het feitelijke rendement dat je nog kan halen door een bepaalde obligatie bij te houden, versus de onmiddellijke verkoop met winstneming. Dit restrendement wordt bepaald door de koers van de obligatie en de resterende looptijd. Hoe korter de resterende looptijd, hoe lager het restrendement bij een gelijke koers. Lees het artikel Restrendement van een obligatie als je daar meer wil over weten.
In de volgende tabel vind je het restrendement van alle staatsbons op 8 jaar terug:
De koers van de Leterme staatsbon is weergegeven in het rood.
Net zoals bij de staatsbons op 5 jaar, zien we dat het restrendement van een aantal uitgiftes negatief is, wat betekent dat je geld verliest door ze bij te houden. Een aantal uitgiftes heeft een rendement dat zo goed als nul is.
We zetten deze restrendementen ook even in grafiek:
De curve toont aan dat het restrendement daalt naarmate de einddatum dichterbij is, wat perfect normaal is. De rente op korte termijn is immers veel lager dan die op langere termijn.
Deze grafiek is veel gelijkmatiger dan de grafiek van de 5-jarige staatsbons, waar we een grote knik in de curve zagen. Dit zou er kunnen op wijzen dat de prijsvorming rond deze staatsbons op een meer correcte manier verloopt.
Een rendement van pakweg 1,75% voor de recentere staatsbons lijkt misschien in absolute termen nog ietwat acceptabel. Maar die staatsbons lopen nog tot 2019 – 2020, en dat is heel erg lang. De kans is groot dat de rente in die periode gaat stijgen en dan zal je misschien spijt hebben dat je geld nog zo lang vaststaat.
Het is daarom beter om winst te nemen en je geld te investeren in een alternatief, zoals je kan lezen in dit artikel. Door je volledige winst te herinvesteren krijg je een hefboomeffect, waardoor je je winst sterk kan vergroten.
Er zijn echter enkele bedenkingen. Ten eerste worden sommige staatsbons erg weinig verhandeld, in vakjargon heet dat “weinig liquide”. Het is dus mogelijk dat je die staatsbon gewoonweg niet verkocht krijgt of er geen correcte prijs voor krijgt.
Daarnaast moet je ook rekening houden met de onkosten bij verkoop. Stel dat je 0,5% onkosten betaalt, dan haal je bij een verkoopkoers van 110% nog altijd een mooie winst van 9,5%. Is je verkoopkoers maar 103%, dan gaat je winst van 3% naar 2,5% en dat weegt al sterk door.
Globaal lijken alle staatsbons met een koers vanaf 104% zeker verkoopwaardig. De staatsbons met negatief rendement of nulrendement kan je ook verkopen, mits je onkosten niet hoger liggen dan de waarde boven pari (100%).
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be