De Belgische staatsbons van 4 juni 2012 zijn aangekondigd. De uitgifte op deze BE staatsbons loopt van 23 mei tot 1 juni 2012.
BE3871245721
BE3871246737
5 jaar
8 jaar
4 juni 2017
4 juni 2020
2,25%
3%
2,35%
3,10%
1,778%
2,37%
De uitgifteprijs is 100%.
Intekenen of niet ?
We hebben ter vergelijking de rentes van de vorige uitgifte uit maart 2012 geplaatst. Deze had weinig succes en haalde slechts 59 miljoen euro op. Dat was een groot verschil met de uitgifte van december 2011 die maar liefst 5,7 miljard ophaalde.
De rendementen zijn nogmaals gezakt, dus valt te verwachten dat ook deze uitgave weinig succes zal kennen. Op spaargids.be vinden we gemakkelijk tientallen termijnrekeningen op 5 jaar en 8 jaar die netto meer opbrengen én niet per se bij de prijsbrekers met een lagere rating. We zien dan ook weinig reden om in te tekenen op de staatsbon.
Ten slotte maken we nog een vergelijking met de restrendementen van de Leterme staatsbon van december 2011. Op 5 jaar is dat restrendement ongeveer 1,38% en op 8 jaar 2,20%. De nieuwe staatsbon biedt dus een iets hoger netto rendement. Voor wie nog niet overtuigd was: als je de nieuwe staatsbon niet zou kopen, waarom zou je de oude dan bijhouden terwijl die een lager (rest)rendement biedt ?
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Mispak je niet aan dat restrendement. Dat restrendement is het rendement dat je nog kan krijgen als je de opbrengst van nu er aftrekt ( van de totale opbrengst ). Daar zit eigenlijk ook nog een stukje oneerlijke fiscaliteit in: je kan immers een deel cashen zonder RV. Als je hem houdt tot het einde wordt er voor je vaderlandsliefde ook nog eens 21 % RV afgetrokken…
Wat ik nog altijd niet begrijp is hoe dat restrendement kan evolueren in de tijd. Met de Letherme staatsbons was er een hogere intrest maar evolueerde het restrendement naar beneden omdat de obligatie op de secundaire markt een heel stuk boven de 100% ging. Wat kan nu het scenario worden voor het restrendement van deze bons? Met een lagere intrest…een hoger resdtrendement na een zekere tijd? Of is dat niet te voorspellen?
Het is een kwestie van vraag en aanbod. Als de vraag hoog is, stijgen de koersen. Komt er een nieuwe staatsbon uit met een lager rendement, dan zal de vraag naar de voorgaande uitgiftes stijgen en dus ook de koersen. Uiteindelijk zie je dat alle recente staatsbons van dezelfde duur min of meer evolueren naar hetzelfde restrendement.
Het is dan ook geen toeval dat de geboden rentes van de nieuwe staatsbon overeenkomen met dat restrendement. De overheid zal niet meer bieden dan nodig.
Zou jij geld lenen aan iemand die meer uitgeeft dan hetgene dat hij verdient ? En toch nog Belgische Staatsbons kopen ?
Een “open vraag”: Om zo te kopen en bij te houden, is deze misschien niet echt interessant, maar eventueel als speculatie obligatie? Als je deze koopt, en de rentes blijven laag of zakken nog, kan deze obligatie wel in pari stijgen? Dan kan je er zo de winst mee halen als je verkoopt?
Wordt deze Staatsbon uitgegeven onder pari of boven pari ? Is dat al geweten ?
De uitgifte is aan 100%. Ik heb dat ook aan het artikel toegevoegd.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be