VGP geeft een obligatie uit met een bruto coupon van 3,50% en een looptijd van 7,5 jaar. De uitgifteprijs bedraagt 101%. Met een RV van 30% komt het netto rendement op 2,3%.
De ISIN code is BE0002611896.
Update 20/11/2019: VGP geeft een nieuwe obligatie uit (2019) met een vaste rente van 2,75% bruto per jaar.
VGP is een vastgoedgroep gespecialiseerd in de aankoop, de ontwikkeling en het beheer van semi-industrieel vastgoed. De groep concentreert zich vooral op Duitsland, centraal-Europa (o.a. Tsjechië) en de Baltische staten.
We kennen VGP reeds van vorige obligatie uitgiftes die we in juni 2013 en november 2013 hebben besproken. Je kreeg toen nog een bruto rendement van vlot 5%. Stel je dat nu nog eens voor!
Vorig jaar bracht VGP ook een obligatie waarvan je de analyse hier kan lezen. De obligatie van 2018 is erg gelijkaardig aan deze van 2017, met een tikkeltje hogere rente. Net zoals bij de 2017 obligatie is deze uitgegeven door een holdingvennootschap (50:50 joint venture aan met Allianz Real Estate). Zoals we dadelijk zullen zien, is dit een belangrijk feit voor deze obligatie uitgifte.
De informatiefiche van verdeler KBC liegt er niet om: deze obligatie krijgt een risico score van 6 op een schaal van 7. Veel meer risico kan dus bijna niet, en KBC benadrukt dat deze obligatie enkel geschikt is voor mensen met een zeer dynamisch risicoprofiel.
De obligaties zijn uitgegeven door de holding van de groep. Deze heeft geen eigen inkomsten en is volledig afhankelijk van de uitkeringen van haar dochterbedrijven. De dochterbedrijven stellen zich echter niet garant voor de obligatie. De obligatie is feitelijk achtergesteld aan andere schulden van de uitgever die wel een garantie genieten of aan andere schulden die eerder vervallen.
Bovendien is de obligatie structureel achtergesteld aan (1)de aanzienlijke schulden van de Joint Venture, (2)de dochterondernemingen van de Joint Venture en (3) de leden van de VGP Groep.
Wat betekent dit nu? Stel dat er ergens iets verkeerd gaat met één van de bedrijven van de joint venture, en het bedrijf kan zijn schulden niet meer terug betalen. Omdat de obligatie feitelijk en structureel is achtergesteld, loop jij een grote kans om hier slachtoffer van te worden. En misschien zie jij dan je geld niet meer terug.
De obligatie wordt op de markt gebracht door KBC. KBC heeft belangrijke handelsrelaties met VGP. Hierdoor kunnen de belangen van KBC tegenstrijdig zijn met de belangen van de klanten die in deze obligatie beleggen.
Wees dus bewust van dit belangenconflict als je advies krijgt van KBC om deze obligatie te kopen. En weet dat KBC in de toekomst acties zou kunnen ondernemen waardoor VGP niet meer in staat zou kunnen zijn om de obligatie terug te betalen.
In 2013 kreeg je nog ongeveer 3,9% netto rendement voor een obligatie van VGP. De risico’s waren toen al erg hoog, maar de looptijd was wel beperkt tot resp. 4 en 5 jaar.
Anno 2018 krijg je nog 2,30% netto rendement voor een erg lange looptijd van meer dan 7 jaar. De risico’s zijn echter nog groter dan destijds. De schulden van het bedrijf zijn (o.a. via de joint venture) enorm toegenomen. Bovendien is de obligatie feitelijk en structureel achtergesteld t.o.v. die enorme schuldenberg.
De logica van de marktrente zegt dat je tegenwoordig moet bereid zijn om meer risico te aanvaarden voor veel minder rendement. De logica van het gezond verstand zegt echter iets anders: een zeer hoog risico moet flink vergoed worden. Punt.
We sturen daarom een sterke waarschuwing de wereld in. Het hoge risico van de obligatie wordt veel te weinig vergoed en een investering in een structureel achtergesteld product is voor particulieren niet verantwoord. Zelfs niet voor de dynamische belegger, want ook die verwacht voldoende vergoed te worden en zal daarom liever in aandelen investeren. De doelgroep voor deze obligatie bestaat dus eigenlijk niet.
Dat de marktrentes erg laag zijn is geen goede reden om het gezond verstand opzij te schuiven, toch? Toch maken we ons geen illusies: de inschrijvingen op de uitgifte van 2017 overschreden het maximumbedrag met een factor 8,5x. Wedden dat ook deze keer de beleggers blind zijn voor alle risico’s?
Carl De Ridder (@RoboKat_MK)
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Robokat, wat vind je van volgende obligaties gezien je daar blijkbaar wel iets van afweet:
Als je die beide tot vervaldag bij houdt, is dat nog altijd niet beter dan gewoon cash op de rekening? Wou vooral vragen hoe solvabel volgens jou Petroleos Mexicanos is op termijn. BBB+ is best goed maar misschien zijn er potentiële valkuilen?
Tot 2037 een netto rendement van 1,574% ? Toen de verzekeraars enkele jaren geleden nog 4,75% garandeerden op minstens 8 jaar dan was de meest gehoorde reactie: veel te lange looptijd. Nu zou je tevreden zijn met 1,57 terwijl de inflatie gemiddeld zo’n 2% zal belopen: je verliest zo elk jaar zo’n 0,50% aan koopkracht. Ik vraag mij af, zonder te kijken naar de andere risico’s, waar de aantrekkingskracht van zo’n obligatie zit. Er zijn obligatiefondsen die gemiddeld het dubbele geven en elke dag opvraagbaar zijn.
Al Fonds,
Kan je eens de naam of isin codes geven van die obligatiefondsen die je bedoelt die het dubbele geven. Ik vind op Morningstar op het eerste zicht alleen nog bond fondsen die negatieve return geven.
Alvast bedankt.
De screenings op onze site zijn veel handiger om zulke fondsen te vinden. Succes.
Wat te denken van het recentelijk in België gelanceerde Flossbach von Storch – Bond Opportunities RT (LU1481583711)?
Zou u dit fonds aan uw screenings kunnen toevoegen a.u.b.? Het oorspronkelijke, Duitse fonds (LU0399027613) bestaat reeds een stuk langer. Bedankt!
Ik kijk het na, maar… de screenings gaan natuurlijk over het verleden zodat we vrezen dat we voor obligatiefondsen geflatteerde cijfers gaan krijgen. Het was in het verleden niet zo moeilijk om goed te scoren met bonds door de aanhoudende daling van de rente. Wat gaan die kerels doen bij stijgende rente ? De beheerders van mixfondsen hebben het al niet onder de markt.
Ik vind dat de grafiek over 3 jaar veelzeggend is: in 2018 valt de groei volledig weg…
Je schreef hierboven dat er nog obligatiefondsen zijn die gemiddeld het dubbele geven. Kan je dan enkele voorbeelden geven want in je screenings zie ik niks in die zin.
Kreeg nog geen reply van je. Kan je een voorbeeld geven van zo’n obligatiefonds waarvan je schreef dat ze gemiddeld het dubbele geven van die Daimler bond hierboven of tenminste ook dit jaar positief blijft. In je laatste screening vind ik niet onmiddelijk iets tenzij ik erover kijk.
Opmerkelijk: ik lees in de Tijd dat deze uitgifte na één dag nog niet is afgesloten. Dus dat het voorziene bedrag nog niet is bereikt. En dat is heel uitzonderlijk. En ondanks dat een gekend beleggingsblad wel positief advies leverde
Bedankt Carl, zeer heldere analyse!
In het kader van compliance /belangenconflicten lijkt het me heel obscuur dat KBC van 2 walletjes mag eten…
Dit is vrij gebruikelijk bij obligatie- en aandelenuitgiftes. Het belangenconflict staat heel duidelijk aangegeven in de productfiche, maar je moet die natuurlijk wel willen lezen.
Omdat veel mensen een blind vertrouwen hebben in hun bankadviseur, wou ik dat toch even in de schijnwerper zetten. Je bank heeft vooral haar eigenbelang in gedachte en niet noodzakelijk het belang van de klant.
Onder de kop “Interessant of niet?” kan ik niets meer lezen. Dit is voorbehouden voor lezers… Hoe kan ik eerst inloggen, om dat stuk alsnog te kunnen lezen ?
Normaal zou je alles moeten kunnen lezen zonder enige inlog. Bij mij lukt dat wonderwel.
Zelfde probleem hie … Met Chrome.
Bij mij helaas nog niet… De kader met : “Deze inhoud is enkel voor mensen die MijnKapitaal.be volgen.” staat erover. Al een paar keer gerefresht met F5 en Crl-F5, zonder resultaat. Zowel met Firefox als met Chrome hetzelfde resultaat…
Zou nu terug moeten werken …
Inderdaad, nu kan ik ook het slot lezen. Hier blijf ik af, ook al is de coupon misschien verleidelijk. Veel te veel risico.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be