Bij MijnKapitaal doen we wat je bankier waarschijnlijk nooit samen met je doet: kijken naar oudere beleggingsproducten en proberen er iets uit te leren. Dit maal bekijken we de KBC-Life MI Interest productreeks.
Met een aantal verrassende resultaten voor het product, maar ook toepasbaar op alle fondsen met kapitaalbescherming. Lees dus vooral verder, ook al bankier je niet bij KBC …
De KBC-Life Multinvest Interest producten zijn tak23 beleggingsverzekeringen die nu reeds in hun 19de generatie bestaan. Momenteel biedt KBC de KBC-Life MI Interest – 19 te koop aan. (ISIN: BE6245758253)
We lezen in de infofiche:
Het rendement wordt bepaald door de som van 8 kliks. Op de einddatum wordt de som van de 8 kliks in rekening gebracht. Per deelperiode wordt 100% van de toepasselijke 5-jaarse EUR-swaprente (vastgelegd bij het begin van de periode) vastgeklikt, met een maximumklik van 6,25% en een minimumklik van 2,50%.
Her rendement is dus afhankelijk van een eventuele stijging van de 5-jaarse swaprente. Over die 5-jaarse swaprente hebben we het ooit al eens gehad. Maar dat is nu niet het punt.
We kijken even terug naar een oudere versie van dit product, de KBC-Life MI Interest – 8. Dit product van begin 2012 is grotendeels hetzelfde, maar met een minimumklik van 3%.
Nu zou je als normale mens verwachten dat de waarde van het product toeneemt als de swaprente stijgt en en afneemt als de rente daalt.
Eerst bekijken we even de evolutie van de 5-jaarse swaprente(*)
We vergelijken dit met de evolutie van de inventariswaarde(*)
De swap rente is gedaald van 1,6% naar pakweg 1% maar is de waarde van het product gestegen van 100 naar 109,6 of een stijging van 9,6%.
Dit lijkt contradictorisch, maar het toont aan hoe complex gestructureerde beleggingen wel zijn.
Het mechanisme van kapitaalbescherming is oorzaak van dit onverwachte effect. De kapitaalsbescherming wordt immers gevormd door renteproducten zoals obligaties. En die stijgen in waarde als de rente daalt en omgekeerd.
Net zoals bij de Leterme staatsbons, kan je berekenen wat het restrendement is van dit product.
Indien we uitgaan dat we telkens 3% vastklikken, dan komen we met de huidige koers op een bruto actuarieel restrendement van ongeveer 1,5%. De kans op kliks van 3% lijkt heel erg groot, want de swaprente moet al verdrievoudigen voor dit effect heeft op dit product.
Bekijken we nog oudere versies van het product, dan staan de koersen nog veel hoger. KBC-Life MI Interest – 1 heeft een koers van 114,6%, maar de MI Interest – 11 biedt ook nog een respectabele 108,2%.
Je bankier kan je ongetwijfeld helpen bij het berekenen van het restrendement. Pas wel op met de kosten en eventuele RV bij verkoop.
(*) bron grafieken: KBC infofiche van het product op 31/10/12.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Enkele jaren geleden, toen ik deze site en andere gelijkaardige nog niet kende, ben ik ingestapt in iets gelijkaardigs van kbc: KBC CLICK INTEREST 53 met kapitaalsgarantie. Ik ben toen ingestapt aan 1.000,00 euro, nu staat het ondertussen al aan 1606,45 euro. De eindvervaldag is ergens in 2019. Als ik het goed begrijp, dan zou ik het nu beter verkopen? De kans dat de rente tegen 2019 zal gestegen zijn, is volgens mij groot? Graag advies
De “click interest” reeks was een heel interessant product. In dit geval krijg je 4 x het verschil tussen de 10 jaar en 2 jaar rente, met een minimum van 3% en een maximum van 10% bruto.
Je zal momenteel nergens iets beter vinden, zeker dus niet verkopen. Tussentijds kan de waarde nog schommelen, maar je mag op einddatum een mooie meerwaarde verwachten.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be