About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

61 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dingske
dingske
4 jaren geleden

TAK21 aan huidige rentevoeten is duidelijke geen goeie keuze. Maar in hoeverre wordt dit gecompenseerd door het belastingvoordeel bij fiscaal langetermijnsparen?

Ik zou dit graag eens algemeen berekenend/ingeschat zien zoals dat voor het klassiek pensioensparen al eens uitgewerkt werd (maar vermoed dat dit niet evident is aangezien het bedrag dat je kun inbrengen en de belastingsvoet afhankelijk zijn van het inkomen)

Voor hen die geen woonbonus inbrengen moet het rendement van een alternatieve (dan fiscaal LTsparen) belegging dan eigenlijk verminderd worden met het gemiste belastingvoordeel?

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  dingske

Een heel ruwe vuistregel is het belastingvoordeel te delen door het aantal jaren.

Stel dat je 30 jaar voor je pensioen staat, dan is 30% belastingvoordeel gedeeld door 30 jaar ongeveer 1% extra op jaarbasis. Sta je nog op 10 jaar voor je pensioen, dan levert dat 3% rendement op jaarbasis op. Heel nauwkeurig is die berekening niet, maar het geeft een ruw idee.

Hoe dichter bij je pensioen, hoe hoger het voordeel. En dat komt goed uit, want de meeste mensen starten daar pas mee nadat hun huis is afbetaald en ze dus niet meer zo piepjong zijn.

costaadeje
costaadeje
4 jaren geleden

Ik heb een vraagje betreffende de volgende spaarverzekering (tak 21) bij de federale verzekering, met name vita invest dynamic. Dit is een tak 21-spaarverzekering zonder gegarandeerde basisintrestvoet, maar die enkel bestaat uit winstdeelname. Vorig jaar bedroeg die 3,05% (je moet hier wel nog beheerskosten van 0,3% aftrekken). Vinden jullie dat een interessante belegging naast jullie Mixer?

costaadeje
costaadeje
5 jaren geleden

Vinden jullie het interessanter om geld te stoppen in een TAK21 spaarverzekering of zouden jullie toch opteren om geleidelijk aan te investeren in de mixfondsen?

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Dat is iets dat je echt zelf moet uitmaken.

Ik herinner me nog dat enkele weken na lancering van het MK Kerfonds de beurzen een dipje hadden. Kernfonds -5%. Voor ons wat vervelend, zo vlak na de lancering. Maar in de reacties lazen we op onze eigen site dat sommige mensen al compleet in paniek waren en alles snel terug hadden verkocht.

Voor wie het koude angstzweet al uitbreekt bij het idee van een kleine daling, laat staan van een serieuze dip, die weet wat gekozen.

eo Lockley
eo Lockley
6 jaren geleden

Ik heb ook een viertal TAK21 van de kleinkinderen.

Heb even van elk te opbrengst uitgerekend en deze komen in 2013 op 4,2%, 2,8% en 2,1%.

Tussentijd heb ik van de bank reeds een brief gekregen die erg onduidelijk is wat betreft de toekomstige rentes.

Voor de laagste TAK21 wordt deze gebracht naar 0,5%. Er staat letterlijk dat de reserve opgebouwd met stortingen uitgevoerd in 2005 sinds 1 januari 2014 gekapitaliseerd wordt tegen de nieuwe rentevoet van 0,5% en terug is gewaarborgd voor 8 jaar. Van de eerste twee contracten heeft men niets gezegd. Dit is wel een beetje chinees voor mij ?

In ieder geval als ik op de eerste TAK21 van 4,2% nu geld bijstort, welke rente wordt dan toegepast, de 4,2% of de huidige rentes die rond 0,5% liggen ??? Of is dit dromen ?

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  eo Lockley

Het is vrij gebruikelijk dat rentevoeten maar gegarandeerd zijn voor 8 jaar. Alleen bij heel oude contracten was dat ooit anders.

Het betekent dat alle bedragen die je 8 jaar geleden gestort had, vanaf nu aan de nieuwe rentevoet (0,5%) onderworpen zijn. Ook voor nieuwe stortingen is dat het geval. Tenzij je nog een winstdeelname mag verwachten, lijkt dat niet erg interessant.

Tom VdP
Tom VdP
6 jaren geleden

Je zegt “laat je niet vangen in de klaarstaande val van Tak23”. Is er ergens een artikel te vinden waar deze waarschuwing een beetje wordt uitgelegd ?
Ik zit in een situatie waarbij ik redelijk wat cash voor lange termijn kan beleggen. Dan lijkt me Tak23 toch ok ?
(KBC Life Invest Plan met keuze onderliggende fondsen…?)

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Tom VdP

We hebben hier al verschillende malen over geschreven. Tik maar eens “tak23” in het zoekmachine van deze site in (bovenaan in het menu) en je vindt heel wat artikels.

Heel kort: tak23 kent heel wat onkosten, onkosten bovenop de onkosten van de onderliggende fondsen. Neem als voorbeeld KBC-Life Neutral: instapkost 3%, taks 2%, jaarlijkse beheersvergoeding: tot 1,2%/jaar. De onderliggende fondsen (bv. Strategic Cyclicals) rekenen dan ook nog eens beheerskosten aan, bv. 1,89% per jaar.

Als je uitstapt binnen 6 jaar is het terug kassa kassa: 1%.

Begrijp je een beetje wie hier de partij is die er beter van wordt?

Guido
Guido
6 jaren geleden

Wat zou u denken van bijstorten in een bestaande Tak 21 (toen 3,25% gewaarborgd) aan 2,25 %? (Integrale 768)

Tony Saelens
Tony Saelens
6 jaren geleden

Thx voor de replys, zal het voorlopig bij PSA plaatsen en wat afwachten.

Tony Saelens
Tony Saelens
6 jaren geleden

Wat dacht u als ik bij mijn bestaande tak 21 bij BNP dit bedrag bijstort?

NIcs Fonds
NIcs Fonds
6 jaren geleden

Al Fonds,
Momenteel staat mijn spaargeld bij Fortuneo (Plus en Fidelity). Tegen het eind van deze maand komt er echter een mooi bedrag vrij (Ethias First verzekering). Daar had ik 8 jaar geleden op ingetekend tegen een intrestvoet van 3,25% + winstdeelname. Van de winstdeelname schiet al een aantal jaren niks meer over en vanaf 1 januari 2015 wordt de intrestvoet eveneens 0%. First wordt dus opgedoekt, maar die intrestvoet van 3,25% behoud ik wel nog tot 31 dec. 2015. Nu probeert Ethias mij te laten intekenen op de CertiFlex-8 spaarverzekering, zonder instapkosten. Ik vraag mij echter af of dat wel een goed idee is. Ik ben bijna 62 jaar, heb een bescheiden inkomen, en veel sparen zit er niet in. Ik was al eens gaan kijken bij TA, die in B&R nr 232 (jan.-feb. 2014) als Tak21-spaarverzekeringen de volgende aanraadden: Afer Europe Waarborgfonds, Federale VitaInvest2 (via Rabobank), BKPC Horizon. Als ik echter uw commentaar en dat van anderen lees, krijg ik al de kriebels en stel mij nog meer de vraag waar ik dat geld het best zou beleggen. Ik kan het wel 8 jaar missen, maar wens niet veel risico’s te nemen, en later bijstorten zit er niet in. Zet ik dat vrijkomende geld dan misschien niet beter op een spaarrekening van een andere bank? Een bijkomend probleem is de wisseling van het jaar: het verlof, en de banken hebben dan wel andere dingen te doen dan geld overhevelen (werd mij bij Ethias zelf gezegd!). In plaats van het dus te laten staan tot na 5 januari, met 0% intrest van 1 tot 7 of 8 januari, haal ik het misschien wel beter al af op vrijdag, 19 december en laat het een paar dagen later al elders opbrengen (maar waar?) …
Graag uw advies.
Nics Fonds

Tony Saelens
Tony Saelens
6 jaren geleden

Ik ga normaal gezien volgende week bij Argenta een tak 21 afsluiten, 50.000 euro: 1,7% rente, 0,5% instap + 2% taks.

Uw idee erover svp

Vino
Vino
6 jaren geleden

Een abonnement op Fondsen & Sicavs kost € 124,44. Buiten het genoemde voordeel bij Afer is er nieuw voordeel bij gekomen. Blijkbaar is de grote liefde tussen TA en Rabobank voorbij want nu krijg je speciale voorwaarden bij Fortuneo. Als TA-lid betaal je O € makelaarsloon ipv € 9,95 bij instap en uitstap van onlinefondsen. Voor niet online fondsen is het 1% ipv 2,5%. Maar het strafste vind ik dat je bij hun slechts 1% instap betaalt voor de fondsen van KBC Asset Management. De eigen KBC klanten betalen bij KBC tussen de 2 en 3% !!!!
Een derde voordeel is nog een jaarpremie van € 25 (max 100 )per 25000 € beheerd vermogen niet beursgenoteerde fondsen. Ook voor trackers ed. zijn er speciale prijzen.
Bij het lezen van F & S (maart 14) val ik van de ene verbazing in de andere, het lijkt wel 6 december ! Volgens de tabellen met fondsen kan je bij Medirect KBC-Fondsen kopen aan 0 € instapkosten, ik weet niet of dit geldt voor alle bestaande fondsen?

En wat mogen we dan verwachten indien DeGiro actief wordt in België ?
(http://www.tijd.be/dossier/krant/Nederlandse_prijsbreker_DeGiro_weldra_actief_in_Belgie.9482671-2972.art )

TK14
TK14
6 jaren geleden

Al Fonds,

Kan je die 4 fondsen eens benoemen waarvoor je instapkosten betaald bij MeDirect? Ik dacht dat één ervan Rouvier Patrimoine betrof…

Kleine Garnaal
Kleine Garnaal
6 jaren geleden

In NL kan je wel bij degiro fondsen aankopen zonder instapkosten:
https://www.degiro.nl/producten-beurzen/

juluscesar
juluscesar
6 jaren geleden
Antwoord aan  Vino

Indien je echt KBC fondsen wil bij KBC zelf dan kun je die krijgen aan 1% of zelfs minder. Je been gewoon stijf houden en eventueel er een ‘hogere’ bijroepen.
Maar welke KBC fondsen zou jij of AF aanraden. Ja OK test aankoop wijst wel eens op de renta obligatie fondsen waarmee je van munt kun diversifiëren en er is ook nog bv KBC Participation Europe Financial Bond en hun Flanders fonds….Welke nog ?

Verder nog dit Medirect is op dit moment gratis…zal dit ook blijven ?

TK14
TK14
6 jaren geleden

Al Fonds,
Inderdaad, BKCP Expansion was een goed verzekeringscontract, maar wordt al even niet meer gecommercialiseerd… Ik heb verschillende TAK21 al enkele jaren lopen, doch stel vast dat meer en meer (goede) contracten na enige tijd niet meer aangeboden worden: Integrale 786, BKPC Expansion, Federale Vita Invest… Bijstorten in je bestaand contract kan nog altijd, maar soms aan minder goede voorwaarden dan het nieuwe, vervangende contract…

Ik open in huidige tijden geen nieuwe TAK21, maar moest ik momenteel eentje kiezen, zou ik opteren voor Afer Europe. Deze is mijn inziens echter alleen interessant als lid van TestAankoop, want dan betaal je slechts 0,5% instapkost ipv de gebruikelijke 2%.

TK14
TK14
6 jaren geleden

Rond de 12€ per maand, dacht ik.

filip
filip
6 jaren geleden

Welke tak 21 verzekering buiten de Federale verzekering kan men nu afsluiten die aan de volgende criteria voldoet :
1)geen uitstapkost of enkel uitstapkost gedurende de eerste 8 jaar rekeninghoudend met de begindatum van het kontrakt (niet met de datum van elke bijstorting !)
2)langlopende contracten
3)betrouwbare maatschappij met redelijke gewaarborgde intrest
4)geen conjuncturele vergoeding na 8 jaar .
5)Redelijke instapkost.
Ik heb al gezocht op Spaargids maar ik vind geen andere alternatief. Kan iemand mij helpen ?

TK14
TK14
6 jaren geleden
Antwoord aan  filip

Filip,

Je haalt de Federale aan, ik neem aan de TAK21 Vita Invest 2 van hen… Ik weet niet of je op Spaargids doorgeklikt hebt naar de infofiche van deze spaarverzekering (Pdf-doc te vinden op het inlichtingendocument van Vita Invest2) (zie link hierna), maar dan stel je toch vast dat deze TAK21 serieus wat addertjes onder het gras heeft gekregen, in vergelijking met de vroegere Vita Invest (waarop je tot voor enkele maanden kon intekenen). Bv twee belangrijke minpunten in de Vita Invest 2 zijn:

– je kan slechts bijstorten tot 31/12 volgend op de derde verjaardag van je contract; daarna, en dus ook na 8 jaar – als het pas echt interessant wordt! – kan je niet meer bijstorten. Indien je na 3 jaar toch bijstort, wordt er een nieuw contract opgesteld…

– er zijn wel degelijk – en meestal – uitstapkosten, zelfs na 8 jaar: indien je na 8 of 16 jaar de optie Continuity kiest, dan betaal je bijna steeds uitstapkosten, behalve (grosso modo) als je geld opneemt of uitstapt gedurende de maand na 8, 16 of 24 jaar… Lees hierover zeker de rubriek over uitstapkosten in deze link:

http://www.spaargids.be/sparen/infofiche.html?id=60&tmpl=component

Kortom de Vita Invest2 van Federale vind ik helemaal niet (meer) interessant. Ik heb een Vita Invest van enkele jaren geleden en de voorwaarden hiervan waren (en zijn nog altijd) veel beter, doch deze versie wordt niet meer gecommercialiseerd… Begin dit jaar vernam ik dat houders van een ‘oude’ Vita Invest in de loop van 2014 de mogelijkheid zouden krijgen om over te schakelen naar de nieuwe Vita Invest2. Ik ben dat alleszins zeker niet van plan. Testaankoop wijdde hieraan zelfs een artikel en raadde om verschillende redenen af (o.a. niet meer kunnen bijstorten na 3 jaar; bijna steeds uitstapkosten bij de optie Continuity; …) om over te schakelen van de oude naar de nieuwe Vita Invest2.

Jens
Jens
6 jaren geleden

Kan je in het verlengde van dit artikel misschien ook eens je licht laten schijnen op langetermijnsparen? Dit is wel meestal in de vorm van tak21 (?), maar ik vermoed dat er grote verschillen zijn. Looptijd bv. minstens 10 jaar voor fiscaal langetermijnsparen. De rentes zijn inderdaad laag, maar vooral de recuperatie van 30% via belastingsaangifte lijkt me interessant. Waarop moet je letten? Heb je ook hier tips? Met welke kosten moet je rekening houden?

filip
filip
6 jaren geleden

Moet je geen rekening houden met uw instaptaks van 2%;of is deze niet van toepassing na 8 jaar? mvg
filip

Wibo
Wibo
3 jaren geleden

Mijn Tak 21 Expansion is onlangs na 8jaar en een maand automatisch verlengd. Zit ik nu met een nieuw contract weer vast voor 8 jaar ? Of kan ik toch zonder fiscale penalisatie (gedeeltelijk) uitstappen?

Wibo
Wibo
3 jaren geleden

bedankt voor de info! Men tracht mij wel te laten overstappen naar een tak 23, weliswaar zonder instapkost en zonder de 2% taks. Maar dat lijkt me gezien de jaarlijkse beheerskost van 0.9% toch niet zo voordelig. Of wel?

Robokat (Carl De Ridder)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Wibo

Volgende week woensdag komen we met interessante info over tak23.

Zan
Zan
6 jaren geleden

Wat ik nogal louche vind aan TAK-21 is dat er meestal een voorwaarde is dat ze bij uitstap of geldafhaling een boete mogen afhouden als de “spot rate” hoger is dan de spot rate bij instappen of storten of na een periode van 8 jaar. Het komt er geloof ik +/- op neer dat je zo een boete kunt krijgen als de intrest op moment van afhaling groter is dan op moment van storten. Maar wat de exacte voorwaarden zijn, wat de “spot rate” juist is , en hoeveel de boete kan zijn, dat is voor mij niet duidelijk. Volgens mij maakt dit de TAK21 een erg on-transparante belegging.

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Zan

De zgn. conjuncturele vergoeding is geen duistere toestand maar is netjes geregeld volgens het KB van 14/11/2003 (KB betreffende de levensverzekeringsactiviteit). Voor de liefhebbers: artikel 30. Ik vermoed dat dit niet eens in je contract moet staan om wettelijk toepasbaar te zijn.

Deze regeling vermijdt dat de verzekeraar verlies maakt indien de klant vroegtijdig zijn tak21 verkoopt. Uiteindelijk heeft dit als doel om te verhinderen dat de verzekeraar over kop gaat indien iedereen zijn tak21 zou opzeggen op het ogenblik dat de rente zou gaan stijgen en er interessantere beleggingen zijn.

Het zou inderdaad wel eens kunnen zijn dat mensen daar de komende jaren zullen mee geconfronteerd worden indien ze nu tegen uiterst lage rentes zijn ingestapt.

Koen
Koen
6 jaren geleden

Maar elke bijstorting die je doet moet wel 8 jaar en 1 dag staan om van de vrijstelling van roerende voorheffing te kunnen genieten ?

Koen
Koen
6 jaren geleden

Al Fonds het was maar een vraag hoor.

patrick
patrick
6 jaren geleden

Al mijn tak 21 rekeningen lopen levenslang, tot mijn 99 jaar. Mijn oudste stortingen brengen mij levenslang 4.25 % op. Enkele maatschappijen waren ‘zo dom, of weinig vooruitziend’, en waarborgden de stortingen levenslang, zelfs de intresten van deze stortingen brengen levenslang deze rente op. In deze tijden van lage rente 4.25 % netto levenslang, het kon, als je vooruitkeek.

patrick
patrick
6 jaren geleden

Ik wil ‘geen zout in de wonde strooien, maar mensen er op wijzen dat ‘vooruitkijken op lange termijn’ loont. Ik heb zelfs ‘niet durven’ vermelden dat er nog contracten bestaan die 4.75 % opbrengen levenslang !

luc1961
6 jaren geleden

Een tak21 kan ook fiscaal afgetrokken worden via het langetermijnsparen indien men geen hypothecaire lening meer inbrengt. Dit vind ik het meest interessant om elk jaar een klein bedrag af te trekken.

golddigger
golddigger
6 jaren geleden

Een TAK21 verzekering kan ook gebruikt worden ikv successieplanning. Blijkbaar heb je hier ook vele mogelijkheden. Is het mogelijk om een overzicht van al die mogelijkheden (verzekeringsnemer, verzekerde, begunstigde, …) ook eens in een artikel te gieten? In begrijpbare taal zoals we van jullie gewoon zijn… 😉 Die kennis ontbreekt mij nog wat om zoals je zelf zegt nu al voorbereidingen te treffen (een rekening openen) voor later. Alvast bedankt.

jules cesar
jules cesar
6 jaren geleden

Zelf heb ik goeie ervaringen met onafhankelijk jurist die met jouw de situatie bekijkt en opvolgt. Met deze info ga je dan naar de notaris,bankier,verzekeraar.. Immers ook voor de notaris, bankier, verzekeraar zijn er formules die meer of minder opbrengen. De jurist zal de aard van het product voorstellen maar niet het product zelf. Daarvoor kun je info vinden op bv mijn kapitaal.
Zo’n juridisch advies wordt betaald per uur en zou je eigenlijk nu en dan bij levensmomenten moeten doen.(successie, testament, aankoop vastgoed kinderen, huwelijkscontract…)
De info is duidelijk en men volgt ook op of je de nodige stappen achteraf doet…want je gaat vaak maar iets ondernemen als het echt moet en dan is het te laat.
Het is niet duurder dan wat je voor de kapper betaald per uur en ja voor bepaalde kapsels is er wat meer werk de eerste knipbeurt.

Opgelet verwar dit niet met family offices enz die willen gewoon een product aansmeren en dan nog voor het advies een fixed bedrag vragen.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

61
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x