About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

98 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
cor
cor
7 jaren geleden

Inderdaad Robokat, spreiden lijkt de gulden regel. Maar dit heeft ook een keerzijde. Hoe meer je spreidt, hoe meer kans dat een faillissement je deel wordt.
Als je niet spreidt en je hebt pech, ben je wel alles kwijt natuurlijk.
Oooh Geld, het slijk der aarde. Gewoon alles opdoen en hopen dat de gemeenschap je daarna onderhoudt ?

koen weijdema
koen weijdema
7 jaren geleden

Ik heb (deels) verkocht en dat geeft een rustig gevoel.
Veel geld verloren bij fortis, dexia en arco; het is genoeg geweest.
ik wil de mensen van Ethias bedanken voor het correct naleven van hun verplichtingen.

cor
cor
7 jaren geleden
Antwoord aan  koen weijdema

maar wat doe je met dat geld ? Waar plaats je aan een gunstig tarief ?

Lambert
Lambert
7 jaren geleden
Antwoord aan  cor

Same same, hier ook nog op zoek. Medirect staat bovenaan maar heb … twijfels. Waarom, tja geen idee aangezien er toch al heel wat naar die bank zijn gegaan.

Erik
Erik
7 jaren geleden
Antwoord aan  koen weijdema

Ik ben na 13 jaar volledig uit de firstrekening gestapt. Het bekomen bedrag werd aangewend voor het gedeeltelijk vervroegd terugbetalen van het woonkrediet. Met dank aan Ethias.

greta heuvelmans
greta heuvelmans
7 jaren geleden

Het blijft moeilijk om te beslissen, zeker nu de europese commissie zich soepeler opstelt. Maar samenwerken met de JPMorgan bank geeft nu niet direct een gevoel van veel vertrouwen, of zie ik het verkeerd ?

GuJoBo
8 jaren geleden

A) Voor diegenen die iets meer informatie wensen omtrent het Ethias-herstructureringsplan van de Europese Commissie. Deze is in het Engels te vinden op onderstaande websites:
.1. Overzicht van alle gepubliceerde standpunten en beslissingen van de Europese Commissie met betrekking tot Ethias:
http://ec.europa.eu/competition/elojade/isef/case_details.cfm?proc_code=3_SA_30962
.2. Item (75) The Commission observes that Belgian authorities basically propose to remove the obligation for Ethias to run down entirely its retail life reserves by a certain date.
Belgium commits to proceed with a sale of the reserves only if the price proposed is sufficient high. Belgium proposes that Ethias would continue the internal run-down process until 31 December 2016. After that date, Ethias will be allowed to re-enter the retail life insurance market (i.e. offer new retail life insurance contracts) and re-activate the then still existing retail life reserves.
http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/252197/252197_1565120_122_3.pdf
.3. State aid to Ethias
http://ec.europa.eu/competition/elojade/isef/index.cfm?fuseaction=dsp_result
http://ec.europa.eu/competition/state_aid/newsletter/index.html > click on cases
.4. Nederlandstalig persbericht van de Europese Commissie: Staatssteun: Commissie geeft groen licht voor aanpassingen herstructureringsplan Belgische verzekeraar Ethias
Ook beschikbaar in het Frans en in het Duits
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-672_nl.htm?locale=FR
De Europese Commissie verplicht Ethias niet langer zijn First-portefeuille volledig af te stoten. “Tenzij een stijging van de marktrente een verkoop van die contracten mogelijk maakt”, staat te lezen in het persbericht van de Commissie. Door de daling van de rente is het vandaag zo goed als onmogelijk een koper te vinden voor de First-portefeuille met haar hoge gewaarborgde rendementen. Daarom versoepelde de Commissie haar houding en volstaat nu een geleidelijke afbouw van de portefeuille.

B) Volgens de kranten werkt Ethias, in samenwerking met zakenbank JPMorgan, aan een uitbreiding van de in 2005 uitgegeven “eeuwigdurende obligatie”. Die uitgifte zou verdubbeld moeten worden, naar een half miljard. De operatie zou tegen 1 januari 2016 afgerond moeten zijn. Dan gaat de nieuwe Europese wetgeving voor de verzekeringssector in voege.
Wel wat raar dat Ethias enerzijds zijn kapitaal gaat verhogen met een eeuwigdurende obligatie waarop het toch ook wel 3 tot 6% rente zal moeten betalen gezien zijn huidige problemen daar waar het nu zijn trouwe First-klanten die gemiddeld 3.44 rente krijgen uitrookt met een premie van vier jaar vooruitbetaalde interest. Hierdoor zal misschien een verdubbeling (X2) niet volstaan doch zal Ethias allicht in combinatie met drastische besparingen naar een verdrievoudiging (x3) van de “eeuwigdurende obligatie” moeten gaan om aan de kapitaalvereisten te voldoen.

GuJoBo

Martinet Urbain
Martinet Urbain
8 jaren geleden

Zou er op die premie nog belasting moeten betaald worden via de belastingaangifte?

Helena Boddaert
Helena Boddaert
8 jaren geleden

Uit De Standaard van zaterdag 7 maart: “First: uitstappen of niet?”

(……) De vraag is echter hoe lang dat mooie liedje nog zal blijven duren. Als nieuwe deadline heeft Europa eind 2016 vooropgesteld.
Een van de scenario’s is de overblijvende First-rekeningen af te zonderen in een soort van “bad bank”, los van Ethias. …
Los daarvan zou ook de invoering van roerende voorheffing voor tak 21-interesten slecht nieuws kunnen zijn voor First-rekeninghouders. Interesten die nu vrij van roerende voorheffing worden uitbetaald, zouden daardoor in de toekomst mogelijk afgeroomd kunnen worden. (fdc)

simply thinking
simply thinking
8 jaren geleden

Het is niet eenvoudig omdat we allemaal het onderste uit de kan willen. Niemand neemt graag “domme” (lees waarbij hij niet het max uit zijn geld haalt) beslissingen ivm zijn geld.
Ik ga er toch vanuit dat je niet meer dan 100.000 euro per product moet aanhouden, alhoewel we samen ook wel 250D staan hebben op die First. De massa’s geld die dagelijks bijgeprint worden, zullen wel eens voor een catastrofe zorgen. En waarom dan niet zoals in Griekenland, waar mensen die meer dan 100D bezaten, moeten opdraaien voor de anderen.
Daarom vind ik dat mixerfonds een goed idee, je spreid zo je geld en je moet er ook niet naar omzien.

Arco was ook een veilig product…. die First was dat ook, maar als er niet genoeg afhaken, denk ik dat de toekomst niet zo schitterend is

marie opsomer
marie opsomer
8 jaren geleden

ik zit ook voortdurend in twijfel ivm Ethias first, ik dacht dat ik beslist had … : “beter één vogel in de hand dan tien in de lucht”
Maar toen las ik een artikel van Pascal Paepen en van testaankoop.
EN ik begon weer te twijfelen ?? toch niet zomaar de eerste de besten ?
Het gaat wel over een firstrekening van boven de 300000 €.
Ik dacht dat mijn spaargeld daar veilig was, ik ken niets van beleggingen en vind het ook vreselijk om daar nu te moeten mee bezig zijn.
De bedoeling was om het aan te spreken als ik op pensioen ging, dus veilig.
Gewaardeerd advies ?
Alvast bedankt !

Lambert
Lambert
8 jaren geleden

Verre van 100, 200 of 300D maar decision made en de afkoopbrief afgelopen vrijdag ondertekend terug gestuurd. Deel wordt gebruikt om verder in het mixerfonds te investeren, deel als reserve kapitaal mocht een beloofde crash zich opdienen. Tot dan een tijdelijk spaarrekening tussen de 1 en 2%.

simply thinking
simply thinking
8 jaren geleden

Thx Robokat voor je snelle reactie. Ja tientallen percenten verlies op aandelen, daar kan ik ook van meespreken, de beurs dat moet je doen met wat speelgeld 🙂 Het is trouwens een verdoken casino.
Het geld bij Ethias was echt bedoeld om vanaf ons pensioen te willen gebruiken. Maar als je elk jaar moet afwachten of er al dan niet een “Arcogeval” wordt van gemaakt…
Dan denk ik dat je iets saver kan zitten met zo een mixerfonds.Gewoon insteken en zien wat het binnen 10 à 15 jaar zal opleveren. Als je al minstens de effectieve inflatie kan overwinnen, lijkt mij dat een goed idee. De komende 15 jaar hebben we wel andere inkomsten/spaargelden om niet dood te vallen van de honger 🙂
Ik vroeg mij enkel af of het niet verstandiger was om telkens in te stappen met stukjes de komende maanden, omdat bij Me direct er geen kosten worden aangerekend. Ondertussen zou ik het nog niet gebruikte geld op hun spaarrekening kunnen laten staan, maar ik weet niet of je dan in aanmerking komt voor hun 1 percent “investeringspremie” .
Aangezien nogal wat van die fondsen vooral de laatste maanden aan een hausse bezig zijn, misschien beter even wachten en pas instappen na een eventuele (kleine) inzinking.

Al Fonds (Marc Person)
8 jaren geleden
Antwoord aan  simply thinking

Iedereen zit te wachten op een stijging van de beurskoersen.
Eens die stijging ingezet, begint men te waarschuwen voor een crash.
Ik vrees dat de meeste boodschappen verstuurd worden door mensen die aan de kassa zitten (en die moet blijven rinkelen).

simply thinking
simply thinking
8 jaren geleden

Het einde van de maand nadert… ik begin die Ethias-story meer dan beu te worden en denk aan volgend scenario : We hebben beiden een Firstrekening en zouden ze helemaal willen afsluiten aan de huidige voorwaarden. Het vrijgekomen geld zou ik in de “formule van de mixerfonds” willen onderbrengen bij Me-direct.
Naast de 4 maal opbrengst 2014, het eeste kwartaal van 2015 zou ik nog eens een premie van 1% kunnen krijgen bij Me-direct
Daardoor wordt het risico over verschillende fonds verspreid. Nu rest mij nog enkel de spreiding in tijd of zou ik gewoon alles onmiddelijk investeren in het mixerfonds ?
Ik heb het geld niet nodig de eerstvolgende 10…20 jaar en wil er ook niet meer naar omkijken. Pas als ik op pensioen ben (tegen dan zal het misschien al 75 jaar zijn 😉 )denk ik het geld te gebruiken en voor de resterende dagen van mijn leven te gebruiken (cruisjes enzo ;D )
Mijn vraag is gewoon of dit wel verstandig is en of het beter is ook nog eens te spreiden in de tijd (maar dan moet je dat de eerstvolgende maanden/jaren nog opvolgen…)
Bedankt !!

ivn
ivn
8 jaren geleden

Ik heb gisteren het KB doorgelezen dat betrekking heeft op de garantieregeling van 100 000 euro (http://www.bijzonderbeschermingsfonds.be/nl/AR_16032009_version_coordonnée_arrêtée_au_01062011.pdf). In artikel 10, 5° lees ik: “Er wordt geen terugbetaling verleend voor….de tegoeden waarvoor de client individueel van de kredietinstelling, de beleggingsonderneming of de verzekeringsonderneming betere rentetarieven en financiële voordelen heeft verkregen dan tijdens diezelfde periode werden toegekend voor tegoeden van dezelfde aard, in dezelfde munt, uit dezelfde categorie, met dezelfde looptijd en voor hetzelfde bedrag, en die hebben bijgedragen tot de verslechtering van de financiële
positie van de kredietinstelling, de beleggingsonderneming of de verzekeringsonderneming;…”. Volgens mij past de FIRST perfect in dit plaatje….

HKDS
8 jaren geleden
Antwoord aan  ivn

Alle klanten hebben destijds dezelfde voorwaarden gekregen.
Die voorwaarden waren toen markt-conform.
Alle klanten krijgen nu hetzelfde afkoop-voorstel.
Dat artikel 10, 5° lijkt mij te verwijzen naar eventuele individuele (in de zin van unieke, gepersonaliseerde) contracten die afgesloten werden tussen een persoon en de instelling, waarbij de voorwaarden anders zijn dan bij de “gewone” (mainsteam) contracten voor iedereen.

Gert
Gert
8 jaren geleden

Is een eerder bescheiden gespaarde som de moeite waard om je veel zorgen te maken over deze of gene beslissing?

Dirk
Dirk
8 jaren geleden

Dit staat letterlijk op de site van ethias:
ze spreken hier nergens over een bad bank:
http://www.ethias.be/product.go?pg=ETIF805

2. Kan ik niettemin geen gevolg geven aan het voorstel van Ethias?

Uiteraard is er geen enkele verplichting om in te gaan op ons voorstel. Deze beslissing is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Indien u beslist om er niet op in te gaan, blijft u genieten van de gewaarborgde intrestvoet, maar zal u niet genieten van de uitstappremie die overeenkomt met 4 keer de in 2014 verworven intresten.

dus waarom zouden we uitstappen?

MJP
MJP
8 jaren geleden

Denkpiste. men geeft kapitaalsgarantie. Maar men zegt nergens iets van de garantie van de interest als bankgarantie.
Negatief denken : alleen startkapitaal terugkrijgen……..en naar de intresten van de voorbije jaren kan men fluiten 🙁

Eric
Eric
8 jaren geleden

Ik haal mijn geld na 12 jaar weg en betaal ermee mijn woonkrediet gedeelte vervroegd terug

MMM
MMM
8 jaren geleden

Ik heb zo een beetje het gevoel als er niet genoeg de oprotpremie aanvaarden, dat die badbank heel dichtbij zal komen. ” Wir haben es nicht gewusst”, zal niet kunnen ingeroepen worden, de nationale overheid zal niet mogen tussenkomen wegens “Europa” (dat zijn wel net dezelfde pipo’s natuurlijk maar het is altijd een goed argument om daarmee te komen aandraven).
Dat een aangegaan contract een contract blijft, wordt met de tijd wel vergeten. De massa zal naar de overblijvers roepen dat ze maar niet te gulzig mochten geweest zijn.
Ik ga het zekere voor het onzekere nemen en binnen enkele weken de hele zwek daar weghalen, met premie ! Vanaf dan ook geen kopzorgen meer dat die Ethias wel eens over kop zou kunnen gaan. Op naar een alternatief, dat misschien binnenkort nog meer kopzorgen geeft.
Geld : heb je er geen, heb je grote zorgen. Heb je wat te veel dat je liever (ver) in de toekomst uitgeeft : minstens evenveel zorgen 🙂

evita
evita
8 jaren geleden
Antwoord aan  MMM

Ja MMM, geld hebben is een luxe probleem hé.

Martinet Urbain
Martinet Urbain
8 jaren geleden

Als de first rekeningen in een bad bank terecht komen worden dan de rentes nog uitbetaald elk jaar?

evita
evita
8 jaren geleden

Het is zeker mogelijk dat de situatie ernstig, maar het kan ook zijn dat dit in scenario gezet is om First klanten een duwtje te geven.

marlo
marlo
8 jaren geleden

marlo
mijn kapitaaltje is eerder bescheiden en moet dus in één keer afgehaald worden. Maar herbeleggen voor een periode van 8 jaar of langer, zit er op mijn leeftijd niet meer in. Dan toch maar afhalen?

HKDS
8 jaren geleden
Antwoord aan  marlo

Op korte termijn (tot 5 jaar) is het duidelijk: best alles verkopen en de premie incasseren. Alles herbeleggen aan 1 à 2%, of op een goede spaarrekening zetten.

Marc
Marc
8 jaren geleden

Mijn laatste storting loopt ten einde op 29 december 2015!
Wat met de RV wanneer het contract nog niet ten einde is en je toch wilt uitstappen?

Rudy
Rudy
8 jaren geleden

Wie weet doet Ethias onder druk van Europa een van de volgende jaren opnieuw dergelijk mooi aanbod. Dan is het behoud van contract toch nog aan te raden. Ik heb spijtig genoeg geen glazen bol.

Kevin
Kevin
8 jaren geleden

Ik dacht dat de tak21 juist gebruikt werd om de successie tarieven te omzeilen ? Dus alles boven de 50.000€ wordt sowieso aan 9% getaxeerd, dan is een schenking aan 3% toch voordeliger. Klopt het dat het voorstel van Ethias enkel geldt voor bedragen boven de 100.000€ ?

jazzy
jazzy
8 jaren geleden

Volgens mij en ook bevestigd door simulatie is het afkoopbod van Ethias ook geldig op bedragen onder de 100.000 €.

ik
ik
8 jaren geleden

een vriendin heeft ± 99.000 euro erop staan en zij heeft ook een brief met het voorstel gekregen…
Misschien toch de moeite waard als je probeert (voor diegene die het wensen uiteraard) ?
Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ze alle First kunnen buitengooien !

jazzy
jazzy
8 jaren geleden

Ethias bevestig mij dat bij “totale afkoop” ook de tegoeden onder de 100000 € onder de afkoopregeling (4 X jaarlijkste interest) vallen.

Ben Ruh
Ben Ruh
8 jaren geleden

Indien op je rekening minder dan 100000 staat moet je het volledig afkopen. Indien op je rekening meer dan 100000 staat, moet je minstens 100000 afkopen. De brief van Ethias is daar zeer duidelijk in.

G M
G M
6 jaren geleden
Antwoord aan  jazzy

JA, zo was dat. Alle contracten van vrienden en kennissen hadden identiek hetzelfde voorstel. Afkopen voor minstens 50%. Niemand die ik kende had zelfs 70 000 op zijn rekening staan.

pedro
pedro
8 jaren geleden

Ook beneden de 100000 is een zelden voorstel gedaan

Kevin
Kevin
8 jaren geleden

Mijn vader heeft ook nog zo’n First rekening maar is al 80 jaar. Ik sta als begunstigde. Hopelijk leeft hij nog lang, maar mocht hij de komende jaren komen te gaan, worden hier dan nog erfenis kosten afgetrokken, hoeveel ? Hij zou ook van de regeling kunnen gebruik maken en een schenking doen aan 3% kosten. Wat is de voordeligste oplossing (neem bvb 100.000€) ?

juluscesar
juluscesar
8 jaren geleden

Mooie discussie; zelf had ik een aflopend ethias contract ;-(

Misschien nog deze bedenkingen in deze TAK context :
– in de media was er sprake om bij de tax shift ook eens te gaan kijken naar TAK-beleggingen (Jawel Meneer Verduyn 😉
-er is ook een Japans scenario mogelijk met meer dan 20 jaar lage rente.
-er zijn ook redelijke soepele tak 21 met opbrengst van n u nog boven de 3 %

Martinet Urbain
Martinet Urbain
8 jaren geleden

Ik heb juist contact gehad met Ethias en zij zeggen dat er geen enkel risico is dat je je geld kan kwijtspelen in de toekomst !
En dat alles bij het oude blijft en alles gewaarborgd blijft zoals het nu is.

Wat ze nu doen is aan Europa laten zien dat ze inspanningen doen om de First af te bouwen.

Sud66
Sud66
8 jaren geleden

dat is niet stout 😉 dat is nog heel lief uitgedrukt Robokat !

lambert
lambert
8 jaren geleden

Ik heb nog geen brief mogen ontvangen, of het zou vandaag moeten zijn.

Persoonlijk vind ik het wel een interessante piste. Je krijgt in principe 4 jaar de tijd om iets anders of beter te vinden. Dan kan zijn: deel vh kapitaal in het mixer- of kernfonds, en tijdelijk op een spaarrekening met welliswaar een lage intrest maar als reserve kapitaal mocht de zogenaamde dip waar sommigen over spreken zich manifesteren.

Fr.Nagels.
Fr.Nagels.
8 jaren geleden

Worden de rente van de eerste 3 maanden 2015 ook nog uitbetaald in geval van uitstap?

G M
G M
6 jaren geleden

Ik vind het een logische vraag en ik was ook hiernaar opzoek gegaan. Zowel in 2015 als in 2016 werd de intrest van huidige looptijd eerst berekend vóór de uitstap. Ik kan dat aantonen omdat ik in 2015 voor 50,05% ben uitgestapt en in 2016 de resterende 100% opvroeg. Nu in 2016 hadden ze volgens mij alles uitgerekend met een uitstap op 2 december. Dus je kapitaal + intresten tot 2 december en daarbovenop die extra premie. (Je kan dat ook nagaan op de website van Ethias als je inlogt op je profiel en de huidige waarde van je product opvraagt.) Op 2 december hebben ze alle stortingen (uitbetalingen) gedaan. (nu de actie verlengd is, denk ik dat het bedrag ongewijzigd zal blijven) De brieven waren volgens mij berekend op 2 december denk ik, want als ik naar verworven intresten keek waren ze nog lager dan toen op 2 december. Vandaar dat ik denk dat ze 2 december als referentie genomen hebben. Ik kan verkeerd zijn, maar in elk geval werden er eerst intresten toegekend.

evita
evita
8 jaren geleden
Antwoord aan  Fr.Nagels.

Ik heb van Ethias een brief gekregen waarin staat hoeveel rente ik zou krijgen.
Bij verder nakijken is dit bedrag exact de verworven rente op 31 december 2014.

Darts
Darts
8 jaren geleden
Antwoord aan  evita

Ik citeer letterlijk uit de brief; ” bovenop uw kapitaal en de verworven intresten betalen wij een uitstappremie van XXXX euro. ”

XXXX = 4 X de verworven rente op 1/1/2015. Dus de verworven rente voor de periode van 1/1/2015 tot de dag van afkoop ( voor 31/03/15 ) wordt wel degelijk mee uitbetaald.

tosca
tosca
8 jaren geleden

ik heb nog first fiskaal bij ethias hoe zit dat daarmee

G M
G M
6 jaren geleden

Over First Fiscaal heb ik ook nog niets vernomen. Ik heb ook geen euro meer gestort in dit product.

Ivan Herregodts
Ivan Herregodts
8 jaren geleden

Beste Robokat,

Via uw reply 4.1 naar “Nieuwe regels voor het redden van banken”
Ik vraag mij af wat te doen met mijn Tak 23 bij een Lux.maatschappij, waarvan ik mij herinner dat het kapitaal 100% gegarandeerd was door de Luxemburgse staat.
Door toedoen van “Mijn kapitaal” ben ik nu op zoek naar ideeën om dit alles te hervormen, maar wat een complexiteit. Velen hebben een veelvoud van €100.000 … hoe moet je dat dan gaan beschermen?
Zijn er andere wijzen van sparen /beleggen waar bedragen van meer dan € 100.000 ook veilig zijn?
Moeten we nu meer van “beschermen” dan van “beleggen” gaan spreken?
Mvg

G M
G M
6 jaren geleden
Antwoord aan  Ivan Herregodts

Het is toch 100 000 euro bescherming per financiële instelling? En als men dan toch in levensverzekeringen belegt. Dan kan je er gemakkelijk meerdere nemen bij verschillende instellingen en overal de einddatum van je verzekering op 99j zetten. Na 8j zijn deze contracten vrij van RV en vanaf dan kan je ze als spaarboekje gebruiken. (Vergeet natuurlijk de 2% Di RIP U instap taks niet. ) op spaargids kan je de vergelijking van verschillende levensverzekeringen vinden en dit zonder of met erg lage beheersvergoeding.

Fr.Nagels
Fr.Nagels
8 jaren geleden

Is deze premie nu vrij van belasting, of gaan ze daar 25% van afromen. Ik vind dat we daar garantie over moeten krijgen, vooraleer we een beslissing nemen eind volgende maand.

Martinet Urbain
Martinet Urbain
8 jaren geleden

Dus je raad aan alle bedragen boven 100.000 euro af te halen tot dit bedrag?

sud66
sud66
8 jaren geleden

Het voorstel om 4 x de uitkering van 2014 als “vergoeding” uit te betalen om het uitstaande bedrag af te kopen, zal dat echt ook zonder RV zijn ?
Zo een voorstel is zeker niet opgenomen in de contracten van <2003 en kan dan misschien anders geinterpreteerd worden door de fiscus, zodat er toch nog RV moet op betaald worden ?
Iemand die weet hoe de fiscus gaat reageren ? Eens het voorstel aanvaard, is het te laat natuurlijk…

Darts
Darts
8 jaren geleden

Ik lees hier de volgende conclusie;
Het hangt dus allemaal af van je beleggingshorizon. Wie het geld echt nog langdurig kan missen (>7 jaar) kan best de kat uit te boom kijken.

Wel is het zo dat telkens Ethias in het nieuws komt men toch met een onbehaaglijk gevoel kan worden opgescheept, zeker de mensen waarvan het saldo boven de 100000 euro is. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat je eigenlijk niet ongerust hoeft te zijn.

Verder, als je beleggingshorizon meer dan 7 jaar is, vermoed ik dat Al Fonds zal aanraden om te beleggen in Fondsen. Als men nu zijn saldo zou opnemen en het ( deels ) in fondsen belegt vertrekt men wel met een premie van 4 maal zijn jaarlijkse rente. Is dit ook geen te overwegen strategie.

JOHN RENIERS
JOHN RENIERS
8 jaren geleden

Beste Robokat,
Volgens mij kapitaliseren de interesten wel mee hoor ! Want als ik de rente van de afgelopen jaren bereken blijft deze steeds dezelfde 3.44% . Indien de interesten niet mee zouden renderen zou het berekende totale rentepercentage toch zeer langzaam moten minderen of niet?
Graag toch Uw reactie. Maak ik een denk of rekenfout ?

G M
G M
6 jaren geleden
Antwoord aan  JOHN RENIERS

bij oude contracten (voor 1 september 2003 zoiets dacht ik) kapitaliseert het idd 100% voor de volledige looptijd van je contract. Ongeacht de huidige 0% voor nieuwe stortingen (De volledige looptijd! Dus bij velen op 65j en bij sommigen op 99j)

Martinet Urbain
Martinet Urbain
8 jaren geleden

En wat te doen als je meer dan 100.000 euro staan hebt? Kwa veiligheid als er toch iets moest gebeuren?

G M
G M
6 jaren geleden

Deze verstrekte informatie in dit artikel is verkeerd. De minimale afname was 50% van het totale kapitaal beschikbaar op de rekening. Ik heb toen het zekere voor het onzekere genomen en 50,05% opgevraagd en opnieuw belegd in de mixerfondsen. Ik zat vóórsat de opvraging deed ruim onder de 100 000 euro (welke beschermd is) en daarna dus een stuk lager dan 50k.

G M
G M
6 jaren geleden

dit was in februari 2015 en ik kan dat nog steeds aantonen omdat ik de afschriften nog heb

G M
G M
6 jaren geleden

Ook deze informatie is/was verkeerd. Voor de oude contracten van vóór datum x (2003 dacht ik). Kapitaliseert de intrest integraal. Ik kan dit aantonen aan de hand van de afschriften van 15jaar. De laatste 7j heb ik niets bijgestort! stel 100Euro + 3.5% werd dan 103,5 euro en het jaar erna 103.5 +3.5% zo telkens opnieuw!
Enkel voor contracten vóór 1 september 2003 ofzoiets. Iedereen moet dat voor zichzelf uitzoeken. Er zijn meerdere belangrijke data waarbij de voorwaarden van de FIRST veranderd werden.
Er was jaarlijks 12.5Euro beheersvergoeding kapitaal of rendement.

G M
G M
6 jaren geleden
Antwoord aan  G M

Ik heb nog FIRST voorwaarden liggen. Ethias kan je perfect de exacte evolutie van jouw first product bezorgen. Voor contracten voor datum x is dat heel éénvoudig. +3.xx% +3.xx%. Bij sommige recentere contracten is dat niet het geval. Na x jaar is het +0% op het intrestgedeelte en 3.x% op het kapitaal

koen gabriels
koen gabriels
8 jaren geleden

Geachte,
Na het bekijken van mijn uittreksels first van de laatste jaren ,merk ik dat de intersten in de oude contracten wel degelijk kapitaliseren!!!!! Bijhouden lijkt dan wel degelijk te verkiezen dacht ik.

Golddigger
Golddigger
8 jaren geleden

Volgens mij worden de renteopbrengsten wel telkens bij het kapitaal van de oorspronkelijke stortingen gevoegd. Dus rente blijft rente opbrengen en dit telkens aan de gegarandeerde rentevoet van de oorspronkelijke storting. Weet wel niet of dit bij al hun oude contracten zo is.

Ben Ruh
Ben Ruh
8 jaren geleden
Antwoord aan  Golddigger

De jaarlijks gestorte intresten worden beschouwd als nieuwe stortingen; op nieuwe stortingen wordt 0,00 % gegeven. Dus je ziet elk jaar je rendement een ietsje pietsje afnemen. Ik spreek uit ervaring, en zal NIET ingaan op het aanbod van de uitstappremie

rol.
rol.
7 jaren geleden

Wat gebeurt er als alles in de Bad Bank gestoken wordt.
Blijft dan de renten gewaarborgd?

Lambert
Lambert
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ben Ruh

Hier ook de twijfel om er al dan niet op in te gaan. Als ik vragen mag, waarom ga je er niet op in? Zelfs met een rente van 3,6% en dit ook op de gestorte intresten denk ik er aan om af te kopen. Ethias staat onder curatele en ik wil geen risico lopen om er zoveel mogelijk uit te halen.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

98
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x