About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

98
Reageer op dit artikel

avatar
38 Comment threads
60 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
37 Comment authors
G MRobokatLambertcorErik Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
koen weijdema
Gast
koen weijdema

Ik heb (deels) verkocht en dat geeft een rustig gevoel.
Veel geld verloren bij fortis, dexia en arco; het is genoeg geweest.
ik wil de mensen van Ethias bedanken voor het correct naleven van hun verplichtingen.

cor
Gast
cor

maar wat doe je met dat geld ? Waar plaats je aan een gunstig tarief ?

Lambert
Gast
Lambert

Same same, hier ook nog op zoek. Medirect staat bovenaan maar heb … twijfels. Waarom, tja geen idee aangezien er toch al heel wat naar die bank zijn gegaan.

Erik
Gast
Erik

Ik ben na 13 jaar volledig uit de firstrekening gestapt. Het bekomen bedrag werd aangewend voor het gedeeltelijk vervroegd terugbetalen van het woonkrediet. Met dank aan Ethias.

greta heuvelmans
Gast
greta heuvelmans

Het blijft moeilijk om te beslissen, zeker nu de europese commissie zich soepeler opstelt. Maar samenwerken met de JPMorgan bank geeft nu niet direct een gevoel van veel vertrouwen, of zie ik het verkeerd ?

GuJoBo
Gast

A) Voor diegenen die iets meer informatie wensen omtrent het Ethias-herstructureringsplan van de Europese Commissie. Deze is in het Engels te vinden op onderstaande websites: .1. Overzicht van alle gepubliceerde standpunten en beslissingen van de Europese Commissie met betrekking tot Ethias: http://ec.europa.eu/competition/elojade/isef/case_details.cfm?proc_code=3_SA_30962 .2. Item (75) The Commission observes that Belgian authorities basically propose to remove the obligation for Ethias to run down entirely its retail life reserves by a certain date. Belgium commits to proceed with a sale of the reserves only if the price proposed is sufficient high. Belgium proposes that Ethias would continue the internal run-down process until… Lees verder »

Martinet Urbain
Gast
Martinet Urbain

Zou er op die premie nog belasting moeten betaald worden via de belastingaangifte?

Helena Boddaert
Gast
Helena Boddaert

Uit De Standaard van zaterdag 7 maart: “First: uitstappen of niet?”

(……) De vraag is echter hoe lang dat mooie liedje nog zal blijven duren. Als nieuwe deadline heeft Europa eind 2016 vooropgesteld.
Een van de scenario’s is de overblijvende First-rekeningen af te zonderen in een soort van “bad bank”, los van Ethias. …
Los daarvan zou ook de invoering van roerende voorheffing voor tak 21-interesten slecht nieuws kunnen zijn voor First-rekeninghouders. Interesten die nu vrij van roerende voorheffing worden uitbetaald, zouden daardoor in de toekomst mogelijk afgeroomd kunnen worden. (fdc)

simply thinking
Gast
simply thinking

Het is niet eenvoudig omdat we allemaal het onderste uit de kan willen. Niemand neemt graag “domme” (lees waarbij hij niet het max uit zijn geld haalt) beslissingen ivm zijn geld. Ik ga er toch vanuit dat je niet meer dan 100.000 euro per product moet aanhouden, alhoewel we samen ook wel 250D staan hebben op die First. De massa’s geld die dagelijks bijgeprint worden, zullen wel eens voor een catastrofe zorgen. En waarom dan niet zoals in Griekenland, waar mensen die meer dan 100D bezaten, moeten opdraaien voor de anderen. Daarom vind ik dat mixerfonds een goed idee, je… Lees verder »

marie opsomer
Gast
marie opsomer

ik zit ook voortdurend in twijfel ivm Ethias first, ik dacht dat ik beslist had … : “beter één vogel in de hand dan tien in de lucht” Maar toen las ik een artikel van Pascal Paepen en van testaankoop. EN ik begon weer te twijfelen ?? toch niet zomaar de eerste de besten ? Het gaat wel over een firstrekening van boven de 300000 €. Ik dacht dat mijn spaargeld daar veilig was, ik ken niets van beleggingen en vind het ook vreselijk om daar nu te moeten mee bezig zijn. De bedoeling was om het aan te spreken… Lees verder »

simply thinking
Gast
simply thinking

Thx Robokat voor je snelle reactie. Ja tientallen percenten verlies op aandelen, daar kan ik ook van meespreken, de beurs dat moet je doen met wat speelgeld 🙂 Het is trouwens een verdoken casino. Het geld bij Ethias was echt bedoeld om vanaf ons pensioen te willen gebruiken. Maar als je elk jaar moet afwachten of er al dan niet een “Arcogeval” wordt van gemaakt… Dan denk ik dat je iets saver kan zitten met zo een mixerfonds.Gewoon insteken en zien wat het binnen 10 à 15 jaar zal opleveren. Als je al minstens de effectieve inflatie kan overwinnen, lijkt… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Iedereen zit te wachten op een stijging van de beurskoersen.
Eens die stijging ingezet, begint men te waarschuwen voor een crash.
Ik vrees dat de meeste boodschappen verstuurd worden door mensen die aan de kassa zitten (en die moet blijven rinkelen).

simply thinking
Gast
simply thinking

Het einde van de maand nadert… ik begin die Ethias-story meer dan beu te worden en denk aan volgend scenario : We hebben beiden een Firstrekening en zouden ze helemaal willen afsluiten aan de huidige voorwaarden. Het vrijgekomen geld zou ik in de “formule van de mixerfonds” willen onderbrengen bij Me-direct. Naast de 4 maal opbrengst 2014, het eeste kwartaal van 2015 zou ik nog eens een premie van 1% kunnen krijgen bij Me-direct Daardoor wordt het risico over verschillende fonds verspreid. Nu rest mij nog enkel de spreiding in tijd of zou ik gewoon alles onmiddelijk investeren in het… Lees verder »

ivn
Gast
ivn

Ik heb gisteren het KB doorgelezen dat betrekking heeft op de garantieregeling van 100 000 euro (http://www.bijzonderbeschermingsfonds.be/nl/AR_16032009_version_coordonnée_arrêtée_au_01062011.pdf). In artikel 10, 5° lees ik: “Er wordt geen terugbetaling verleend voor….de tegoeden waarvoor de client individueel van de kredietinstelling, de beleggingsonderneming of de verzekeringsonderneming betere rentetarieven en financiële voordelen heeft verkregen dan tijdens diezelfde periode werden toegekend voor tegoeden van dezelfde aard, in dezelfde munt, uit dezelfde categorie, met dezelfde looptijd en voor hetzelfde bedrag, en die hebben bijgedragen tot de verslechtering van de financiële
positie van de kredietinstelling, de beleggingsonderneming of de verzekeringsonderneming;…”. Volgens mij past de FIRST perfect in dit plaatje….

HKDS
Lid

Alle klanten hebben destijds dezelfde voorwaarden gekregen.
Die voorwaarden waren toen markt-conform.
Alle klanten krijgen nu hetzelfde afkoop-voorstel.
Dat artikel 10, 5° lijkt mij te verwijzen naar eventuele individuele (in de zin van unieke, gepersonaliseerde) contracten die afgesloten werden tussen een persoon en de instelling, waarbij de voorwaarden anders zijn dan bij de “gewone” (mainsteam) contracten voor iedereen.

Gert
Gast
Gert

Is een eerder bescheiden gespaarde som de moeite waard om je veel zorgen te maken over deze of gene beslissing?

Dirk
Gast
Dirk

Dit staat letterlijk op de site van ethias:
ze spreken hier nergens over een bad bank:
http://www.ethias.be/product.go?pg=ETIF805

2. Kan ik niettemin geen gevolg geven aan het voorstel van Ethias?

Uiteraard is er geen enkele verplichting om in te gaan op ons voorstel. Deze beslissing is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Indien u beslist om er niet op in te gaan, blijft u genieten van de gewaarborgde intrestvoet, maar zal u niet genieten van de uitstappremie die overeenkomt met 4 keer de in 2014 verworven intresten.

dus waarom zouden we uitstappen?

MJP
Gast
MJP

Denkpiste. men geeft kapitaalsgarantie. Maar men zegt nergens iets van de garantie van de interest als bankgarantie.
Negatief denken : alleen startkapitaal terugkrijgen……..en naar de intresten van de voorbije jaren kan men fluiten 🙁

Eric
Gast
Eric

Ik haal mijn geld na 12 jaar weg en betaal ermee mijn woonkrediet gedeelte vervroegd terug

MMM
Gast
MMM

Ik heb zo een beetje het gevoel als er niet genoeg de oprotpremie aanvaarden, dat die badbank heel dichtbij zal komen. ” Wir haben es nicht gewusst”, zal niet kunnen ingeroepen worden, de nationale overheid zal niet mogen tussenkomen wegens “Europa” (dat zijn wel net dezelfde pipo’s natuurlijk maar het is altijd een goed argument om daarmee te komen aandraven). Dat een aangegaan contract een contract blijft, wordt met de tijd wel vergeten. De massa zal naar de overblijvers roepen dat ze maar niet te gulzig mochten geweest zijn. Ik ga het zekere voor het onzekere nemen en binnen enkele… Lees verder »

evita
Gast

Ja MMM, geld hebben is een luxe probleem hé.

Martinet Urbain
Gast
Martinet Urbain

Als de first rekeningen in een bad bank terecht komen worden dan de rentes nog uitbetaald elk jaar?

marlo
Gast
marlo

marlo
mijn kapitaaltje is eerder bescheiden en moet dus in één keer afgehaald worden. Maar herbeleggen voor een periode van 8 jaar of langer, zit er op mijn leeftijd niet meer in. Dan toch maar afhalen?

HKDS
Lid

Op korte termijn (tot 5 jaar) is het duidelijk: best alles verkopen en de premie incasseren. Alles herbeleggen aan 1 à 2%, of op een goede spaarrekening zetten.

Marc
Gast
Marc

Mijn laatste storting loopt ten einde op 29 december 2015!
Wat met de RV wanneer het contract nog niet ten einde is en je toch wilt uitstappen?

Rudy
Gast
Rudy

Wie weet doet Ethias onder druk van Europa een van de volgende jaren opnieuw dergelijk mooi aanbod. Dan is het behoud van contract toch nog aan te raden. Ik heb spijtig genoeg geen glazen bol.

Kevin
Gast
Kevin

Ik dacht dat de tak21 juist gebruikt werd om de successie tarieven te omzeilen ? Dus alles boven de 50.000€ wordt sowieso aan 9% getaxeerd, dan is een schenking aan 3% toch voordeliger. Klopt het dat het voorstel van Ethias enkel geldt voor bedragen boven de 100.000€ ?

Kevin
Gast
Kevin

Mijn vader heeft ook nog zo’n First rekening maar is al 80 jaar. Ik sta als begunstigde. Hopelijk leeft hij nog lang, maar mocht hij de komende jaren komen te gaan, worden hier dan nog erfenis kosten afgetrokken, hoeveel ? Hij zou ook van de regeling kunnen gebruik maken en een schenking doen aan 3% kosten. Wat is de voordeligste oplossing (neem bvb 100.000€) ?

juluscesar
Gast
juluscesar

Mooie discussie; zelf had ik een aflopend ethias contract ;-(

Misschien nog deze bedenkingen in deze TAK context :
– in de media was er sprake om bij de tax shift ook eens te gaan kijken naar TAK-beleggingen (Jawel Meneer Verduyn 😉
-er is ook een Japans scenario mogelijk met meer dan 20 jaar lage rente.
-er zijn ook redelijke soepele tak 21 met opbrengst van n u nog boven de 3 %

Martinet Urbain
Gast
Martinet Urbain

Ik heb juist contact gehad met Ethias en zij zeggen dat er geen enkel risico is dat je je geld kan kwijtspelen in de toekomst !
En dat alles bij het oude blijft en alles gewaarborgd blijft zoals het nu is.

Wat ze nu doen is aan Europa laten zien dat ze inspanningen doen om de First af te bouwen.

lambert
Gast
lambert

Ik heb nog geen brief mogen ontvangen, of het zou vandaag moeten zijn.

Persoonlijk vind ik het wel een interessante piste. Je krijgt in principe 4 jaar de tijd om iets anders of beter te vinden. Dan kan zijn: deel vh kapitaal in het mixer- of kernfonds, en tijdelijk op een spaarrekening met welliswaar een lage intrest maar als reserve kapitaal mocht de zogenaamde dip waar sommigen over spreken zich manifesteren.

Fr.Nagels.
Gast
Fr.Nagels.

Worden de rente van de eerste 3 maanden 2015 ook nog uitbetaald in geval van uitstap?

evita
Gast

Ik heb van Ethias een brief gekregen waarin staat hoeveel rente ik zou krijgen.
Bij verder nakijken is dit bedrag exact de verworven rente op 31 december 2014.

Darts
Gast
Darts

Ik citeer letterlijk uit de brief; ” bovenop uw kapitaal en de verworven intresten betalen wij een uitstappremie van XXXX euro. ”

XXXX = 4 X de verworven rente op 1/1/2015. Dus de verworven rente voor de periode van 1/1/2015 tot de dag van afkoop ( voor 31/03/15 ) wordt wel degelijk mee uitbetaald.

tosca
Gast
tosca

ik heb nog first fiskaal bij ethias hoe zit dat daarmee

Fr.Nagels
Gast
Fr.Nagels

Is deze premie nu vrij van belasting, of gaan ze daar 25% van afromen. Ik vind dat we daar garantie over moeten krijgen, vooraleer we een beslissing nemen eind volgende maand.

Martinet Urbain
Gast
Martinet Urbain

Dus je raad aan alle bedragen boven 100.000 euro af te halen tot dit bedrag?

sud66
Gast
sud66

Het voorstel om 4 x de uitkering van 2014 als “vergoeding” uit te betalen om het uitstaande bedrag af te kopen, zal dat echt ook zonder RV zijn ?
Zo een voorstel is zeker niet opgenomen in de contracten van <2003 en kan dan misschien anders geinterpreteerd worden door de fiscus, zodat er toch nog RV moet op betaald worden ?
Iemand die weet hoe de fiscus gaat reageren ? Eens het voorstel aanvaard, is het te laat natuurlijk…

Darts
Gast
Darts

Ik lees hier de volgende conclusie; Het hangt dus allemaal af van je beleggingshorizon. Wie het geld echt nog langdurig kan missen (>7 jaar) kan best de kat uit te boom kijken. Wel is het zo dat telkens Ethias in het nieuws komt men toch met een onbehaaglijk gevoel kan worden opgescheept, zeker de mensen waarvan het saldo boven de 100000 euro is. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat je eigenlijk niet ongerust hoeft te zijn. Verder, als je beleggingshorizon meer dan 7 jaar is, vermoed ik dat Al Fonds zal aanraden om te beleggen in Fondsen. Als men nu… Lees verder »

Ivan Herregodts
Gast
Ivan Herregodts

Beste Robokat,

Via uw reply 4.1 naar “Nieuwe regels voor het redden van banken”
Ik vraag mij af wat te doen met mijn Tak 23 bij een Lux.maatschappij, waarvan ik mij herinner dat het kapitaal 100% gegarandeerd was door de Luxemburgse staat.
Door toedoen van “Mijn kapitaal” ben ik nu op zoek naar ideeën om dit alles te hervormen, maar wat een complexiteit. Velen hebben een veelvoud van €100.000 … hoe moet je dat dan gaan beschermen?
Zijn er andere wijzen van sparen /beleggen waar bedragen van meer dan € 100.000 ook veilig zijn?
Moeten we nu meer van “beschermen” dan van “beleggen” gaan spreken?
Mvg

G M
Gast
G M

Het is toch 100 000 euro bescherming per financiële instelling? En als men dan toch in levensverzekeringen belegt. Dan kan je er gemakkelijk meerdere nemen bij verschillende instellingen en overal de einddatum van je verzekering op 99j zetten. Na 8j zijn deze contracten vrij van RV en vanaf dan kan je ze als spaarboekje gebruiken. (Vergeet natuurlijk de 2% Di RIP U instap taks niet. ) op spaargids kan je de vergelijking van verschillende levensverzekeringen vinden en dit zonder of met erg lage beheersvergoeding.

JOHN RENIERS
Gast
JOHN RENIERS

Beste Robokat,
Volgens mij kapitaliseren de interesten wel mee hoor ! Want als ik de rente van de afgelopen jaren bereken blijft deze steeds dezelfde 3.44% . Indien de interesten niet mee zouden renderen zou het berekende totale rentepercentage toch zeer langzaam moten minderen of niet?
Graag toch Uw reactie. Maak ik een denk of rekenfout ?

G M
Gast
G M

bij oude contracten (voor 1 september 2003 zoiets dacht ik) kapitaliseert het idd 100% voor de volledige looptijd van je contract. Ongeacht de huidige 0% voor nieuwe stortingen (De volledige looptijd! Dus bij velen op 65j en bij sommigen op 99j)

Martinet Urbain
Gast
Martinet Urbain

En wat te doen als je meer dan 100.000 euro staan hebt? Kwa veiligheid als er toch iets moest gebeuren?

koen gabriels
Gast
koen gabriels

Geachte,
Na het bekijken van mijn uittreksels first van de laatste jaren ,merk ik dat de intersten in de oude contracten wel degelijk kapitaliseren!!!!! Bijhouden lijkt dan wel degelijk te verkiezen dacht ik.

Golddigger
Gast
Golddigger

Volgens mij worden de renteopbrengsten wel telkens bij het kapitaal van de oorspronkelijke stortingen gevoegd. Dus rente blijft rente opbrengen en dit telkens aan de gegarandeerde rentevoet van de oorspronkelijke storting. Weet wel niet of dit bij al hun oude contracten zo is.

Ben Ruh
Gast
Ben Ruh

De jaarlijks gestorte intresten worden beschouwd als nieuwe stortingen; op nieuwe stortingen wordt 0,00 % gegeven. Dus je ziet elk jaar je rendement een ietsje pietsje afnemen. Ik spreek uit ervaring, en zal NIET ingaan op het aanbod van de uitstappremie

Lambert
Gast
Lambert

Hier ook de twijfel om er al dan niet op in te gaan. Als ik vragen mag, waarom ga je er niet op in? Zelfs met een rente van 3,6% en dit ook op de gestorte intresten denk ik er aan om af te kopen. Ethias staat onder curatele en ik wil geen risico lopen om er zoveel mogelijk uit te halen.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be