About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

70 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet
Piet
3 jaren geleden

Ondertussen biedt Laguna Life DAC , een Ierse maatschappij trouwens, ook een uitkoopbod aan! Deze bedraagt ongeveer 19 procent aan premie. Te beslissen tot 7 december.

Dirk Derde
Dirk Derde
4 jaren geleden

Is er iemand die een OMOB FIRST verzekering, met een in de tijd onbeperkt gegarandeerde
opbrengst van 4.75%, lopen heeft, die niet onder de tak21 regeling valt maar als groeps-
verzekering wordt behandeld? Indien zo gelieve contact op te nemen . Ik heb er zo’n
grote lopen en heb daarover met Ethias een zware juridische aanvaring.
Deze contracten kwamen tot op heden niet in aanmerking voor terugkoop.

Renilde
Renilde
4 jaren geleden

Nooit van gehoord. Is dit een betrouwbare verzekeraar?

Piet
Piet
4 jaren geleden

De First rekeningen zijn ondertussen gekrompen tot 175 miljoen euro ( voor ongeveer 4400 spaarders) en Laguna is van plan om een nieuwe terugkoopactie te starten voor diegene die nog niet ingegaan zijn op het eerdere aanbod van Ethias!

Luc
Luc
4 jaren geleden
Antwoord aan  Piet

Op het vorige (en laatste) aanbod van Ethias ben ik ingegaan. Ik was het eerlijk gezegd beu. Ik geloof dat de premie toen 25% was, wat toch niet onaardig is natuurlijk. Rente van ongeveer 7 jaar ver cadeau krijgen…
Ik ben er absoluut zeker van dat Laguna minder zal bieden voor de “die hards”.
Snelle winst: stel dat de gemiddelde meerwaarde op de portefeuille (het zijn heel oude obligaties met nog heel hoge rentes) 29% is (notatie aan 129%) en ze bieden nu 15% oprotpremie, dan is dat toch een leuke winst van 14%…
En ik denk dat velen erop zullen ingaan. Deze keer uit schrik. Een onbekende herverzekeraar… Iers… en bovenal geen staatsgarantie meer!!

Ruud
Ruud
4 jaren geleden

En vanaf wanneer zou de verkoop doorgaan ? ik was sowieso van plan einde dit jaar uit te stappen vanwege het wegvallen van de intrest, misschien beter dan nu al uitstappen voor de overname…

Jef
Jef
5 jaren geleden

Zoals reeds gemeld, blijf rustig zitten of keer terug nu het nog kan, mijn inziens gaat Ethias de resterende first rekeningen verder zelf verder beheren. Ze moesten van Europa de first bom ontmantelen. Ik denk dat hun dit nu gelukt is als ze van een portefeuille van 3,3miljard komen naar nu nog een paar miljoen en ze terug aanpikken met winst sinds vorig jaar. Dus kunnen ze die 3,5% nu nog wel betalen op deze kleine groep van first rekeninghouders en is de first geen bom meer!

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  piet

Als ik jou was, dan zou ik het artikel van mijn collega nog eens goed lezen. Met die uitkering maken ze geen verlies, want je krijgt gewoon wat eigenlijk van jou is.
Ze zouden die 23 miljoen natuurlijk liever in eigen zak gestoken hebben.

Ray
Ray
4 jaren geleden

Ethias moet eventuele mislukking van overname publiekelijk bekendmaken.
Is dit ondertussen gebeurd of zijn ze nog in onderhandeling?

Renilde
Renilde
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ray

Als je terug wil, zou ik niet wachten op de bekendmaking van de misluking. Komende week (tot 20/10), is de laatste week dat je zelf kan terugkeren. Op een mislukking zou ik niet rekenen, dan zouden er te veel kunnen terugkeren.

Renilde
Renilde
4 jaren geleden
Antwoord aan  Renilde

Robokat, zou jij durven terugkeren als je weet dat je het geld de komende jaren zeker niet nodig zult hebben. Ik had nog een contract 3,75% levenslang. ( en levenslang is bij mij levenslang, ik zou het contract bij de notaris laten schenken aan mijn kinderen)

LucF
LucF
4 jaren geleden
Antwoord aan  Renilde

Een verzekeringscontract kan je niet schenken. Eventuele begunstigden bij overlijden ontvangen het kapitaal en intrest maar kunnen niet in de plaats van de erflater komen.

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  LucF

Ik heb het meerdere malen meegemaakt dat er bij een overlijden een notarisakte tevoorschijn kwam waarin een contract (Tak21 en Tak23) aan iemand toegewezen was. Ik weet niet meer of er in het contract een begunstiging aanwezig was, maar de verzekeraar maakte daar geen punt van en voerde de notarisakte uit.
Uitbetaling aan de persoon vernoemd in de akte.
Of de verzekeraar geen problemen maakt als er een gewoon geschreven doc (niet notarieel) wordt voorgelegd, weet ik niet.

Renilde
Renilde
4 jaren geleden
Antwoord aan  LucF

Toch wel, mijn ouders hebben dit voor ons ook gedaan. Ze hebben 3% schenkingsrechten + notariskosten betaald. Het kapitaal staat nu op naam van de kinderen, maar de opbrengsten zijn nog voor mijn ouders.

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Renilde

Zie je wel.

LucF
LucF
4 jaren geleden

Best advies te vragen aan een notaris.

Ook opletten voor verwarring: de ene spreekt over een schenking (bij leven), de andere heeft het over een nalatenschap die uiteenvalt (verdeling).

Ik kan alleen maar zeggen dat KBC-life (tak 23) kapitaliserende beleggingen NIET in aanmerking kwamen voor schenking via notaris met definitieve afhandeling door betaling 3% schenkingsrechten (Vlaanderen).

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  LucF

Waarom die niet en anderen wel ?

LucF
LucF
4 jaren geleden

Nog officiëler misschien:

https://www.belastingen.vlaanderen.be/schenking-van-een-levensverzekeringscontract-aan-de-begunstigde-en-de-erfbelasting

Daar wordt ronduit aangeraden de polis af te kopen en het cash bedrag te schenken, dan is er geen discussie meer mogelijk.

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  LucF

Ik hoop dat je begrijpt dat dit iets helemaal anders is en eigenlijk nog een stap verder gaat.
Voor een aantal een stap te ver.

Luk
Luk
5 jaren geleden

Dit was te lezen in HLN van vorige dinsdag. Wat je schrijft versta ik niet goed. Eens de overnemer is gekend, dan kan je niet meer terug. Enkel als er nog geen overname is, heb je wettelijk 3 maanden de tijd om terug te keren, of indien de overname mislukt, heb je nog een maand extra om terug te keren.

Luc F.
Luc F.
5 jaren geleden
Antwoord aan  Luk

Excuseer mij, ik was onduidelijk en zelfs foutief. Het zit zo.

Ten eerste: wettelijk kan je na afkoop van je First rekening binnen de 30 kalenderdagen op je beslissing terugkeren.

Ten tweede: moest Ethias moeten bekendmaken dat ze GEEN overnemer gevonden hebben voor hun First portefeuille, dan kan je ook nog altijd terugkeren op jouw beslissing (binnen de 3 maanden denk ik). Dat is een optie voor wie de staatsgarantie van allergrootst belang is: nu stap je uit omwille van de onzekerheid, maar als uiteindelijk Ethias de polissen zelf aanhoudt kan je terugkeren. Je moet dan al wat je gekregen hebt (jouw kapitaal, intrest + premie 25% – en dat zal pijn doen -) terugbetalen en dan wordt je polis opnieuw geactiveerd. In de tijd tussen jouw uitstap en herinstap in Ethias First krijg je (natuurlijk) geen rente van Ethias.

Luk
Luk
5 jaren geleden

Zou het niet interessant zijn om het contract terug te activeren, nu ze hebben bekendgemaakt dat het enkel grote europese verzekeraars zijn, die mogelijk de resterende rekeningen gaan overnemen. Het overnamebedrag zal berekend worden naar gelang de levensverwachtingen van de overblijvers, plus een surplus.

Luc F.
Luc F.
5 jaren geleden
Antwoord aan  Luk

Ik heb dat nergens gelezen (“enkel grote europese verzekeraars”), maar weet dat je nog tijd hebt tot (een maand) na de bekendmaking van het mislukken van een verkoop van de portefeuille. Dan weet je tenminste aan WIE verkocht wordt en kan je een gefundeerde beslissing nemen.

Deze terugkeermogelijkheid die Ethias zelf biedt staat naast de wettelijke terugkeerperiode van één maand die je sowieso hebt als beleggers, nadat je zelf bent uitgestapt uit je contract.

Jef
Jef
5 jaren geleden

De Tijd vermeld dat er een halvering van de contracten is gerealiseerd, dwz dat de helft niet ongerust is in een overname ofdat Ethias blufpoker speelt en de contracten toch niet verkocht krijg/heeft!
Dus geen reden tot paniek en rustig blijven aanhouden als ik deze had!

Wimpie
Wimpie
5 jaren geleden

Ter info: De deadline is blijkbaar verschoven van “vóór 7/7/2017” naar “vóór 14/7/2017”.
(zie https://www.ethias.be/part/nl/kenniscentrum/financiele-producten/faq-first-1.html)

Ruud
Ruud
5 jaren geleden

Was ook even in de war met het afkoopbod maar mits dit voor mij niet van toepassing is… moest er toch een overname komen zal ik waarschijnlijk nog wel de tijd hebben om te reageren en eventueel toch nog uit te stappen indien de overnemer niet solvabel blijkt te zijn of zoals je zegt “de overnemer op de fles gaat”, ik ga zeker en vast de reacties hier blijven opvolgen om op de hoogte te blijven van het verdere verloop…

Ruud
Ruud
5 jaren geleden

Volgens ik lees ” De klanten met een First-rekening, verkocht tot september 2003,”, valt een top first Tak 21 afgesloten in September 2010, ook onder de afkoopregeling ?? Ethias heeft geen melding of schrijven gegeven i.v.m. een afkoopregeling ??

Ruud
Ruud
5 jaren geleden

Maar mijn tak 21 valt sowieso mee onder de overname regeling ?? dus ben ik sowieso altijd de pineut, of ik stap eruit en moet dan RV betalen mits er nog geen 8 jaar gepasseerd is en indien ik mijn tak 21 behoud dan loopt ik het risico van de kapitaalsgarantie ?? juist of bekijk ik het verkeerd ?

Ruud
Ruud
5 jaren geleden

Nee je hebt gelijk , ik ben er niet zoveel mee bezig wegens tijdsgebrek daarom ik hier enige raad kwam zoeken… als ik ga praten met Ethias zullen ze me waarschijnlijk aanraden om uit te stappen, d.w.z. uitstapkosten + RV. jammer want denkelijk was ik er toch uitgestapt na de 8 jaar… (nog 7 maanden)… maar zit nu met de beslissing die je moet nemen voor 07 juli… alvast bedankt voor de hier gegeven feedback…

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ruud

Als je nog maar 7 maanden te gaan hebt om zonder RV te kunnen opvragen, dan zou ik wachten en me niets aantrekken van een eventueel verlies van de depositowaarborg.
Het zou al moeten lukken dat de overnemer binnen de 7 maanden na de overname op de fles gaat.

Geert P
Geert P
5 jaren geleden

Duidelijk, dank voor alle commentaren.
Ik verkoop en zie wel als hun onderhandelingen mislukken of ik opnieuw inteken. Ik kan uiteraard nergens 3.75% vaste intrest bekomen… heeft iemand een goede tip om momenteel in een ander
” stabiel” product in te tekenen?

Geert P. uit Heverlee ….

en niet die Geert uit Heverlee die Ethias gebruikt in hun reclame campagne.. 😉

evita
evita
5 jaren geleden
Antwoord aan  Geert P

Geert, is het niet de Chris uit Heverlee ?

PIERRE VAN NAMEN
PIERRE VAN NAMEN
5 jaren geleden

Ethias-First klant zouden best samen blok vormen en eens duidelijk onze tanden laten zien aan dit soort verzekeraars. Samen alle andere verzekeringen bij Ethias opzeggen wegens het niet nakomen van hun eigen regels. Lees ook het voorstel van Vincent van 31 mei. Dit zou eens een goed signaal zijn voor alle verzekeraars. Mvg Pierre

ouwe
5 jaren geleden

De vraag is, als die buitenlandse verzekeraar in faling gaat we alsnog bij Ethias zelf kunnen aankloppen voor de waarborg van onze Firts-rekening.

ouwe
5 jaren geleden

Aan ETHIAS Firts-rekeninghouders, zie brief van Ethias van 21 oktober 2008.
“Uw kapitaal en basisintrest zijn bij de FIRTS-producten volledig gewaarborgd”

Als Ethias dit document eenzijdig kan wijzigen, welke waarde hebben bank-verzekeringsdocumenten dan nog.

Wat denken jullie van dit document?

Lut
Lut
5 jaren geleden

Ik vind het spijtig, we hebben gespaard voor onze oude dag, met ons pensioen gaan we niet rond komen als we in een verzorgingshuis moeten.
Met onze intresten bij zou het gemakkelijker zijn om rond te komen.
Lut

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Lut

Als je niet genoeg gespaard hebt, kom je zelfs met je spaarcenten erbij, nog niet toe.

Mouche
Mouche
5 jaren geleden

Ik had begrepen dat dit niet zou gelden voor First pensioensparen, waar jaarlijks wordt bijgestort aan nieuwe voorwaarden en dus die hoge rentes hier niet echt van toepassing zijn en dus geen probleem voor Ethias.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Mouche

Dat zou best wel eens kunnen.
Ook bij andere verzekeraars krijgen pensioenverzekeringen hogere rendementen: men kan de instroom beter managen en de uitstroom is op voorhand te bepalen.

Stam
Stam
5 jaren geleden

Wat Mouche schrijft zal waarschijnlijk kloppen. In mijn eerdere mail heb ik dit ook vermeld, bij vorige uitkopen heeft Ethias mij bevestigd dat First Pensioen en Fiscaal NIET betrokken waren. Dat zal nu dan waarschijnlijk niet anders zijn.

Luc F.
Luc F.
5 jaren geleden
Antwoord aan  Stam

Op mijn First Fiscaal kan ik nog jaarlijks bijstorten. Er is zelfs een gegarandeerd rendement op het voorgenomen jaarlijks streefbedrag. Dus tot dat bedrag heb ik nog ten volle 3,75%. Dit in combinatie met een fiscaal voordeel is voor mij zeker aanvaardbaar.

De First Fiscaal maakt geen onderdeel uit van heel de heisa. Vermoedelijk omdat dit fiscale contracten zijn… en zij daardoor niet overdraagbaar/verkoopbaar zijn?

First Fiscaal contracten zijn wellicht allemaal relatief kleinere polissen. Er is toch een wettelijk bepaald maximumbedrag dat je er in kan onderbrengen. In een gewone First kon je zoveel beleggen als je maar wilde… of kon.

Zelfs al stort iemand jaarlijks 2.500 EUR over heel zijn carrière in een First Fiscaal, dit blijft nog een betrekkelijk klein bedrag.

Natuurlijk, Ethias krijgt jaarlijks een hoger bedrag waar zij die redelijk hoge rente moeten op betalen…

VINCENT
VINCENT
5 jaren geleden

Mijn voorstel is het volgende. Daar Ethias zijn belofte, die hij in het verleden maakte , niet nakomt stel ik voor op de verkoop van First rekening in te gaan maar ook alle verzekeringen ( brand, familiale, auto
, enz. ) op te zeggen . EEN FIRMA DIE ZIJN BELOFTE NIET NAKOMT KUNNEN WE MISSEN ALS KIESPIJN .

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  VINCENT

Ooit eens een studie gezien waarbij men tot de vaststelling kwam dat men bij Ethias bij de schadegevallen maar tot zo’n 60% geregelde gevallen kwam. Bij de andere maatschappijen die met makelaars werken, was dat rond de 80%.
Wat betekent dat ? Dat particulieren, die niet bijgestaan worden door mensen uit het vak, zich te snel met een kluitje in het riet laten sturen.

eric
eric
5 jaren geleden
Antwoord aan  VINCENT

Ik heb al lang mijn verzekeringen bij Ethias opgezegd !!!! Alléén mijn First rekening houd ik aan .

Eric MOENS
Eric MOENS
5 jaren geleden

En dan nog maar te zwijgen over wat er met die First-contracten gaat gebeuren als ze opgekocht worden door een investeerder uit China, Dubai of bvb. Rusland (Sberbank bvb.) ! “Garanties” kunnen dan al helemaal vergeten worden !

Eric MOENS
Eric MOENS
5 jaren geleden

Ben eens benieuwd welke Europeaan zo’n product als de First met zulke uitkeringen (voor onbepaalde duur) voor ca. 600 miljoen euro gaat willen opkopen ! Want het zijn wellicht de “die-hards”, die van in den beginne bij de lancering van het product instapten en dus de hoogste procenten genieten, die nu nog niet uitgestapt zijn… Ik ken er persoonlijk zo in mijn omgeving, die er voor 1 miljoen kapitaal staan hebben à gemiddeld 6 % ’s jaars (dus ieder jaar minstens 60.000 euro interesten binnenrijven = 5000 euro per maand netto) en die halstarrig ieder uitstap-bod van Ethias weigeren. Als ze hun opkopers-horizon niet gaan verbreden, zullen ze (federaal + gewesten) nog jaren met een flinke kei in hun schoen moeten rondhinken !

evita
evita
5 jaren geleden
Antwoord aan  Eric MOENS

Die mensen hebben dan toch wel heel veel lef, ofwel een miljoentje meer of minder maakt niet uit.

piet
piet
5 jaren geleden

Heb zojuist contact gehad met Ethias en zij bevestigen mij dat zij buiten Europa gaan! Dus China, Rusland, Midden-Oosten kan……

Arme luis
Arme luis
5 jaren geleden

“Bij de harde volhouders die geen garantiestelsel nodig heeft”? Hallo? De deur gaat nu open voor elke verzekering. Gangsters zijn het. Onderweg zelf de regels veranderen mag ik met mijn lening ook niet.

Johan
Johan
5 jaren geleden

Ik mis in de berekeningen wederom de eventueel verschuldigde rvh op de termijn en/of
spaarrekening. Deze heeft een grote impact op de totale belegging.
Bovendien gaat bij het herbeleggen in een nieuwe tak 21 toch de acht jaar weer lopen?

renilde
renilde
5 jaren geleden

Zou de vrijstelling van roerende voorheffing ook nog gelden bij een niet Belgische verzekeraar?

De kleine spaarder
De kleine spaarder
5 jaren geleden

Zijn ze dan nog fiscaal aftrekbaar?
Was het afsluiten bij een Belgische verzekeraar geen voorwaarde?

Stam
Stam
5 jaren geleden

Beste,
Ik heb nog een First “Pensioensparen” en een First “Fiscaal” – Leven. Ethias heeft mij indertijd bevestigd dat deze producten niet betrokken waren. Ik heb trouwens ook nooit een uitkoopaanbod gekregen. Met de nieuwe uitstapregeling wordt dit misschien anders. Weten jullie hier meer over.
Vriendelijke groeten.
Gilbert

Bart VW
Bart VW
5 jaren geleden

Ethias heeft ook First Pensioenspaarfondsen op de markt gebracht, vallen die daar ook onder of niet? e zou toch stom moeten zijn om dan in te stemmen met verkoop want dan betaal je daar 33% boete op en doe je eigenlijk nog 8% verliest met hun premie van ‘slechts’ 25%.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

70
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x