About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

70
Reageer op dit artikel

avatar
25 Comment threads
45 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
25 Comment authors
PietRobokat (Carl De Ridder)RuudLucDirk Derde Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Piet
Gast
Piet

Ondertussen biedt Laguna Life DAC , een Ierse maatschappij trouwens, ook een uitkoopbod aan! Deze bedraagt ongeveer 19 procent aan premie. Te beslissen tot 7 december.

Dirk Derde
Gast
Dirk Derde

Is er iemand die een OMOB FIRST verzekering, met een in de tijd onbeperkt gegarandeerde
opbrengst van 4.75%, lopen heeft, die niet onder de tak21 regeling valt maar als groeps-
verzekering wordt behandeld? Indien zo gelieve contact op te nemen . Ik heb er zo’n
grote lopen en heb daarover met Ethias een zware juridische aanvaring.
Deze contracten kwamen tot op heden niet in aanmerking voor terugkoop.

Jef
Gast
Jef

Zoals reeds gemeld, blijf rustig zitten of keer terug nu het nog kan, mijn inziens gaat Ethias de resterende first rekeningen verder zelf verder beheren. Ze moesten van Europa de first bom ontmantelen. Ik denk dat hun dit nu gelukt is als ze van een portefeuille van 3,3miljard komen naar nu nog een paar miljoen en ze terug aanpikken met winst sinds vorig jaar. Dus kunnen ze die 3,5% nu nog wel betalen op deze kleine groep van first rekeninghouders en is de first geen bom meer!

piet
Gast
piet
Al Fonds (Marc Person)
Lid

Als ik jou was, dan zou ik het artikel van mijn collega nog eens goed lezen. Met die uitkering maken ze geen verlies, want je krijgt gewoon wat eigenlijk van jou is.
Ze zouden die 23 miljoen natuurlijk liever in eigen zak gestoken hebben.

Ray
Gast
Ray

Ethias moet eventuele mislukking van overname publiekelijk bekendmaken.
Is dit ondertussen gebeurd of zijn ze nog in onderhandeling?

Renilde
Gast
Renilde

Als je terug wil, zou ik niet wachten op de bekendmaking van de misluking. Komende week (tot 20/10), is de laatste week dat je zelf kan terugkeren. Op een mislukking zou ik niet rekenen, dan zouden er te veel kunnen terugkeren.

Renilde
Gast
Renilde

Robokat, zou jij durven terugkeren als je weet dat je het geld de komende jaren zeker niet nodig zult hebben. Ik had nog een contract 3,75% levenslang. ( en levenslang is bij mij levenslang, ik zou het contract bij de notaris laten schenken aan mijn kinderen)

LucF
Gast
LucF

Een verzekeringscontract kan je niet schenken. Eventuele begunstigden bij overlijden ontvangen het kapitaal en intrest maar kunnen niet in de plaats van de erflater komen.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik heb het meerdere malen meegemaakt dat er bij een overlijden een notarisakte tevoorschijn kwam waarin een contract (Tak21 en Tak23) aan iemand toegewezen was. Ik weet niet meer of er in het contract een begunstiging aanwezig was, maar de verzekeraar maakte daar geen punt van en voerde de notarisakte uit.
Uitbetaling aan de persoon vernoemd in de akte.
Of de verzekeraar geen problemen maakt als er een gewoon geschreven doc (niet notarieel) wordt voorgelegd, weet ik niet.

Renilde
Gast
Renilde

Toch wel, mijn ouders hebben dit voor ons ook gedaan. Ze hebben 3% schenkingsrechten + notariskosten betaald. Het kapitaal staat nu op naam van de kinderen, maar de opbrengsten zijn nog voor mijn ouders.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Zie je wel.

LucF
Gast
LucF

Best advies te vragen aan een notaris.

Ook opletten voor verwarring: de ene spreekt over een schenking (bij leven), de andere heeft het over een nalatenschap die uiteenvalt (verdeling).

Ik kan alleen maar zeggen dat KBC-life (tak 23) kapitaliserende beleggingen NIET in aanmerking kwamen voor schenking via notaris met definitieve afhandeling door betaling 3% schenkingsrechten (Vlaanderen).

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Waarom die niet en anderen wel ?

LucF
Gast
LucF

Nog officiëler misschien:

https://www.belastingen.vlaanderen.be/schenking-van-een-levensverzekeringscontract-aan-de-begunstigde-en-de-erfbelasting

Daar wordt ronduit aangeraden de polis af te kopen en het cash bedrag te schenken, dan is er geen discussie meer mogelijk.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik hoop dat je begrijpt dat dit iets helemaal anders is en eigenlijk nog een stap verder gaat.
Voor een aantal een stap te ver.

Luk
Gast
Luk

Dit was te lezen in HLN van vorige dinsdag. Wat je schrijft versta ik niet goed. Eens de overnemer is gekend, dan kan je niet meer terug. Enkel als er nog geen overname is, heb je wettelijk 3 maanden de tijd om terug te keren, of indien de overname mislukt, heb je nog een maand extra om terug te keren.

Luc F.
Gast
Luc F.

Excuseer mij, ik was onduidelijk en zelfs foutief. Het zit zo. Ten eerste: wettelijk kan je na afkoop van je First rekening binnen de 30 kalenderdagen op je beslissing terugkeren. Ten tweede: moest Ethias moeten bekendmaken dat ze GEEN overnemer gevonden hebben voor hun First portefeuille, dan kan je ook nog altijd terugkeren op jouw beslissing (binnen de 3 maanden denk ik). Dat is een optie voor wie de staatsgarantie van allergrootst belang is: nu stap je uit omwille van de onzekerheid, maar als uiteindelijk Ethias de polissen zelf aanhoudt kan je terugkeren. Je moet dan al wat je gekregen… Lees verder »

Luk
Gast
Luk

Zou het niet interessant zijn om het contract terug te activeren, nu ze hebben bekendgemaakt dat het enkel grote europese verzekeraars zijn, die mogelijk de resterende rekeningen gaan overnemen. Het overnamebedrag zal berekend worden naar gelang de levensverwachtingen van de overblijvers, plus een surplus.

Luc F.
Gast
Luc F.

Ik heb dat nergens gelezen (“enkel grote europese verzekeraars”), maar weet dat je nog tijd hebt tot (een maand) na de bekendmaking van het mislukken van een verkoop van de portefeuille. Dan weet je tenminste aan WIE verkocht wordt en kan je een gefundeerde beslissing nemen.

Deze terugkeermogelijkheid die Ethias zelf biedt staat naast de wettelijke terugkeerperiode van één maand die je sowieso hebt als beleggers, nadat je zelf bent uitgestapt uit je contract.

Jef
Gast
Jef

De Tijd vermeld dat er een halvering van de contracten is gerealiseerd, dwz dat de helft niet ongerust is in een overname ofdat Ethias blufpoker speelt en de contracten toch niet verkocht krijg/heeft!
Dus geen reden tot paniek en rustig blijven aanhouden als ik deze had!

Wimpie
Gast
Wimpie

Ter info: De deadline is blijkbaar verschoven van “vóór 7/7/2017” naar “vóór 14/7/2017”.
(zie https://www.ethias.be/part/nl/kenniscentrum/financiele-producten/faq-first-1.html)

Ruud
Gast
Ruud

Was ook even in de war met het afkoopbod maar mits dit voor mij niet van toepassing is… moest er toch een overname komen zal ik waarschijnlijk nog wel de tijd hebben om te reageren en eventueel toch nog uit te stappen indien de overnemer niet solvabel blijkt te zijn of zoals je zegt “de overnemer op de fles gaat”, ik ga zeker en vast de reacties hier blijven opvolgen om op de hoogte te blijven van het verdere verloop…

Ruud
Gast
Ruud

Volgens ik lees ” De klanten met een First-rekening, verkocht tot september 2003,”, valt een top first Tak 21 afgesloten in September 2010, ook onder de afkoopregeling ?? Ethias heeft geen melding of schrijven gegeven i.v.m. een afkoopregeling ??

Geert P
Gast
Geert P

Duidelijk, dank voor alle commentaren.
Ik verkoop en zie wel als hun onderhandelingen mislukken of ik opnieuw inteken. Ik kan uiteraard nergens 3.75% vaste intrest bekomen… heeft iemand een goede tip om momenteel in een ander
” stabiel” product in te tekenen?

Geert P. uit Heverlee ….

en niet die Geert uit Heverlee die Ethias gebruikt in hun reclame campagne.. 😉

evita
Gast
evita

Geert, is het niet de Chris uit Heverlee ?

PIERRE VAN NAMEN
Gast
PIERRE VAN NAMEN

Ethias-First klant zouden best samen blok vormen en eens duidelijk onze tanden laten zien aan dit soort verzekeraars. Samen alle andere verzekeringen bij Ethias opzeggen wegens het niet nakomen van hun eigen regels. Lees ook het voorstel van Vincent van 31 mei. Dit zou eens een goed signaal zijn voor alle verzekeraars. Mvg Pierre

ouwe
Gast

De vraag is, als die buitenlandse verzekeraar in faling gaat we alsnog bij Ethias zelf kunnen aankloppen voor de waarborg van onze Firts-rekening.

ouwe
Gast

Aan ETHIAS Firts-rekeninghouders, zie brief van Ethias van 21 oktober 2008.
“Uw kapitaal en basisintrest zijn bij de FIRTS-producten volledig gewaarborgd”

Als Ethias dit document eenzijdig kan wijzigen, welke waarde hebben bank-verzekeringsdocumenten dan nog.

Wat denken jullie van dit document?

Lut
Gast
Lut

Ik vind het spijtig, we hebben gespaard voor onze oude dag, met ons pensioen gaan we niet rond komen als we in een verzorgingshuis moeten.
Met onze intresten bij zou het gemakkelijker zijn om rond te komen.
Lut

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Als je niet genoeg gespaard hebt, kom je zelfs met je spaarcenten erbij, nog niet toe.

Mouche
Gast
Mouche

Ik had begrepen dat dit niet zou gelden voor First pensioensparen, waar jaarlijks wordt bijgestort aan nieuwe voorwaarden en dus die hoge rentes hier niet echt van toepassing zijn en dus geen probleem voor Ethias.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Dat zou best wel eens kunnen.
Ook bij andere verzekeraars krijgen pensioenverzekeringen hogere rendementen: men kan de instroom beter managen en de uitstroom is op voorhand te bepalen.

Stam
Gast
Stam

Wat Mouche schrijft zal waarschijnlijk kloppen. In mijn eerdere mail heb ik dit ook vermeld, bij vorige uitkopen heeft Ethias mij bevestigd dat First Pensioen en Fiscaal NIET betrokken waren. Dat zal nu dan waarschijnlijk niet anders zijn.

Luc F.
Gast
Luc F.

Op mijn First Fiscaal kan ik nog jaarlijks bijstorten. Er is zelfs een gegarandeerd rendement op het voorgenomen jaarlijks streefbedrag. Dus tot dat bedrag heb ik nog ten volle 3,75%. Dit in combinatie met een fiscaal voordeel is voor mij zeker aanvaardbaar. De First Fiscaal maakt geen onderdeel uit van heel de heisa. Vermoedelijk omdat dit fiscale contracten zijn… en zij daardoor niet overdraagbaar/verkoopbaar zijn? First Fiscaal contracten zijn wellicht allemaal relatief kleinere polissen. Er is toch een wettelijk bepaald maximumbedrag dat je er in kan onderbrengen. In een gewone First kon je zoveel beleggen als je maar wilde… of… Lees verder »

VINCENT
Gast
VINCENT

Mijn voorstel is het volgende. Daar Ethias zijn belofte, die hij in het verleden maakte , niet nakomt stel ik voor op de verkoop van First rekening in te gaan maar ook alle verzekeringen ( brand, familiale, auto
, enz. ) op te zeggen . EEN FIRMA DIE ZIJN BELOFTE NIET NAKOMT KUNNEN WE MISSEN ALS KIESPIJN .

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ooit eens een studie gezien waarbij men tot de vaststelling kwam dat men bij Ethias bij de schadegevallen maar tot zo’n 60% geregelde gevallen kwam. Bij de andere maatschappijen die met makelaars werken, was dat rond de 80%.
Wat betekent dat ? Dat particulieren, die niet bijgestaan worden door mensen uit het vak, zich te snel met een kluitje in het riet laten sturen.

eric
Gast
eric

Ik heb al lang mijn verzekeringen bij Ethias opgezegd !!!! Alléén mijn First rekening houd ik aan .

Eric MOENS
Gast
Eric MOENS

En dan nog maar te zwijgen over wat er met die First-contracten gaat gebeuren als ze opgekocht worden door een investeerder uit China, Dubai of bvb. Rusland (Sberbank bvb.) ! “Garanties” kunnen dan al helemaal vergeten worden !

Arme luis
Gast
Arme luis

“Bij de harde volhouders die geen garantiestelsel nodig heeft”? Hallo? De deur gaat nu open voor elke verzekering. Gangsters zijn het. Onderweg zelf de regels veranderen mag ik met mijn lening ook niet.

Johan
Gast
Johan

Ik mis in de berekeningen wederom de eventueel verschuldigde rvh op de termijn en/of
spaarrekening. Deze heeft een grote impact op de totale belegging.
Bovendien gaat bij het herbeleggen in een nieuwe tak 21 toch de acht jaar weer lopen?

renilde
Gast
renilde

Zou de vrijstelling van roerende voorheffing ook nog gelden bij een niet Belgische verzekeraar?

De kleine spaarder
Gast
De kleine spaarder

Zijn ze dan nog fiscaal aftrekbaar?
Was het afsluiten bij een Belgische verzekeraar geen voorwaarde?

Stam
Gast
Stam

Beste,
Ik heb nog een First “Pensioensparen” en een First “Fiscaal” – Leven. Ethias heeft mij indertijd bevestigd dat deze producten niet betrokken waren. Ik heb trouwens ook nooit een uitkoopaanbod gekregen. Met de nieuwe uitstapregeling wordt dit misschien anders. Weten jullie hier meer over.
Vriendelijke groeten.
Gilbert

Bart VW
Gast
Bart VW

Ethias heeft ook First Pensioenspaarfondsen op de markt gebracht, vallen die daar ook onder of niet? e zou toch stom moeten zijn om dan in te stemmen met verkoop want dan betaal je daar 33% boete op en doe je eigenlijk nog 8% verliest met hun premie van ‘slechts’ 25%.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be