About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Steven Genné
Steven Genné
4 jaren geleden

Er is een fout in de tabel: scenario 2 begint met 60 000 ipv 62500 !

Hector
Hector
4 jaren geleden

Mijn reactie is wel een beetje laat, maar volgens mij houd Jullie tabel maar rekening met 9 jaar ipv 10 jaar. Dit maakt een groot verschil. Vanaf 10 jaar, maak je met de simulatie altijd verlies als je uitstapt.

renilde
renilde
4 jaren geleden

Zou het kunnen dat bij een overname van Ethias door een andere verzekeraar, enkel de winstgevende delen worden overgenomen, en de rest achterblijft?

renilde
renilde
4 jaren geleden

Bedankt voor uw antwoord. Ik denk dan toch dat ik ga uitstappen. Op 7 jaar kan er nog te veel gebeuren.

Bart De Smet
Bart De Smet
4 jaren geleden

Interessant artikel.
Ik volg MK al een tijd en geniet van de klare kijk op de zaken.
Misschien nuttig op te merken dat je in de tabel bij scenario 1 de bruto waarde vindt van je belegging, de roerende voorheffing moet er nog van af (en we ervaren dat die steeds stijgt).

Groeten,
B uit B

G.M
G.M
4 jaren geleden

En wat met de volgende strategie?
Je vraagt het geld bij Ethias op en je betaalt een deel van je woonlening terug aan de bank. Vooral het niet fiscale gedeelte van de woonlening. Dit heeft als bijkomend voordeel dat ook de Schuldsaldoverzekering komt te vervallen of sterk gereduceerd wordt. (Als ik goed gerekend heb, dan komt dit neer op een bijkomende winst van ongeveer op 2,1% per jaar en dat in mijn geval nog 18 jaar). Ik heb indertijd geleend omdat mijn spaarproducten meer opbrachten dan de rentevoet van de woonlening. Aan het fiscale deel van de woonlening, blijf ik af, OF diegenen die toch vervroegd willen terugbetalen (omdat ze maar 1 woonling hebben), zorg er dan voor dat je openstaand kapitaal nooit lager is dan de resterende fiscale aftrek voor de komende jaren.
Het geld dat ik daardoor maandelijks minder moet afbetalen zou ik integraal op maandelijkse basis storten in het Mixerfonds.

Wat zijn de bemerkingen hierop?

Is dit een goede strategie?

Wat zijn de nadelen? Waarop zou ik moeten letten? Risico´s? Zie ik iets over het hoofd?

G. M.
G. M.
4 jaren geleden

Ik kwam enkel op dat idee na het lezen van je tabellen die uitgaan van een spaarproduct van slechts rond de 1%. Maar de meeste leningen welke de mensen hebben zijn veel hoger dan 1% eerder 2%. Volgens mij, heb je door de vervroegde terugbetaling, 2 vliegen in 1 klap. Je incasseert 25% van Ethias en ook nog eens als extra de rentevoet van je lening bij de bank. (De herbeleggingsvergoeding (3 maanden intrest) bij de bank, smelt als sneeuw voor de zon en stelt eigenlijk niet zoveel meer voor.) Daarnaast stopt ook de premie schuldsaldoverzekering waar je helemaal niets aan had. De maandelijkse bijdrage die je vroeger aan de bank stortte, stort je dan integraal in een Mijn Kapitaal Flexer of Mixerfond ( die als doelstelling 4 of 7% hebben.)

bosske
bosske
4 jaren geleden

Interessante klare kijk op de situatie en de mogelijkheden, al blijft een keuze maken toch moeilijk met een rendement van 3,55%.

Paul
Paul
4 jaren geleden

In De Belegger lees ik dat je bij Ethias momenteel kan overstappen op Certiflex van verzekeraar Integrale met verlaagde instapkosten van 0,5 % i.p.v. 1%. Wel tax 2 % s(aa( betalen. De min gegarandeerde rente bedraagt voor 8 jaar 1,25%.

Dus moet een van de scenario’s eens herberekend worden. s er zo’n wizzkid (of Robokat) onder ons?

Paul
Paul
4 jaren geleden
Antwoord aan  Paul

OK, ik begrijp je redenering. Toch héél erg bedankt voor je achtergrond info bij First.

By the way, ik denk dat ik het bedrag ga afhalen en transfereren naar een van de modelportefeuilles bij Me Direct (Ben 67 j. jong en dus bv 70% in Mixer en 30% in Flexer). Is dat geen zinnig alternatief bij een uitstap uit First?

Paul
Paul
4 jaren geleden

Dat was idd mijn bedoellng; gespreid instappen over pakweg 24 maanden.

Bedankt en dikke proficiat voor de (nafhankelijke) website.

renilde
renilde
4 jaren geleden

De overblijvende rekeningen zouden naar een herverzekeraar gaan of overgenomen worden. Blijft Ethias dan wel verantwoordelijk? Bij de overname van de Ethias spaarrekeningen door Optima is het toch ook slecht afgelopen?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

19
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x