De regering Di Rupo heeft onlangs beslist om de instap taks op tak21 producten te verhogen van 1,1% naar 2%. We bestuderen welke invloed dit heeft op het rendement van deze producten.
We vertrekken van een bedrag van 30.000 euro, dat we volledig investeren in een tak21 product.
We gaan uit van de veronderstelling dat je kiest voor een product met een hoge gewaarborgde rente. Via de vergelijkingstool van spaargids, leren we dat de zes producten die nu de hoogste gegarandeerde rentes bieden, in 2011 een gemiddeld totaal rendement van 2,75% hadden.
We hanteren als rendement voor onze berekeningen een gemiddeld rendement van 2,75% voor wie denkt dat de rente laag blijft en daarnaast een iets optimistischer 3,25%.
We houden verder geen rekening met andere onkosten zoals instapkosten.
We merken dus dat:
In percenten is het verschil heel erg klein. Op 8 jaar is dit maar een luttele 0,12% op jaarbasis.
In feite heeft de extra taks slechts een minimaal effect op je rendement in procenten. Dat geldt natuurlijk enkel indien je de belegging minstens 8 jaar laat staan.
Het is nogmaals een argument om een tak21 te bekijken als een langetermijn belegging. De tak21 is geen vervanging van het spaarboekje, waar je na korte tijd terug geld kan van afhalen. Dit wordt nog versterkt door de conjuncturele vergoeding die de meeste verzekeraars zullen toepassen indien de rente ooit zou gaan stijgen.
Al bij al dus een beperkte impact voor de langetermijn belegger.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Hebben jullie al ooit een vergelijking gemaakt tussen beleggen via tak 21/tak 23 of individueel beleggen in fondsen? Wat biedt het hoogste rendement rekeninghoudend met verzekeringstaks, instapkosten, beheerskosten, …?
Ja, we hebben deze vergelijking al gemaakt. Momenteel herwerk ik dit artikel wegens de fiscale wijzigingen die van toepassing zijn sinds 1/1/2013. Vanavond wordt dit artikel (terug) gepubliceerd.
Beste Kiwi, geldt die taks alleen voor Tak21 of ook voor Tak23 ?
En ook van mij de beste wensen voor 2013 aan alle lezers hier op deze blog: een goede gezondheid en hopelijk goede resultaten met de beleggingskes…
De taks van 2% is vanaf nu van toepassing op alle tak21/23 met uitzondering van pensioenspaarverzekeringen.
De programmawet is vandaag gepubliceerd in het Staatsblad. De taks van 2% is van toepassing op de premies die vanaf 1 januari 2013 worden betaald (art. 104 en 105).
Hoe hoger het rendement (eventuele winstdeelname in de toekomst) én hoe langer het geld belegd blijft, hoe groter het verschil wordt. Er is een redelijke kans dat je ook de eerste dagen van 2013 nog kan storten aan 1,1% instaptaks vermits de begrotingswetgeving niet voor het einde van 2012 klaar zal zijn. Indien veel mensen nog snel gaan bijstorten om de hogere taks te vermijden, levert dit op korte termijn al direct miljoenen euro’s op voor de staatskas.
Iemand een idee wanneer deze maatregel zou ingaan?
Ik lees in de pers dat dit vanaf 01.01.2013 zou zijn.
Mits de nodige wetgeving nog tijdig klaar raakt.
335€ extra winst als je nu nog vlug inschrijft, lijkt misschien niet veel, maar daar kan ik toch al wat leuks mee doen. Misschien ook eens interressant om te vergelijken wat je minder betaalt als je die 30.000€ in kasbons, obligaties, fondsen of aandelen steekt : nu en straks. Ik denk er bvb aan de Leterme staatsbons te verkopen en dit geld nu nog vlug te herbeleggen.
In feite is het simpel: als je startkapitaal 0.9% kleiner is dan is je eindkapitaal ook 0.9% kleiner. Dat 0.12% rendementsverschil per jaar is dus niet zo luttel als het lijkt.
Straf toch, dit blijkt dus een klein bedrag te zijn. Maar wat totaal bedrag kan de regering hier nu uithalen. Veel kan dat dan niet zijn?
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be