About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stijn
Stijn
5 jaren geleden

Weet iemand de KID van Delta Lloyd terug te vinden aub?

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Stijn

Zoals je kan lezen in het artikel is er een overgangsperiode en kan het tot eind 2019 duren vooraleer alle maatschappijen klaar zijn met die nieuwe documenten.
Ik heb nu al een idee bij welke dat weer heel lang gaat duren: ze gaan nu ook met de kosten moeten boven water komen. Wij gaan die controleren want met Tak23 lukt dat.

E10NE (niet E10)
E10NE (niet E10)
5 jaren geleden

Heb vastgesteld dat mijn vader (binnenkort 87) nog vijf TAK-23-producten (vervaldagen 2021 en 2022) heeft lopen, dewelke hem indertijd door de BANK van de Post als veilige beleggingen werden “aangesmeerd” (TER INFO: ze zijn van het type CLICK&FIX1 – RESTART 1 & 2 – TITAN 1 en PROFILE 1). Over de onderliggende waarden van sommige dezer “beleggingen met kapitaalsbescherming op eindvervaldag” wil ik het dan nog niet hebben.
Meerdere beheersreglementen maken gewag dat er geen afkoopvergoedingen van 2,50% meer verschuldigd zijn indien de afkoop uitwerking heeft meer dan 5 jaar na inwerkingtreding van het contract. Zou het – de situatie van mijn vader en de aard van de producten in acht genomen – niet beter zijn de kans te baat te nemen om uit deze producten te stappen (als ik het goed voorheb, dient er in dergelijk geval nog wel een RV op de meerwaarde te worden betaald). Ben er mij van bewust dat jullie geen persoonlijk advies mogen/kunnen geven, maar het actuele rendement van het merendeel dezer “beleggingen” is ook al niet veel soeps!!

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  E10NE (niet E10)

Er is een wezenlijk verschil tussen een belegging zonder risico en een belegging met rendement. Spijtig genoeg klasseert MIFID enkel op risico zodat men aan heel wat mensen met weinig kennis van financieel beheer zo’n prullaria mag aansmeren. Bovendien laten die mensen zich vangen omdat ze MijnKapitaal niet geconsulteerd hebben.
Wat ik zou doen ? Opzoeken op de website van BPost wat de afkoopwaarde van die dingen is en dan naar het Postkantoor gaan en daar laten berekenen wat je zal terugkrijgen als je ze nu aanbiedt. Dan kan je een beslissing nemen.
Het is niet omdat je nu zonder kosten kan uitstappen, dat je geen verlies zult maken. In de meeste gevallen geldt de kapitaalswaarborg enkel op de eindvervaldag. Als er veel obligaties in zo’n gestructureerd fonds zitten, zou het misschien toch nog voordelig kunnen uitvallen als je er nu zonder kosten kan uitstappen. Doe het dan in elk geval voor de rente weer gaat stijgen.

E10NE (niet E10)
E10NE (niet E10)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Denk dat alle dezer gestructureerd producten gekoppeld zijn aan een korf van aandelen/aandelenindex. Indien ik bij benadering het actuele netto-jaarrendement wil kennen (excl eventuele RV’s bij uitstap en inmiddels uitgekeerde DIV), kan ik dan hiervoor als volgt te werk gaan?
1) NIW 2 (actueel NIW) – NIW 1 (= aankoopkoers per eenheid incl alle kosten),
2) dit resultaat x 100 en vervolgens alles terug delen door NIW1,
3) dit resultaat (%-totaalrendement) delen door het aantal maanden (looptijd),
4) dit resultaat x 12,
of…..

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  E10NE (niet E10)

Ik zou daar zelf niet gaan aan rekenen: meestal vind je zoiets op de website. Met de Isincode te googelen, kom je er dikwijls direct op.
Of laat anders die mannen/vrouwen van de post maar eens werken: zij hebben die gegevens zeker in hun computer zitten. Controleer daarbij terzelfdertijd de eventuele uitstapkosten.

Dirk Derde
Dirk Derde
5 jaren geleden

Ik lees ” de 2% Belgische premietaks wordt niet meegerekend in de onkosten”.
Vergis ik mij als ik denk dat deze premietaks wordt betaald op de premie van
een tak 21 en bij een tak 44 enkel op het gedeelte tak 21 en nooit op de premie
van zuivere tak 23?

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Dirk Derde

Zowel op Tak21 als op Tak23 en Tak44 (de twee samen) is er een verzekeringstaks van 2% verschuldigd.

Philippe
Philippe
5 jaren geleden

In het artikel vermelden jullie dat de 4 scenario’s die berekend worden, op een vergelijkbare manier berekend worden als de historische rendementen die Al Fonds in zijn screening berekend. Kan daar wat meer uitleg over gegeven worden in een vervolgartikel?
Kan dit voor enkele concrete fondsen die door Al Fonds opgevolgd worden, vergeleken worden?

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Philippe

Ik ga dat proberen, maar geef me wat tijd om de gegevens bij mekaar te puzzelen.

Karien
Karien
5 jaren geleden

Ik heb eens vergeleken met het fonds Ethna Aktiv wat aangeboden wordt via tak 23 en dat wat te vinden is op Morningstar.
Bij Morningstar is de Management fee 1,50 % terwijl bij de tak 23 de beheerskosten van dit intern beleggingsfonds 1,20 % per jaar zijn.
Bij Morningstar spreekt met van de ‘lopende kosten factor’ : 1,81 % , terwijl dit bij de tak 23 vermeldt staat als ‘andere lopende kosten’: 1,38 %
De vraag is nu: gaat dit over dezelfde kosten? Of zijn de kosten vermeldt bij de tak 23 supplementair en zitten de kosten vermeld op Morningstar reeds in de NIW waarde van het onderliggende fonds?

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

En nog iets heel belangrijk:
Diegene die zijn zuurverdiende centen investeert, is afhankelijk van de koersevolutie van het fonds. Die loopt het risico !
De bank of de verzekeraar haalt zijn deel binnen, wat er ook gebeurt. Zelfs als jij de helft van je spaargeld dreigt te verliezen, is het voor hen nog steeds kassa kassa.

Redactie
5 jaren geleden

Je mag er zeker van zijn dat we de vermelding van de kosten gaan toetsen aan de realiteit. Het is echter wel weer straf dat de maatschappij met, volgens ons, de hoogste kosten, die KID nog niet heeft gepubliceerd. Wordt vervolgd…

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

15
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x