Een lezer stelt de vraag rond een aantal tak23 producten, die zijn bank hem voorschotelt als middel om de inflatie de baas te blijven. Het betreft de KBC-Life MI Interest Booster en de KBC-Life MI Interest.
In plaats van de gebruikelijke detailanalyse van de producten, ga ik dit echter eens vanuit een totaal andere invalshoek bekijken.
En ook al ben je niet in deze specifieke producten geïnteresseerd, blijf vooral even verder lezen.
Uit de productfiche van KBC-Life MI Interest Booster (ISIN BE6243134200) halen we:
Het rendement van KBC-Life MI Interest Booster-1 wordt gekoppeld aan de 12-maands EUR-rente (swaprente) (= een referentierente voor de handel op de kapitaalmarkt in leningen in euro met een looptijd van 12 maanden).
Bij de KBC-Life MI Interest-17 (ISIN BE6243140264) lezen we:
Het rendement van KBC-Life MI Interest-17 wordt gekoppeld aan de 5-jaarse EUR-swaprente (= een referentierente voor de handel op de kapitaalmarkt in leningen in euro met een looptijd van 5 jaar).
Eén van de gouden regels van Robokat bij beleggen luidt: Koop nooit een financieel product dat je niet helemaal snapt.
Laten we dit even toepassen op deze producten. Een kleine quiz. Stel jezelf even de volgende vragen:
Als je het antwoord op al deze vragen weet, dan mag je met een gerust hart overwegen of je in deze producten wil beleggen.
Voor 99,9% van de andere stervelingen, moeten we daar dan toch even bij blijven stilstaan. Wil je echt wel beleggen in iets wat je niet goed snapt ? Koop je dan uiteindelijk geen kat in een zak ?
Je kan natuurlijk met bovenstaande vragen naar je bankier trekken en zijn deskundige uitleg vragen (laat hieronder vooral eens horen hoe hij het er van af brengt).
Maar zelfs dan nog vraag ik me af of je na een korte uitleg wel voldoende in staat bent om zo’n product te doorgronden en correct in te schatten.
Deze manier van het in vraag stellen van een financieel product kan natuurlijk ook bij andere producten worden toegepast en de KBC tak23 producten zijn maar twee voorbeelden. Vrijwel ieder beleggingsproduct kan je eens vanuit het oogpunt bekijken van “snap ik dit wel 100%?”.
Koop dus niet enkel omdat je bankier iets aanraadt …
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Het lijkt mij allemaal een beetje “gokken” met het verschil dat je niet zelf gokt, maar geeft je geld aan anderen om te gokken en uiteindelijk weet je niet wat met je geld gebeurt. Ik heb onlangs het documentaire “Goldman Sachs: les nouveaux maitres du monde” gezien. Het documentaire is in het Frans. Héél leerzaam!!! En schandalig!!! In 4 delen te zien op http://www.internationalnews.fr/article-goldman-sachs-2-4-les-nouveaux-maitres-du-monde-documentaire-101952001.html
Ha Robokat, nu maak je ons wel erg nieuwsgierig naar de antwoorden op jouw ‘quiz’… 😉
Ben benieuwd naar je verdere analyse van deze producten.
Ik dacht dat ze sinds dat moratorium gestopt waren met hocuspocus te verkopen. Blijkbaar toch niet !
Het moratorium van de FSMA was een eerste poging om ingewikkelde producten een halt toe te roepen.
Spijtig genoeg zijn de regels van het moratorium heel specifiek, zodat veel producten zich wel naar de letter geschikt hebben. Of die producten dan voldoen aan het achterliggende idee van het moratorium, nl. duidelijke, goed begrijpbare producten, daar kan je dan grote vragen bij stellen.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be