About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
patrick
patrick
7 jaren geleden

3.36 % voor 2013 bij http://www.afer-europe.com als lid test-aankoop amper 0.50 % instapkosten.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  patrick

Ik stel me vragen bij die vriendschapsbanden tussen Afer en Test-Aankoop. Ze hebben mij ooit een aanbod gedaan om als “partner” aangeduid te worden. Dat ging me 6.000 euro per jaar kosten. Ik heb dat aanbod hier nog steeds liggen.

luc1961
7 jaren geleden

Via een professionele website lees ik nu dat AXA 1,5% geeft voor crest30 en 2,25% voor crest 30 duo voor 2013. Dit begrijp ik echt niet. In ieder geval zal ik voor mijn moeder dit contract einde mei 2014 opzeggen (8 jaar oud) en een deel beleggen in defensieve mixfondsen. Zij is ook zeer teleurgesteld met haar crest 30. 1,5% rendement is nog lager dan een hoogrentende spaarrekening.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  luc1961

Nu is 1,50 % wel extreem laag, maar… denk goed na voor je contracten van meer dan 8 jaar opzegt: je hebt ten 1° geen kosten meer en 2° je kan op elk moment de som geheel of gedeeltelijk opvragen zonder kosten en vrijgesteld van R.V.
Als de rente weer zou gaan stijgen, dan gaat die rente ook weer mee stijgen.
Even overwegen kan nuttig zijn.

golddigger
golddigger
7 jaren geleden
Antwoord aan  luc1961

Ter vergelijking: Afer Europe geeft 3.36% voor 2013
Volgens mij toch een van de betere spelers op de TAK21-markt.
Kent er iemand nog goede alternatieven van spelers die niet om de haverklap hun productgamma vernieuwen om dan bijna geen rente meer te geven in het vorig product waar je in gestapt was? Waar oa Axa toch een duidelijk voorbeeld van is…

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden

Beste Patrick, ik moet je absoluut tegenspreken. Jarenlang heb ik contracten vergeleken en eigenlijk nooit lang stilgestaan bij de MAV-clausule ( Market Adjustment value ). Dat was de ver van mijn bedshow. Tot de mensen bij de bankencrisis hun First-contracten begonnen terug te vragen. Toen is men eigenlijk maar beginnen te beseffen wat dat artikeltje inhield.
Alle contracten die in BE beheerd werden, hebben altijd zo’n clausule gehad. Als men een beetje thuis is in de materie dan weet men daarmee dat er enkele uitzonderingen zijn: de contracten die in Frankrijk beheerd werden: de contracten van Generali, de Expansion-contracten van BKCP en waarschijnlijk de AFER-contracten. Dit laatste weet ik niet met zekerheid omdat die maatschappij niet in mijn vergelijkingen zat. Vermits ze uit Frankrijk komen, ga ik er wel van uit.

patrick
patrick
7 jaren geleden

Ik wil er op wijzen dat een conjuncturele vergoeding alleen staat in tak 21 contracten die de laatste jaren geopend zijn.
In vele oude tak 21 producten staat, naar mijn weten, deze clausule, die nadelig is voor de klant, niet vermeld.
Daarom, tenzij u mij het tegendeel kan bewijzen, zijn oude tak 21 contracten, zonder de clausule, conjuncturele vergoeding, die de 8 jaar na opening overschrijden, zo soepel als een spaarboekje.

patrick
patrick
7 jaren geleden

U schrijft: ik hou flink wat cash bij om te kunnen inspelen op toekomstige opportuniteiten. Al enkele jaren geeft men de raad centen te ‘parkeren’ op een hoogrentend spaarboekje. Het resultaat kennen we allen, de rente daalde maar verder.
De ECB heeft nog steeds de mogelijkheid, versta de munitie, de rente verder te laten dalen, er kan theoretisch nog tweemaal 0.25 % af.
Een stijgende rente zal uiteraard de huidige obligaties in waarde laten dalen, dit zal niet alleen voor tak 21 fondsen zijn gevolg hebben maar ook voor mix fondsen en zuivere obligatiefondsen.
Wanneer u cash blijft, ik neem aan hoogrentend spaarboekje, is uw rendement ongeveer 2 %. Wie daarentegen verleden jaar in Afer belegde haalde 3.45 %, dat is een meeropbrengst van ongeveer 70 %.
Mijn Afer contract loopt al langer dan 8 jaar, komen er opportuniteiten kan ik net als u, die bij cash blijft, onmiddellijk kort op de bal spelen. Met dit verschil, dat ik ondertussen een hogere opbrengst genereerde dan cash.
Vandaar mijn tip die ik al eerder meegaf, open verschillende tak 21, stort er het minimale bedrag op dat contractueel moet, ondertussen loopt uw 8 jaar naar fiscale vrijstelling. Telkens u nieuw geld hebt kan u zelf beslissen waar u op dat ogenblik een bijstorting doet.
Uw geld staat gespreid, uw risico’s zijn minimaal.

patrick
patrick
7 jaren geleden

Wanneer u stelt dat tak 21 momenteel niet interessant is, hoor ik wel graag een alternatief, maar, dat heeft u uiteraard niet.
Ik wil er u op wijzen dat Afer Europe verleden jaar nog 3.45 % gaf, netto als uw contract de 8 jaar overschrijd. Een termijnrekening/kasbon haalt netto dit rendement niet in de verste verte.
Wanneer u naar de rendementen van deze maatschappij kijkt op lange termijn, meer dan 20 jaar, dan zal u vaststellen dat er steeds toprendementen waren, bijna ieder jaar opnieuw.
Ik ben het met u eens, dat rendementen uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst. Maar, ik heb meer vertrouwen in een maatschappij die al meer dan 20 jaar zijn kunde bewijst, dan in nieuwe ‘vogels’ zonder enige zekerheid.
Volledigheidshalve Afer Europe valt onder het Frans garantiestelsel, de Franse overheidswaarborg is hier 70.000 €.
Leden van test-aankoop krijgen een scherp verminderde instapkost, info, zie test-aankoop.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

14
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x