About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
leo Lockley
leo Lockley
4 jaren geleden

Ik heb een vraagje wat betreft TAK21 van Belfius Junior. Ik heb deze reeds vanaf 1997 met een vaste rente voet van 4%. Is het mogelijk en doenbaar om hierop eventueel extra spaargeld te parkeren. Volgens de bank niet (wat het meest waarschijnlijke antwoord is). Het zou wel zeer interessant zijn. Wij sparen in ieder geval nog maandelijks een vast bedrag op deze rekening, dat onlangs nog verhoogd werd zonder problemen .
Wat de tweede vraag betreft is of het niet mogelijk is om daar een deel van overschrijven via elektronisch bankieren, nu moet ik speciaal een afspraak maken met de bank om de nodige papieren in te vullen. Bizar eigenlijk. Het zou toch wel gemakkelijk zijn om dit elektronisch te doen.
In ieder geval kan het, dus is de eerste vraag wel de belangrijkste.

Dank bij voorbaat en ook dank voor de zeer goed website.

leo Lockley
leo Lockley
4 jaren geleden

Bedankt voor de info. Wat die 4% betreft ben ik nog eens het contract gaan nakijken van 1997, wat de bank zelf niet meer had maar lang zoeken dan toch heeft terug gevonden in hun archieven en zij voorstelde om dit tovervangen door een ander. Het was een contract van onbepaalde duur en een gewaarborgd kapitaal van 4,5%. Jaarlijks krijg ik een overzicht van de betaling en de verworven interesten zijn nog steeds 4,5%. Als je wilt kan ik er een copy van bijvoegen, alleen weet ik niet hoe dit kan.

ebos
ebos
5 jaren geleden

wat met de kosten via KB. 14.11.2003 artikel 30§2 hoe worden die verrekend bij een vroegtijdige afkoop/afname (vb. na 4 jaar tijdens de eerste 8 jaar)

ebos
ebos
5 jaren geleden

het gaat niet over de toepassing van de roerende voorheffing maar over een vergoeding dat de verzekeringsmaatschappijen toepassen, wordt een financiële vergoeding genoemd

ebos
ebos
5 jaren geleden

het gaat dus over een financiële correctie die voorzien is bij toepassing van KB Leven van 14.11.2003. nl.bij de eerste 8 jaar de berekening van de Spot Rate toepassen (index OLO rente). Hoe wordt hier volgens de formule in bijlage 4 de vergoeding berekend, graag een voorbeeld.
Artikel 30§2 voorziet eveneens een vergoeding van maximum 5% tot 1%. Kan deze eveneens toegepast worden voor iedere nieuwe peruode van 8 jaar. Kan die 5% bij een open ended contract ook voor iedere nieuwe garantie periode toegepast worden. Hoe wordt dit berekend zeer graag een voorbeeld daarvan.

Steven
Steven
5 jaren geleden

Goed artikel! Zouden jullie ook eens de berekening willen maken voor een instapkost van 1% en van 2% met daarbij hoeveel jaren het zou duren voor je het bedrag van je inleg terug hebt?
Gewoon om het nog extra duidelijk te maken voor de twijfelaars ;-).

GMN
GMN
5 jaren geleden

Even een vraag aan de experts vanuit het oogpunt van een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen).
Een VAPZ moet, aldus mijn verzekeringsmakelaar, bij wet de inleg garanderen. Maar aangezien de gewaarborgde rendementen overal zeer laag staan (tussen 0-1%), stelt mijn makelaar voor om combinatieproduct Tak21 en Tak23 te nemen van Vivium. Met name de inleg komt in Tak21 en alle winstdeelnames worden in Tak23 geïnvesteerd (keuze uit een aantal fondsen, waarvan er 4 een trackrecord sinds 1998 hebben; gemanaged door Bank DeGroof). Er zijn Instapkosten 2,00%. Gewaarborgd rendement 0,00% (of alternatief 0,45%).

1) Gezien jullie opmerking in het artikel m.b.t. het “ontwijkingsgedrag” van de maatschappijen rond winstdeelnames, wat denken jullie dan van de 0,00% gewaarborgd rendement?
2) Wat denken jullie grosso modo van zo een combinatieproduct?
3) Hebben jullie tips m.b.t. interessante VAPZ-producten op dit moment? De fiscale wetgeving zorgt er immers voor dat een onderneming per 31/12 een bedrag X gestort moet hebben in een VAPZ-product voor haar bedrijfsleider(s), anders komt het fiscaal-voordelige bedrag voor dat jaar te vervallen (en is niet herneembaar in het jaar nadien).
4) Ik vind op de website van de maatschappij wel infofiches per fonds terug, maar nergens een nummer waarmee ik het fonds zou kunnen opzoeken op een financiële website. Is het dan uberhaupt mogelijk om deze fondsen in detail te screenen, of moet men dan maar blind afgaan op de jaarlijkse rendementen die de verzekeraar aangeeft?

Tot slot: het zou super zijn mochten jullie misschien eens links of rechts een artikel aan VAPZ en IPT besteden in de richting van algemene strategie, valkuilen, interessante producten, etc.

evita
evita
5 jaren geleden

Wordt het nu eens geen tijd dat die fictieve rente van 4,75% wordt geüpdatet ?
Maar ja, welke politicus zet zich daarvoor in ?

jupi
jupi
5 jaren geleden

Bovenstaande klopt, maar volgens mij loont het wel van nu een klein bedrag op zo een rekening te plaatsen. Dan loopt deze nu al en kun je eens de rente aantrekt deze gaan gebruiken als rentevrij sparen, ook dit weliswaar op langere termijn. Het is immers het contract dat 8 jaar moeten lopen en niet de storting.

GejeM
GejeM
5 jaren geleden

Is het dan niet zo dat de beloofde intrest slechts geldt voor de eerste storting en dat bij een storting op een latere datum een andere intrest zal bepaald worden in functie van de dan geldende tarieven. Ik heb momenteel een +- recente TAK21 lopen en jaarlijks krijg ik een brief met de winstdeelname van het jaar voordien. Er staat dan echter bij dat de maximale winstdeelname kleiner is dan mijn vaste intrest en ik er daardoor niets extra krijg.

Sheridans
Sheridans
5 jaren geleden

Ik ben niet helemaal akkoord met de redenering volgens degene dit geen degelijk product zou zijn of dit geen goede belegging zou zijn.
Ga ervan uit dat een spreiding binnen een defensieve portefeuille wel een must is. Zowel qua type producten als qua looptijd.
Los van het vertrouwen in fondsen, aandelen of andere.
Bepaalde mensen wensen kapitaalszekerheid en kunnen niet om met verlies of een tijdelijke negatieve beweging (vaak doior ervaringen uit het verleden). Voor deze mensen (die zeker het geld niet nodg gedurende minimum 8 jaar) en die geen risico willen nemen voor een deel of het geheel van hun geld lijkt dit me nog steeds een veel beter alternatief dan het spaarboekje.
Volgens mij is dit zeker niet de ideale of best renderende belegging, maar toch geeft het een bepaalde groep mensen wat ze wensen. Kapitaalszekerheid en zekerheid wat rendement betreft. De eventuele winstdeelname is dan een extra.

Karien
Karien
5 jaren geleden

Het klopt niet dat er geen winstdeelname zou uitbetaald worden bij rentestijging. Bij mijn contract is dat verschillende keren gebeurd, als de gegarandeerde rentevoet lager was dan de totale winst. Dan kreeg je een stuk winstdeelname erbij naargelang hoe hoog of hoe laag je gegarandeerde rentevoet was. De gegarandeerde rentevoet bij het contract van mijn man was hoger, waarbij hij soms geen, dan wel een kleinere winstdeelname kreeg.
Voor de rest ben ik het met je eens dat je nu beter geen nieuw contract afsluit in tak 21.

Karien
Karien
5 jaren geleden

Waar is de tijd dat je nog 4 % kreeg als rente op een spaarboekje ? Ik denk dat het even lang geleden is. Nu is daar de standaard 0,11 %. Een beetje goedkoop dus om daar naar te verwijzen. Ik volg je in je betoog dat men nu niet meer moet starten met een tak 21, dat is inderdaad echt geen goede keuze, maar ik denk dat correcte neutrale info hier ook op zijn plaats is. Voor mensen die graag zekerheid willen en die nu nog een tak 21 hebben waarbij de eerste periode van 8 jaar reeds voorbij is, en ze dus kunnen genieten van het feit dat er geen roerende voorheffing verschuldigd is bij opvraging, is het nog steeds een betere oplossing dan een spaarboekje. Bij sommige maatschappijen kunnen ze ook nog transfereren naar een betere rentevoet, zonder instapkosten en waarbij de taks 2% niet verschuldigd is, maar waarbij je wel weer rekening moet houden met de roerende voorheffing en MVA. Enkel voor mensen dus die hun spaargeld voor acht jaar niet nodig hebben.

Jerre
Jerre
5 jaren geleden

Dankuwel, superinteressant artikel! Kan je me nog even vertellen hoe je aan de 4.75% en 1.35% komt?

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

26
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x