About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Reageer op dit artikel

22 Reacties op "Tak21 nu een goed idee ?"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
ebos
Gast

wat met de kosten via KB. 14.11.2003 artikel 30§2 hoe worden die verrekend bij een vroegtijdige afkoop/afname (vb. na 4 jaar tijdens de eerste 8 jaar)

Steven
Gast

Goed artikel! Zouden jullie ook eens de berekening willen maken voor een instapkost van 1% en van 2% met daarbij hoeveel jaren het zou duren voor je het bedrag van je inleg terug hebt?
Gewoon om het nog extra duidelijk te maken voor de twijfelaars ;-).

GMN
Gast
Even een vraag aan de experts vanuit het oogpunt van een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen). Een VAPZ moet, aldus mijn verzekeringsmakelaar, bij wet de inleg garanderen. Maar aangezien de gewaarborgde rendementen overal zeer laag staan (tussen 0-1%), stelt mijn makelaar voor om combinatieproduct Tak21 en Tak23 te nemen van Vivium. Met name de inleg komt in Tak21 en alle winstdeelnames worden in Tak23 geïnvesteerd (keuze uit een aantal fondsen, waarvan er 4 een trackrecord sinds 1998 hebben; gemanaged door Bank DeGroof). Er zijn Instapkosten 2,00%. Gewaarborgd rendement 0,00% (of alternatief 0,45%). 1) Gezien jullie opmerking in het artikel m.b.t.… Lees verder »
evita
Gast

Wordt het nu eens geen tijd dat die fictieve rente van 4,75% wordt geüpdatet ?
Maar ja, welke politicus zet zich daarvoor in ?

jupi
Gast

Bovenstaande klopt, maar volgens mij loont het wel van nu een klein bedrag op zo een rekening te plaatsen. Dan loopt deze nu al en kun je eens de rente aantrekt deze gaan gebruiken als rentevrij sparen, ook dit weliswaar op langere termijn. Het is immers het contract dat 8 jaar moeten lopen en niet de storting.

Sheridans
Gast
Ik ben niet helemaal akkoord met de redenering volgens degene dit geen degelijk product zou zijn of dit geen goede belegging zou zijn. Ga ervan uit dat een spreiding binnen een defensieve portefeuille wel een must is. Zowel qua type producten als qua looptijd. Los van het vertrouwen in fondsen, aandelen of andere. Bepaalde mensen wensen kapitaalszekerheid en kunnen niet om met verlies of een tijdelijke negatieve beweging (vaak doior ervaringen uit het verleden). Voor deze mensen (die zeker het geld niet nodg gedurende minimum 8 jaar) en die geen risico willen nemen voor een deel of het geheel van… Lees verder »
Jerre
Gast

Dankuwel, superinteressant artikel! Kan je me nog even vertellen hoe je aan de 4.75% en 1.35% komt?

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be