About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

40 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden

Ik meen dat ik in die artikels al wijs op de gevaren.
De construcrie in artikel 17 is zeker niet de juiste.
En bovendien, waarom zou je een omweg maken naar Luxemburg: alleen al de opgave van die Luxemburgse rekening doet al de knipperlichten branden.

juluscesar
juluscesar
7 jaren geleden

Deze constructies WERDEN aangeboden door financiële planners. Men liet dan de successie 10 jaar verjaren (ondertussen moest je 10 jaar klant blijven).

Demaxe
Demaxe
7 jaren geleden

Reactie 13 en 14 van Al Fonds trokken mijn aandacht. Een Luxemburgse vermogensverzekering met daarachter een tak 23, die wordt gebruikt als vehikel voor successieplanning (zoals reactie 17 1ste alinea) :
1) Staat dit niet op de zwarte lijst van fiscale misbruiken bij erfenissen van Crombez ? Het staat niet op de witte lijst in alle geval.
2) Stel de contractnummers werden meegedeeld in de belastingaangifte. Kunnen die kinderen zonder probleem buiten komen met dat geld ?
3) Is de kous af met de schenking van het geld met al dan niet betaling van 3 % schenkingsrechten of moeten deze bedragen toch nog aangegeven worden in de successie?
4) ligt de fiscus niet op de loer voor zulke constructies ? het lijkt te mooi om waar te zijn

Nelson
Nelson
7 jaren geleden

Heb je al eens de berekening gemaakt als de instap niet 3 % bedraagt, maar bijvoorbeeld een halve of 1 procent?

Steven
Steven
8 jaren geleden

Stel, ik beleg 10000 euro voor 10 jaar in Carmignac Patrimoine A en die haalt een gemiddeld jaarlijks rendement van 6% over die periode. Bij instap betaal ik 1% = 100euro. Als dat rendement voor de helft uit obligaties komt, dan betaal ik er jaarlijks 300*25% = 75euro RV op. Als ik goed reken, heb ik zo na 10 jaar 16514 euro, waarop ik dan nog eens 1% beurstaks betaal bij verkoop, dus netto 16349 euro.
Doe ik dezelfde belegging via TAK23 (Argenta Fund plan), dan betaal ik een premietaks van 2% en een jaarlijkse beheerskost van 0,75%. Na 10 jaar heb ik dan 16347 euro.
Quasi identiek, vanwaar dan het categoriek afwijzen van TAK23 ? Maw, waar zit mijn fout ?

juluscesar
juluscesar
8 jaren geleden

Robo, je spreekt hier van een meerwaardetaks op een gedeelte van het fonds dat uit obligaties bestaat.
Welke taks betaal je dan in die jaarlijkse aangifte die je moet doen omdat dit een speciaal fonds is ?
Ik denk dat het voor CP bijna ondoenbaar is om de vergelijking te maken …voor sommige zal voor een tak 23 ook spelen dat je dan voor een aantal mix fondsen niet die extra berekening en aangifte moet doen.
Ondertussen zag ik al verzekeraars die maar 0,6 %beheer vragen en gratis instappen toelaten.
Zelf ben ik niet voor tak 23 maar het begint toch dicht bij elkaar te liggen ?

Jos
Jos
7 jaren geleden

Bij tak23 van Argenta zijn er geen instapkosten. Uiteraard wel de premietaks van 2%, maar als je het fonds zelf neemt (buiten tak 23), betaal je ook 2% instapkost. Daarbij komt dus nog dat je wel RV betaalt op fonds meerwaarde, dus denk ik dat je met tak 23 van Argenta toch wel een tegenvoorbeeld hebt?

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Jos

Ik heb al een paar vergelijkingen van het “moederfonds” en de verpakte vormen gepubliceerd. Je wordt er bij sommige niet goed van als je ziet wat er aan “verpakkingskosten” blijft hangen. Dikwijls veel meer dan wat er op papier wordt gezet.
Mensen kiezen dikwijls voor Argenta omdat dat een bank is die weinig kosten aanrekent: als je daar dan 2% instapkosten aan je broek krijgt voor een fonds, dan zou ik alternatieve wegen kiezen.

Ignace
Ignace
9 jaren geleden

Dit is inderdaad een zeer mooie berekening. Wat wel jammer is, is dat je appels met peren vergelijkt. U rekent als instapkost voor tak 23, 3% aan en voor de bank 1%. Toch raar hé, dat ik banken ken die 6% instap aanrekenen en verzekeraars die slechts 1% aanrekenen. Als we die berekening eens maken, dan ga je schrikken. En daarnaast is er nog iets. Wanneer je een tak 23 onderschrijft, krijg je meteen ook de kans om een dekking te nemen tegen eventueel overlijden of invaliditeit, of inkomensverlies, die vaak veel goedkoper is dan een dergelijke dekking uitgegeven door een bank.
Daarom zou ik stellen, als je daar iets in ziet – in die dekkingen – herreken nog maar eens goed. Wanneer je er niks in ziet, go ahead.
Met andere woorden, een verhaal moet volledig vermeld worden en niet half.
groetjes en succes

Bankie
Bankie
9 jaren geleden

Zeer overzichtelijk.
Echter ik was van plan een Oxylife (Axa)(Ethna) aan te schaffen echter onder voorwaarde (dat een vroeger aanbod: uitstappen uit crest 30 en herbeleggen tegen o% instapkosten en taks) ook van toepassing zou zijn voor een uitstap uit crest 40 medio 2013 (8 jaar en 1 dag) dan leunt het rendement een stuk dichterbij dan een rechtstreekse instap, zodat dat ik alweer naar een andere bank moet gaan om in Etha te kunnen beleggen.

luc1961
luc1961
9 jaren geleden

Ik zou proberen de polis van tak23 premie vrij te maken en te starten met CP bij Keytrade via Fundsavingsplan (geen instapkosten).

koene77
koene77
9 jaren geleden

Wat is jouw advies als je reeds een TAK23 bezit? Ik ben begin vorig jaar ingestapt in een Argenta Fund Plan (Carmignac Patrimoine A). Over het rendement op Carmignac Patrimoine geen klagen, maar ik betaal wel jaarlijks 0,75% beheersvergoeding aan de bank (2% instapkosten). Adviseer je om uit te stappen en rechtstreeks te beleggen in het fonds, met opnieuw instapkosten?

Al Fonds (Marc Person)
9 jaren geleden

Dezelfde constructie is perfect mogelijk met gewone fondsen. De verzekeraars ( vnl Fortis ) hebben deze constructie erg gepromoot bij hun makelaars. Waarom ? Omdat zij, en de makelaar die deze constructies in de markt zetten, er natuurlijk goed aan verdienden.
Zij gaan er natuurlijk niet bijvertellen dat dat ook op andere, veel goedkopere manieren kan.
Als je zo’n successieplanning wil opzetten, is het absoluut nodig om de richtlijnen rigoureus op te volgen. Elke stap heeft zijn redenen en de weg zit vol wolfijzers en schietgeweren.
Mijn ervaring: er werden systemen opgezet die meer kosten dan de successie die er mee werd uitgespaard. Maar de Belgen zijn altijd wel geinteresseerd als ze de belastingen een hak kunnen zetten.

Bobek
Bobek
9 jaren geleden

Wat je ook vaker leest is het volgende: Tak 21 en tak 23 worden vaak gebruikt als middel van successieplanning. Ouders schenken een bedrag aan hun kinderen die vervolgens een tak 21 of tak 23 afsluiten met zichzelf als begunstigden en de ouders als verzekerden. Indien de ouders overlijden wordt het geld uitbetaald aan de kinderen zonder dat ze successierechten moeten betalen op voorwaarde dat de kinderen kunnen aantonen dat de ouders hen tenminste drie jaar voor overlijden het bedrag geschonken hebben of 3% schenkingstarief betalen bij de schenking.

Maar mijns inziens is het niet noodzakelijk om dit via een tak 23 te doen. De ouders kunnen toch gewoon het geld schenken, 3% schenkingstarief betalen en kous af? Hier is in de toekomst toch ook geen schenkingstarief over verschuldigd dan?

Begin me meer en meer af te vragen of er wel enig voordeel is aan een tak 23?

Al Fonds (Marc Person)
9 jaren geleden

Blijkbaar zat ik ook op de verkeerde golflengte. De verzekeraars spelen die successieplanning graag uit als een troef: men kan in zo’n contract immers aanduiden wie er de begunstigde is bij overlijden en daardoor de successie een beetje plannen. Het is echter allemaal niet zo sluitend want de rechtbanken vernietigen die planningen dikwijls omdat de reservatieve gedeelten soms niet gerespecteerd worden. Met fondsen kan je ook gemakkelijk aan successieplanning doen: je stelt gewoon een testament op en klaar is kees. Evenveel waarde als dat andere.
Een fonds dedie is nog wat anders: dat is eigenlijk een fonds dat men speciaal voor jou samenstelt met andere fondsen. Daar moet het wel gaan over vrij grote bedragen.

Bobek
Bobek
9 jaren geleden

Beste Al Fonds, bedankt voor je reactie. En de waarschuwing. Ik vroeg het me gewoon af omdat je vaak hoort/leest dat een tak 23 product een goed middel kan zijn om aan successieplanning te doen. Nogmaals ik heb me er niet echt in verdiept en heb waarschijnlijk dus niet alles juist begrepen. Met de luxemburgse constructie bedoelt u de zogenaamde fonds dedies? Of haal ik nu weer iets door elkaar? Ik vind jullie website trouwens echt een grote toegevoegde waarde bieden, goed werk!

Al Fonds (Marc Person)
9 jaren geleden

Ik vind het belangrijk genoeg om nog eens voor die Luxemburgse constructie te waarschuwen.
Je zou kunnen zeggen:”ik geef ze niet aan, ze weten toch niks want Luxemburg heeft bankgeheim en die Tak23 valt daar ook onder.”
Klopt !
Stel er is een overlijden en het contract wordt toch wel vergeten zeker. Je krijgt dat op geen enkele manier nog geregeld en het geld is zo goed als onbruikbaar.
Geef je het niet aan bij de successie dan kan je het ook niet vermelden op je aangifte. Wacht je tot de successie verjaard is ( dat duurt 10 jaar ) dan is de ontvanger al 10 jaar in overtreding door ze niet aan te geven. Vroeg of laat betaal je de boete…

Al Fonds (Marc Person)
9 jaren geleden

Beste Bobek, ik weet niet waar je op aan stuurt, maar of je nu geld hebt op een spaarboekje, een Tak21, een Tak23 of een fonds dat maakt geen verschil uit voor de succesie.
Ik weet ook wel dat er nog wel eens in een Luxemburg belegd werd in Tak23 en dat men dan soms vergat dat die verzekering bestond bij het overlijden van de contractant. Da’s spijtig genoeg gedaan ( of verloren moeite ) want vanaf dit jaar moet men op zijn belastingsaangifte deze contracten vermelden.
Denk er ook aan dat het probleem van die “vergeten” contracten niet zit bij diegene die overleden is, maar bij diegenen die de bedragen opgestreken hebben. In vele gevallen kan je met die sommen niets meer aanvangen omdat je ze niet kunt verklaren. Vergeet niet dat er voor successie een aangifteplicht is gedurende 10 jaar: da’s een verdomd lange periode.

Bobek
Bobek
9 jaren geleden

Zeer verhelderend!!! Is het niet zo dat een tak 23 nog wel voordelig kan zijn in verband met successie en dergelijke? De opbrengsten bij het beleggen in een fonds zijn inderdaad hoger maar als je vervolgens veel meer successie verschuldigd bent, schiet je er nog niet veel mee op. Even vermelden dat ik niet helemaal op de hoogte ben van de exacte regels omtrent successie.

Al Fonds (Marc Person)
9 jaren geleden

Je hebt zeker al gezien dat ik momenteel een overzicht aan ’t publiceren ben van de jaarrendementen van de laatste 5 jaar. In deel 12 vind je enkele fondsen die onder Tak23 verkocht worden. Vandaag of morgen, of misschien toch overmorgen wordt het rendement van Carmignac Patrimoine gepubliceerd. Echt de moeite om die rendementen eens te vergelijken: dan ga je zien hoeveel die verzekeraars van jouw rendement afknabbelen en dan is de vraag waarom ? Echt schrijnend…
En dan heb ik nog geen rekening gehouden met de zware instapkosten ( 2 % taks plus … )
Spijtig genoeg heb ik nog niet van allemaal cijfers van een volledig 2012 en ik wil geen vergelijkingen maken op resultaten van 6 maanden.

gld
gld
9 jaren geleden

Beste Robokat,

Ik heb je voorbeeld eens proberen na te rekenen, maar ik begrijp niet goed waar je de RV includeert. Als ik per jaar 25% RV aftrek van de rente van 5% kom ik minder uit dan het tak23 product. Mijn excuses want ik ben niet echt thuis in deze materie.

jan
jan
9 jaren geleden

Via mijn bank zijn er geen belastingen (?) (verzekeringsproduct). Ook is dit fonds volgens hen niet onderhevig aan de nieuwe taxregeling van DiRupo omdat het uit … % aandelen bestaat?

jan
jan
9 jaren geleden

beste, mijn bank (Delta Lloyd) raad me een korf (4) fondsen aan in een tak23 product. Als ik naar de kosten vroeg zitten die idd “in de koers verwerkt”.
Eén van die 4 fondsen is “Skagen Kon-Tiki”. Als ik nu rechtstreeks bij de fondsbeheerder koop in Noorwegen gelden er dan dezelfde kosten als bij een fonds in België?

martine
martine
9 jaren geleden
Al Fonds (Marc Person)
9 jaren geleden

Wat betreft de kosten in Tak23 mag je binnen enkele maanden een becijferde studie verwachten die je gaat doen schrikken van de kosten. Momenteel kan ik ze nog niet publiceren omdat ik nog onvoldoende historiek kan vinden van sommige instellingen.
De gemengde fondsen, zoals jij ze noemt, zou ik eerder niet-benckmark-fondsen willen noemen. Op sommige momenten zijn ze gemengd, op sommige momenten amper. De beheerder switcht volgens zijn analyses en stapt dan in ( of uit ) aandelen of obligaties. Dat gaan we één van deze volgende weken of maanden misschien zien gebeuren.
Er zijn ook echte mixfondsen: die dragen dikwijls 50 of 75 of … in de naam. Zo’n “50-fonds” heeft op elk moment de helft obligaties in de portefeuille en gedraagt zich totaal anders dan die niet-benchmark-fondsen of vrij beheerde fondsen.

B. O.d. Beeck
B. O.d. Beeck
9 jaren geleden

Heb ook voorstel gekregen om in tak23 te stappen als alternatief voor laagrenderende tak 21 (AXA)

Als ik het dan goed begrijp kan je de fondsen beter
rechtstreeks als bankfondsen, bij bank met lage kosten kopen?

Wat met gemengde fondsen vb. patrimoine carmignac
en Ethna activ E , is tak23 dan wel interessant wegens
fiscale overwegigen?

Hoe staat U tegenover het gedeelte obligaties in gemende fondsen op dit moment, gezien de lage intresten en de mogelijke koersdalingen van obligaties als de rentes zouden gaan stijgen?

Hierbij ook gefeliciteerd met Uw zeer interessante website!

Al Fonds (Marc Person)
10 jaren geleden

Ik werk momenteel aan een studie van die in Tak23 herverpakte fondsen. Als ik de voorlopige resultaten bekijk dan stel ik mij grote vragen.
Er zijn Tak23-fondsen die het behoorlijk slechter doen dan hun onderliggende ( veel kosten ? ) maar er zijn er ook die een beter resultaat tonen dan hun onderliggende. Dat moet je mij eens proberen uit te leggen.
Daar roert entwat in ’t struikgewas…

pietwiet
pietwiet
10 jaren geleden

“elke maand 50 euro sparen in zo’n contract is wel mogelijk en wel interessant bij fondsen zoals Patrimoine met een eenheidswaarde van meer dan 5.000 euro”

Dit kan je ook doen via bvb het keytrade fund investment plan, en zonder instapkosten…

Moneytron
Moneytron
10 jaren geleden

Prima topic en goede voorbeelden.
Bedankt!

Pierre
Pierre
10 jaren geleden

hier staat nu eens duidelijk verwoord wat ze je bij de banken of verzekeraars nooit vertellen, maar wat ik wel vermoedde en eigenlijk nergens op een voor de doorsnee spaarder verstaanbare manier in de voorwaarden staat

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

40
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x