About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

28
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
19 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Al FondsRobokatomegajuluscesarAnn Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
juluscesar
Gast
juluscesar

Anderzijds kan winst nemen m.i. op het meer dynamische stuk niet echt kwaad. Zo volg ik het advies van een andere grotere BE/FR bank te zien als filmpje op de site van een economische krant.
Daar beweerde men, als bank doet men dit niet zo vlug, dat goud (en nu ook zilver) bij de opwaartsen zit….Misschien op mijn kapitaal daar nog eens een (terug)blik ? Mogelijks zijn de edele inkoop kansen hier nogo ?

Leon
Gast

Variante op strategie 1. Piet is dit keer alert en neemt een verlies van 10% en stapt uit om zijn winst veilig te stellen. Zo heeft hij van zijn 61.300 euro nog 55.170 euro over. Zodra het herstel begint, stapt hij terug in en na 3 jaar eindigt zijn belegging 67% hoger op 92.134 euro. Piet haalt nu 10,72% op jaarbasis. Jan haalde met zijn c(r)ash strategie ca. 9,5%.

obelix
Gast
obelix

de uitleg hierboven gaat er vanuit dat spaarboekjes veilig zijn, maar geldt deze premisse wel nog?
-er is quasi geen rente meer en in ieder geval minder dan inflatie, dus je verliest geld;
-er is zelfs risico van komende negatieve rente;
-er is risico van de beruchte “10 % afroming” van kapitaal bij iedereen;
-er is risico van ineenstorting van de EURO;
mij geeft een spaarboekje helemaal geen gerust gevoel meer

jempi25
Gast
jempi25

Theorie, maar wie weet wanneer hij dood gaat? Zo ook de beurs en strategieën! Van Rossem destijds wist het zogezegd!

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Iedere mens lijdt aan twee problemen:ofwel sterft hij te vroeg, ofwel sterft hij te laat.
Niemand sterft juist op tijd.

Mr. V
Gast
Mr. V

Moet een goed mixfonds in feite een total return visie hebben, waarbij zoals in artikel vermeld je het aan de fondsbeheerders overlaat om te herbeleggen naargelang de omstandigheden. Een stuk vermogensbeheer zeg maar. Beleg zelf al zo’n 15 jaar met goed rendement (iets meer dan 11% per jaar sinds 2002) en voor mij is dat gemak de meerwaarde om in een fonds te stappen in plaats van het zelf te blijven doen. Alleen valt mij op dat de meeste mixfondsen toch in grote lijn de brede marktkoers volgen, weliswaar afgezwakt. Dus dat er niet veel zijn waarvan de NIW curve… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Een eigen parcours kan je alleen krijgen als je zou gaan voor één visie. Maar één visie of één aandeel betekent ook erop of eronder.
Dat durft geen enkele fondsbeheerder aan vermits het 50% kans op zelfmoord betekent.
Daarom gaat men diversifiëren of spreiden om stabiliteit en minder risico te krijgen: spreiden betekent meer en meer neigen naar de marktkoersen.
Bovendien is het opmerkelijk dat na 2008 er meer en meer correlatie is tussen vastrentend (obligaties) en aandelen.

Jean claude
Gast
Jean claude

Allemaal wel en goed maar mijn probleem blijft altijd dat de beheerders van mixfondsen +/- 2% beheerskosten nemen op cash die amper 0,5% opbrengt en zoals u zegt kan dat jaren duren dus ook tot verlies leiden tegenover een spaarboekje.

Steylerjam
Gast
Steylerjam

Altijd boeiend leesvoer. Mijn strategie: Een tracker op de wereldindex (Think, Vanguard) met een permanente stop-loss bij een verlies van 8%. Zo stel je je winst (gedeeltelijk) veilig, slaap je rustig en kun je bij een eventuele crash goedkoop opnieuw beginnen.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Hoe bouwde Carmignac zijn imago op?
Niet omdat hij elk jaar zo’n hoge winsten kon uitdelen.
Voor het grootste gedeelte omdat hij 2008 break even kon afsluiten.

juluscesar
Gast
juluscesar

Het verhaal gaat nog verder. Zoals algemeen geweten had Jantjes vader drie zoons; Pief, Paf en …. 😉 Pief die ging naar een grootbank en daar gaf men het advies om in een product te gaan dat kapitaals beschermend werkt…en nu obligaties het niet meer (zouden) doen krijgt hij de raad om dynamischer te kiezen. Hij stapt in het vroege voorjaar van 2015 (en betaald een fikse instapkost) de markt corrigeerd hij verliest en bij -10% tov het vorige ijkpunt gaat het product in Cash. Hij staat op pakweg -15% en betaald op zijn cash 2% lopende kosten. De grootbank… Lees verder »

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be